Με την παρουσία Λιβανού, σύσκεψη για τις καταστροφές από τον παγετό στην Αργολίδα

Ευρεία σύσκεψη με φορείς της Αργολίδας για τις αποζημιώσεις από τον πρόσφατο παγετό είχε στην Περιφερειακή Ενότητα το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός. Νωρίτερα, ο κ. Λιβανός είχε επισκεφθεί κτήματα της Αργολίδας και είδε το μέγεθος της καταστροφής.

“Στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να γίνονται γρήγορα, με δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα οι πληρωμές του ΕΛΓΑ”, τόνισε.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων, ομάδων αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων. Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι βουλευτές Ι. Ανδριανός και Α. Πουλάς, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ι. Μαλτέζος, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δ. Σχοινοχωρίτης, οι δήμαρχοι Άργους-Μυκηνών Δ. Καμπόσος,, Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος και Ερμιονίδας Ι. Γεωργόπουλος, περιφερειακοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φ. Δαμούλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άργους Φ. Κολεβέντης κά.

Ο  κ. Λιβανός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ταχύτερη δυνατή εκτίμηση των ζημιών και η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων κατά τρόπο δίκαιο. Σημείωσε ακόμη  ότι από τη μια οι αγρότες και από την άλλη ο τρόπος ασφάλισης της παραγωγής πρέπει να προσαρμοστούν  στα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η κλιματική κρίση.

Σε παρατήρηση αγροτών για τα αρδευτικά, ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», το οποίο θα αλλάξει την πορεία στην αγροτική παραγωγή, καθώς πρόκειται για ένα πρόγραμμα που όμοιό του δεν έχει γίνει από τη δεκαετία του ΄50.

Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή κρίση ο ΥΠΑΑΤ  σημείωσε ότι πλέον οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των φωτοβολταϊκών έως 500 KW και ανέφερε ότι γίνεται συζήτηση για δυνατότητα κάθετης χρήσης του παραγομένου ηλεκτρικού ρεύματος και προτεραιότητας των αιτήσεων των αγροτών.

Ο Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών Δημ. Καμπόσος ζήτησε την καταβολή άμεσα των αποζημιώσεων και ρυθμίσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος έθεσε το αρδευτικό πρόβλημα και της υφαλμύρωσης των υδάτων.

Ο Ανδρέας Πουλάς, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι  ως στόχο έχουμε την επίλυση των προβλημάτων που δημιούργησε ο παγετός και είπε ότι η παρουσία του υπουργού στην περιοχή ήταν άμεση. Ζήτησε 100% αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, γρήγορη καταγραφή των ζημιών και την καταβολή της μεγαλύτερης δυνατής αποζημίωσης.

Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Φώτης Δαμούλος σημείωσε την άμεση παρουσία του ΥπΑΑΤ στην περιοχή και έθεσε το ζήτημα κάλυψης του ενεργειακού κόστους παραγωγής.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος είπε ότι θα εφαρμοσθεί ο νόμος του 2010, ο οποίος δεσμεύει τον Οργανισμό. Είπε ακόμη ότι έχουν ασφαλισθεί 0,22 ευρώ το στρέμμα για τα πορτοκάλια και τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι αγρότες με τον ΕΛΓΑ είναι δεσμευτικά. Τόνισε ότι δεν είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης,  αλλά υλοποίησης της νομοθεσίας.

Διαβεβαίωσε δε τους παραγωγούς ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη και δεν θα υπάρξουν στρεβλώσεις: «Κανείς δεν θα αδικηθεί και κανένας δεν θα ευνοηθεί εις βάρος άλλου», είπε ο κ. Λυκουρέντζος, σημειώνοντας ότι «κανένας υπάλληλος του ΕΛΓΑ δεν θα κάνει του κεφαλιού του». Απαντώντας σε αίτημα για παράταση των δηλώσεων ζημίας, είπε ότι είναι αρνητικός,  γιατί κάτι τέτοιο θα καθυστερούσε το πρόγραμμα των αποζημιώσεων. Τόνισε, δε, ότι με απόφαση των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών θα προσληφθούν όσοι γεωπόνοι είναι απαραίτητοι για να γίνουν έγκαιρα οι εκτιμήσεις. Παρά ταύτα ικανοποιώντας το αίτημα των παραγωγών, ανακοίνωσε ότι θα δοθεί μια εβδομάδα παράταση για την υποβολή δηλώσεων.

