Ζήλι, ζήλι, ζήλι, ζήλι
να και η πίτα του Άι Βασίλη
έχει τρούφα, σοκολάτα
και θα ξηγηθεί σταράτα…
.
Βασιλόπιτα πειρασμός
Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου
Υλικά για την πίτα:
• 500 γρ. αλεύρι φαρίνα
• 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο
• 4 αυγά
• 300 γρ. ζάχαρη
• 1 φάκελος σοκολάτα τρούφα
• ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 1 λεμόνι
• 250 ml. πορτοκαλιού
• 2 βανιλίνες
Υλικά για το γλάσο:
• 125 γρ. κουβερτούρα
• 125 γρ. κρέμα γάλακτος
• 1 κουταλιά σούπας σπορέλαιο
Υλικά για διακόσμηση:
• καρύδα τριμμένη
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς (στον αέρα). Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 30 εκ. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3΄.
Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα. Προσθέτουμε τις βανιλίνες και τα ξύσματα και χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ. Συμπληρώνουμε το αλεύρι εναλλάξ με τον χυμό πορτοκαλιού και αναδεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Τέλος, προσθέτουμε τη σοκολάτα τρούφα και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και βάζουμε το φλουρί, αφού πρώτα το έχουμε τυλίξει σε αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 40΄ έως 45΄. Αφήνουμε να σταθεί για 30΄ τουλάχιστον και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Στο μεταξύ λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το σπορέλαιο ανακατεύοντας με σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει και να γυαλίσει το γλάσο σοκολάτας. Απλώνουμε το γλάσο πάνω στην πίτα και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη καρύδα.
Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: [email protected]
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou