Σειρά επαφών με φορείς και επιχειρηματίες του Νομού Αργολίδας είχε την Τρίτη ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποίησε, μετά από πρόσκληση της τοπικής Νομαρχιακής Επιτροπής.
Τον πρώην Υπουργό Ανάπτυξης και βουλευτή Μεσσηνίας συνόδευσε κλιμάκιο της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αργολίδας αποτελούμενο από τον βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Γκιόλα, τον Συντονιστή της ΝΕ Τάκη Παπαιωάννου, την Αναπληρώτρια, Αγγελίνα Χατζοπούλου, τους συντονιστές των ΟΜ Άργους και Ναυπλίου, Χριστίνα Ξενάκη και Γιάννη Κυριακίδη, τους Δημοτικούς/Περιφερειακούς Συμβούλους, Γιάννη Λυκοσκούφη, Χρήστο Καρούζο και Νίκο Κοντό καθώς και τα στελέχηΝίκο Αντωνόπουλο, Γιώργο Γαβρήλο, Κώστα Γρατσέα, Χρήστο Καραντζούλη, Παναγιώτη Νικολαράκο, Τσετσέκο Σπύρο.
Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση, είχε την ευκαιρία αρχικά να επισκεφθεί στην έδρα τους, βιοτεχνίες του Νομού και να συζητήσει με τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους σχετικά με το αντικείμενο εργασιών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αναφορικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης και λειτουργίας τους. Σημαντικό ζήτημα που τέθηκε στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων ήταν η έλλειψη ενός κεντρικά συντονισμένου εθνικού σχεδίου για την ενίσχυση των μεσαίων επιχειρήσεων και την πραγματική τόνωση της επιχειρηματικότητας,αλλά και η μεγάλη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών που παρατηρείται λόγω της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε και την έλλειψη παρεμβατικών πρωτοβουλιών εξισορρόπησης από την πλευρά της Κυβέρνησης.
Περαιτέρω, ιδιαίτερα παραγωγική ήταν η συνάντηση με τη Διοίκηση και τα μέλη της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Αργολίδας. Ο κ. Μακρής Παναγιώτης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, εκφράζοντας όλα τα μέλη, τόνισε «οι περισσότερες επιχειρήσεις του Νομού μπορεί να φαίνονται ανοιχτές αλλά επί της ουσίας δεν λειτουργούν. Είμαστε αποκλεισμένοι από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΤΕΠΙΧ Ι και ΙΙ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν μηδενική ή ελάχιστη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, ενώ η Κυβέρνηση ακόμη δεν μας έχει απαντήσει τι θα κάνει τελικά με τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Η κρίση είναι βαθιά: συσσωρεύονται χρέη, ο τζίρος έχει μειωθεί πάνω από 40% και η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας έρχεται σα χαριστική βολή. Δεν ξέρουμε πόσο θα αντέξουμε ακόμη, έχουμε ξεπεράσει πολύ τις αντοχές μας και είμαστε πολύ απαισιόδοξοι για το μέλλον».
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και τα αιτήματα της Διοίκησης του Επιμελητήριου Αργολίδας, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα. Χαρακτηριστικά ο κ. Δαμούλος Φώτης, Πρόεδρος του ΕBEΑ, μέλος της Διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσουσ ημείωσε: “Η εμπορική κίνηση στα καταστήματα των δύο μεγάλων πόλεων του Νομού είναι αρκετά μειωμένη. Τα μέτρα στήριξης που δόθηκαν κατά την πανδημία δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες ανάγκες αλλά και οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι υπέρογκες αυξήσεις λόγω του ενεργειακού κόστους. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να υπάρχει αναστάτωση στην αγορά, με τους επαγγελματίες να ανησυχούν για την επόμενη μέρα. Άμεσα λοιπόν πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης, με επιπλέον μέτρα στήριξης, ώστε να αποφύγουμε ένα νέο κύμα λουκέτων μετά τις γιορτές”.
Ο Αλέξης Χαρίτσης απευθυνόμενος σε όλους τους φορείς σημείωσε πως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει δεχθεί πολλαπλά πλήγματα, σε αντίθεση με ό,τι η Κυβέρνηση προεκλογικά υποσχέθηκε, για να υφαρπάξει τη ψήφο τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, σχολίασε, η χώρα μας κατέγραψε την 2η χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη, ως προς τις απώλειες εισοδήματος και την χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη για το 3ο τρίμηνο, με αποτέλεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να βιώνουν μια δεύτερη κρίση, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την έξοδο από τα Μνημόνια το 2018.
Ο Τομεάρχης Ανάπτυξης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τόνισε πως η αγορά ζει μέρες ανασφάλειας και αδιεξόδου: ενεργειακή αύξηση, συσσώρευση χρεών, έλλειψη ρευστότητας, απουσία χρηματοδοτικών εργαλείων, μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και άρα πτώση του τζίρου. Αναλυτικότερα, εξήγησε πως η ενεργειακή κρίση έχει πάρει την μορφή χιονοστιβάδας. Δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε με selfies ούτε μετά την περίοδο των γιορτών, όπως υπόσχεται ο εκτός τόπου και χρόνου Υπουργός Ανάπτυξης της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για την ρύθμιση της αγοράς και την ανακοπή των κερδοσκοπικών παιχνιδιών, μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα- τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ που δυστυχώς απέρριψε η ΝΔ- και γενναίαστήριξη όσων βάλλονται και κινδυνεύουν με διακοπές ρεύματος.
Ένα δεύτερο ζητούμενο, ανέφερε, είναι σε ποιους και με ποια κριτήρια δόθηκαν πιστώσεις και ζεστό χρήμα στη διάρκεια της πανδημίας, γιατί η αλήθεια είναι πως η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έμειναν εκτός από κάθε είδους επιδότηση, ενώ ακόμη η Κυβέρνηση αρνείται να απαντήσει αν θα δεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για μη επιστρεπτέα προκαταβολή. Τότε, με το σκοπό του περιορισμού της κρίσης και της δημιουργίας συνθηκών για ταχύτερη ανάκαμψη, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ζητούσε εγκαίρως την κάλυψη ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους για τους κλάδους που κλείνουν με κρατική εντολή, επιδότηση της επαγγελματικής στέγης και εισόδημα έκτακτης ανάγκης για τα νοικοκυριά. Τώρα ζητάμε την άρση των δημοσιονομικών περιορισμών, την εκμετάλλευση προς το συμφέρον όλων του μαξιλαριού ασφαλείας των 37 δισ. που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και της πρωτοφανούς ένεσης ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ. Επίσης, η Κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την άρση των γραφειοκρατιών και εμποδίων ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης».
Ο Αλέξης Χαρίτσης από την Αργολίδα, τέλος, τόνισε πως αν άμεσα η Κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα και δεν ακούσει τις προτάσεις των φορέων και του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, θα δούμε τραγικές καταστάσεις να εκτυλίσσονται όπως τσουνάμι λουκέτων, απολύσεις και περαιτέρω φτωχοποίηση.