Ο κ. Λιβανός απαντώντας σε πρόταση να δώσει χρήματα επί πλέον το ΥπΑΑΤ, σημείωσε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς οι λύσεις πρέπει να κινούνται μέσα στο πλαίσιο που θέτει και η ΕΕ, διαφορετικά θα απαιτηθεί η επιστροφή χρημάτων, όπως είχε γίνει στο παρελθόν. «Η τήρηση των νόμων και των κανόνων αποτελεί ζήτημα φερεγγυότητας για όλους μας», σημείωσε ο κ. Λιβανός.

Ένα μείζον ζήτημα που ετέθη και στη σημερινή σύσκεψη είναι αν οι αποζημιώσεις θα δοθούν με εκτιμήσεις ανά ζώνη ή με εξατομικευμένους ελέγχους. Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Παραγωγής  Στάθης Αναστασόπουλου είναι οι αποζημιώσεις να δοθούν ανά ζώνη. Αρκετοί από τους εκπροσώπου των παραγωγών ζήτησαν να υπάρξει μια καθολική ζώνη.

Ο κ. Λιβανός κάλεσε τους παραγωγούς, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων, να έχουν διαμορφώσει τελική άποψη.

Έξω από την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου ομάδα αγροτών ζήτησε από τον κ. Λιβανό να του θέσουν τα προβλήματά τους. Ο ΥπΑΑΤ τους κάλεσε να μετάσχουν στη σύσκεψη, αλλά οι ίδιοι δεν θέλησαν.  Σε διάλογο που είχε με τον εκπρόσωπο των αγροτών Μιχάλη Κρόκο, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι παρά τη διαφορετική ιδεολογική αφετηρία που έχει με τη συγκεκριμένη ομάδα αγροτών, ο στόχος του ιδίου και της κυβέρνησης από τη μια και των ιδίων από την άλλη είναι κοινός, και δεν είναι άλλος από την εξεύρεση άμεσης λύσης στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ανέφερε τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί για την στήριξη των αγροτών και τη μείωση του κόστους παραγωγής και ανήγγειλε ότι άμεσα θα ανακοινωθούν και πρόσθετα μέτρα στήριξής τους.

Μετά τη σύσκεψη, ο ΥπΑΑΤ συναντήθηκε στο γραφείο του  με τον Δήμαρχο Άργους-Μυκηνών κ. Δημήτρη Καμπόσο.

Στη συνέχεια  ο κ. Λιβανός επισκέφθηκε και το Δημαρχείο Ναυπλίου, όπου  είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Ναυπλιέων κ. Δημήτρη Kωστούρο.

 

Συγκέντρωση αγροτών

Στο προαύλιο της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, κατά την άφιξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης βρέθηκαν μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις πολιτικές της Κυβέρνησης προς τον αγροτικό κόσμο.΄Ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της Λαίκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου Νίκος Γόντικας.

Τα αιτήματα του ΑΣ.ΣΥ.Ν.Α. είναι τα ακόλουθα:

  • Να αποζημιωθούν όλοι όσοι επλήγησαν από παγετό, καύσωνα και πυρκαγιές στο 100% της πραγματικής ζημιάς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ , με κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% την πραγματική ζημιά.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα διασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και ένα ικανοποιητικόεισόδημα να μπορούμε να ζήσουμε της οικογένειες μας, με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για το λαό.
  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωση στο50% στο Αγροτικό ρεύμα.
  • Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ.
  • Επιδότηση στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα.
  • Κατάργηση του νόμου περί λαϊκών αγορών που οδηγεί σε αφανισμό τους παραγωγούς που συμμετέχουν σε αυτές.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε 6 χωριά της Αργολίδας το πρωί της Κυριακής

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, από τις 8πμ έως τις 10πμ, θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης στα ακόλουθα χωριά της Αργολίδας: Κουτσοπόδι, Στέρνα,...

