Κοινωνία

Οι εκπαιδευτικοί της «Απέναντι Όχθης» αντιδρούν στην τηλεκπαίδευση σε σχολεία κλειστά λόγω κακοκαιρίας

Ανακοίνωση της «Απέναντι Όχθης» Αργολίδας, ομάδας εκπαιδευτικών για τη συλλογική δράση

Αποφασίζουν οι δήμοι και οι περιφέρειες κλείσιμο σχολείων λόγω της επικείμενης σφοδρής κακοκαιρίας. Αποφασίζουν και οι διευθύνσεις β/θμιας η μια μετά την άλλη παροχή εξ αποστάσεως διδασκαλίας και διαμηνύουν τις αποφάσεις τους με μορφή γραπτής οδηγίας του Π.Δ.Ε. στις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων, οι οποίες με τη σειρά τους αναλαμβάνουν με μέιλ, μηνύματα, ανακοινώσεις στις οικείες ιστοσελίδες να ενημερώσουν εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές να συνδεθούν ηλεκτρονικά από τα σπίτια τους, με δικό τους εξοπλισμό να κάνουν τηλεμάθημα όταν έξω μαίνεται η κακοκαιρία.

Ας μη μιλήσουμε με όρους κοινής λογικής (αυτή είναι πλέον είδος υπό εξαφάνιση· και ποιος θα βρεθεί να την προστατεύσει;). Ας μιλήσουμε με τους όρους και το πλαίσιο που δημιουργεί η ίδια η κυβέρνηση – υπουργείο, βάσει των νόμων τους οποίους ψηφίζει και τους οποίους καλούμαστε όλοι/ες να εφαρμόσουμε.

Αντιγράφουμε από το ΦΕΚ 4188/10-9-2021 με τίτλο «Παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2021 – 2022»:

Άρθρο 2 §1: Σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, όπως, ενδεικτικά, η παρεμπόδιση από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο της πρόσβασης των μαθητών/τριών και/ή εκπαιδευτικών στους χώρους της σχολικής μονάδας, οι σχολικές μονάδεςπρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. […]Ο/Η Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών, οφείλει να διασφαλίσει ότι θα παρέχεται σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία στους/στις μαθητές/τριες. […]»

Άρθρο 1 § 4: Για την πρόσβαση στην πλατφόρμα οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες δύνανται να χρησιμοποιούν εξοπλισμό (ηλεκτρονικό υπολογιστή,ταμπλέτα, κινητό,και στην περίπτωση των μαθητών/τριών και σταθερό τηλέφωνο) που ανήκει στη σχολική μονάδα ή στους ίδιους.

Τι συνάγεται, συνάδελφοι, από το ΦΕΚ που ορίζει τα σχετικά με την τηλεκπαίδευσηως προς τις υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών; Το εξής πολύ απλό: σε σχολεία που έκλεισαν εκτάκτως και απρόβλεπτα, κάνουμε τηλεμάθημα με τον δικό μας εξοπλισμό μόνο εφόσον δυνάμεθα.

Με δεδομένο ότι οι σχολικές μονάδες είναι κλειστές με απόφαση των Δημάρχων, το Υπουργείο Παιδείας, εφόσον επιθυμεί να παρέχουμε τηλεκπαίδευση και εφόσον κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να υλοποιηθεί από τα σπίτια μας, οφείλει να στείλει σχετική εγκύκλιο για να ανοίξουν τα σχολεία, ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, ενδεχομένως και για το υπόλοιπο προσωπικό, προφανώς κόντρα στην απόφαση των Δημάρχων… Ώσπου να γίνει κάτι τέτοιο, δεν έχουμε καμιά υποχρέωση (αλλά και δυνατότητα πολλοί εξ ημών) για παροχή τηλεκπαίδευσης.

Εάν πάλι το Υπουργείο Παιδείας αποφασίσει κάποια στιγμή ότι και οι εκπαιδευτικοί, όταν καλούνται να εργασθούν από το σπίτι, δεν είναι παρά τηλεργαζόμενοι, οφείλει να τους εφοδιάσει με τον απαραίτητο εξοπλισμό (laptop, σύνδεση κ.λ.π.). Καμία μορφή τηλεκπαίδευσης  δεν μπορεί να παρέχεται από το σπίτι μας, με δικό μας εξοπλισμό και με πληρωμένη από τον ελάχιστο μισθό μας σύνδεση (ακόμη και αν τα διαθέτουμε). Τέλος, οποιαδήποτε εντολή της υπηρεσίας μας θα πρέπει να είναι έγγραφη και ενυπόγραφη, διαφορετικά δεν είναι έγκυρη και δεν εκτελείται. Από πότε η διοίκηση λειτουργεί με προφορικές εντολές, sms και mails;

Καλούμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να μην ενδώσουν σε τυχόν πιέσεις για τηλεκπαίδευση και να ζητήσουν από όποιον τις ασκεί να τους επιδείξει τη σχετική εγκύκλιο (αν υπάρχει τέτοια).

Πάντα με ενσυναίσθηση για τον συνάδελφο, τον μαθητή, τον γονιό που δεν διαθέτει τα μέσα για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, με έγνοια για το δημόσιο σχολείο, το οποίο έχουμε ορκιστεί να υπηρετούμε, λέμε όχι στη δήθεν κανονικότητα των κλειστών σχολείων.  Επιστρέφοντας με το καλό στα σχολεία μας θα βρούμε τους τρόπους να αναπληρώσουμε το όποιο χαμένο έδαφος υπάρξει αυτές τις ελάχιστες ημέρες που θα είναι κλειστά τα σχολεία, για όλους τους μαθητές μας και όλοι οι συνάδελφοι, ανεξαρτήτωςτης υποδομής που διαθέτει ή όχι το σπίτι καθενός…

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

17 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

17 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Eικόνες: Έλληνες στρατιώτες στη Μάχη του Σκρα, η πρώτη πτήση…

8 ώρες πριν

Εαρινό ανάγνωσμα για την άνοιξη που δεν θα έρθει από μόνη της… (του Γιώργου Πινάτση)

Εαρινό ανάγνωσμα για την άνοιξη που δεν θα έρθει από μόνη της…  Γράφει ο Γιώργος…

11 ώρες πριν

Ελληνίδα έμπειρη με γνώσεις νοσηλευτικής αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων

Ελληνίδα έμπειρη με γνώσεις νοσηλευτικής αναλαμβάνει φύλαξη ηλικιωμένων στις περιοχές Άργους, Ναυπλίου και των γύρω…

12 ώρες πριν

2η θέση στην Ελλάδα στο ποδόσφαιρο για τις μαθήτριες του ΓΕΛ “Αυτενεργώ” Αργολίδας

2η θέση στην Ελλάδα στο ποδόσφαιρο για τις μαθήτριες του ΓΕΛ "Αυτενεργώ" Αργολίδας Οι δύο…

13 ώρες πριν

Εγκαίνια του ναού του Αγίου Παϊσίου στο Ναύπλιο

Εγκαίνια του ναού του Αγίου Παϊσίου στο Ναύπλιο Από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ιερού ναού…

13 ώρες πριν

Εκδήλωση του ΚΚΕ Αργολίδας για το ζήτημα της ύδρευσης-άρδευσης

Εκδήλωση του ΚΚΕ Αργολίδας για το ζήτημα της ύδρευσης-άρδευσης Η Τομεακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ…

14 ώρες πριν