Tο πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων. Η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήµου Ναυπλιέων, έχει προγραµµατιστεί για την Κυριακή 11 Δεκεµβρίου,...

Αγανάκτηση για τον ξυλοδαρμό του διαιτητή της ΕΠΣ Αργολίδας – Έμεινε για αρκετά λεπτά αναίσθητος

Αγανάκτηση επικρατεί στην ποδοσφαιρική Αργολίδα για το περιστατικό που συνέβη στο γήπεδο των Μεθάνων το απόγευμα της Τετάρτης 7/12: Μετά το τέλος του αγώνα ανάμεσα...

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε 6 χωριά της Αργολίδας το πρωί της Κυριακής

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, από τις 8πμ έως τις 10πμ, θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης στα ακόλουθα χωριά της Αργολίδας: Κουτσοπόδι, Στέρνα,...

Tο πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων. Η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήµου Ναυπλιέων, έχει προγραµµατιστεί για την Κυριακή 11 Δεκεµβρίου,...

Αγανάκτηση για τον ξυλοδαρμό του διαιτητή της ΕΠΣ Αργολίδας – Έμεινε για αρκετά λεπτά αναίσθητος

Αγανάκτηση επικρατεί στην ποδοσφαιρική Αργολίδα για το περιστατικό που συνέβη στο γήπεδο των Μεθάνων το απόγευμα της Τετάρτης 7/12: Μετά το τέλος του αγώνα ανάμεσα...

Ο Δημήτρης Καρούντζος υποψήφιος με το “Όραμα Δημιουργίας” του Δημήτρη Ορφανού

Ένας άνθρωπος με εμπειρία στα αυτοδιοικητικά του Ναυπλίου συμπεριλαμβάνεται στην παράταξη "Όραμα Δημιουργίας" του Δημήτρη Ορφανού και θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές: Πρόκειται...

Πρώτο βραβείο σε φεστιβάλ στη Βραζιλία για τον 15χρονο Αργείτη Θάνο Κορομπόκη

Μια μεγάλη διεθνή διάκριση απέσπασε η γνωστή ταινία του 15χρονου Αργείτη Θάνου Κορομπόκη με τον τίτλο "It’s me": Το βίντεο που πριν από ένα χρόνο...

Άργος: Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για Έλληνες Εβραίους, Πόντιους, Μικρασιάτες

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου, αφιερωμένου στους Έλληνες θύματα του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, της Γενοκτονίας των Ποντίων και της Μικρασιατικής Καταστροφής, έγιναν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στην...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

Εικόνες: Ο Χαρίλαος Τρικούπης στη Βουλή, η απονομή του...

Ο Ανδρουλάκης διέγραψε την Εύα Καϊλή μετά την εμπλοκή της σε σκάνδαλο διαφθοράς

Πηγή: www.efsyn.gr Ραγδαίες οι εξελίξεις στο εσωτερικό της παράταξης, καθώς...

Ευχαριστήριο του Φώτη Δαμούλου για την επιτυχία της περιφερειακής έκθεσης “Πελοπόννησος Expo”

Ευχαριστήρια επιστολή του Φώτη Δαμούλου, προέδρου του Επιμελητηρίου Αργολίδας Αγαπητές...

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε 6 χωριά της Αργολίδας το πρωί της Κυριακής

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, από...

Tο πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων....

Ανδριανός: Προχωρά η παραχώρηση της πλατείας του Δικαστικού Μεγάρου στο Δήμο Ναυπλιέων

Ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός έκανε...

Γκάλοπ στην Ερμιόνη: 517 πολίτες αξιολόγησαν τα προβλήματα του τόπου και έκαναν προτάσεις

Ανακοίνωση από την «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης» και την...