Δίπλα στον αριστερό, νέο πρόεδρο της Χιλής, Γκάμπριελ Μπόριτς βρίσκεται τα 2,5 τελευταία χρόνια η Ιρίνα Καραμάνος, η 32χρονη κόρη του Τζορτζ Καραμάνος που για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Σαντιάγκο.
Τα χιλιανά ΜΜΕ αναφέρουν πως τόσο ο άνδρας όσο και η κόρη του έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη νίκη του Μπόριτς.
Η Ιρίνα Καραμάνος είναι 32 ετών, έχει σπουδάσει Ανθρωπολογία και Επιστήμες Επικοινωνίας στη Γερμανία. Είναι μια γυναίκα χαμηλών τόνων, εκπρόσωπος του φεμινιστικού κινήματος και προεκλογικά δεν έχει κάνει πολλές εμφανίσεις.
Σε τηλεοπτική της συνέντευξη είχε δηλώσει πως καταδικάζει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Πινοσέτ επειδή αποτελεί «κίνδυνο» για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ταυτόχρονα, αναφορικά με τα ζητήματα περί ασφάλειας και τάξης έχει πει χαρακτηριστικά: «Πρέπει να μιλήσουμε για το οργανωμένο έγκλημα, τον έλεγχο των όπλων, πρέπει να μιλήσουμε για την ασφάλεια, τη σχέση μεταξύ αστυνομίας και διακινητών ναρκωτικών».
Η Ιρίνα εμφανίστηκε πριν από δύο εβδομάδες στη σκηνή, όταν συνόδευσε τον Μπόριτς στην πολιτική του ομιλία, αφού κατάφερε να περάσει στον δεύτερο εκλογικό γύρο – κάτι που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να κερδηθούν οι πιο συντηρητικοί ψηφοφόροι που θέλουν ο πρόεδρος να συνοδεύεται.
«Δεν μπορεί να υπάρχουν θέσεις στην Πολιτεία που να σχετίζονται με τη σχέση του Προέδρου ή με οποιονδήποτε». «Πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα διαφάνειας, ανάλογα με το προσόντα των δημοσίων υπαλλήλων, και όχι δεσμών αίματος ή συγγένειας με τον Πρόεδρο» είχε δηλώσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Χιλής.
«Η θέση της πρώτης κυρίας αξίζει να επανεξεταστεί γιατί βρισκόμαστε σε διαφορετικούς καιρούς, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και πρέπει να ξανασκεφτούμε τη δύναμη και τις σχέσεις που προκύπτουν από αυτήν» είχε δηλώσει αναφορικά με την εκλογή του συντρόφου της η Ιρίνα Καραμάνος.
Μπόριτς, ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Χιλής μετά τη δικτατορία Πινοσέτ
Τριάντα ένα χρόνια μετά την αποχώρηση του δικτάτορα Πινοτσέτ από την εξουσία και την εναλλαγή της Δεξιάς με την Κεντροαριστερά στην κυβέρνηση της Χιλής, ένας 35χρονος αριστερός αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής, ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, ο οποίος επικράτησε με πρόγραμμα που εξαγγέλλει την κοινωνική και φορολογική μεταμόρφωση της χώρας, υποσχέθηκε στην επινίκια ομιλία του, «περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα», υποσχόμενος ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα είναι «δημοσιονομικά υπεύθυνη».
«Θα υπάρξουν περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα, όμως θα το κάνουμε παραμένοντας δημοσιονομικά υπεύθυνοι», είπε ο 35χρονος νέος πρόεδρος της χώρας, απευθυνόμενος σε πλήθος δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, που πήγαν να τον ακούσουν μετά την ευρεία νίκη του στον δεύτερο γύρο, στον οποίο αντιμετώπισε τον υποψήφιο της άκρας δεξιάς, τον Χοσέ Αντόνιο Καστ.
Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, ο κ. Μπόριτς –στα 35 του χρόνια, μόλις είχε συμπληρώσει το ηλικιακό όριο για να είναι υποψήφιος και θα γίνει ο νεότερος αρχηγός του κράτους στην ιστορία της Χιλής– συγκέντρωσε σχεδόν το 56% των ψήφων, έναντι κάπου 44% του Καστ, που αυτοπροβλήθηκε ως πολιτικός κληρονόμος της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ και υποστηρίχθηκε από το σύνολο των δυνάμεων της δεξιάς.
Η συμμετοχή πλησίασε το 55%. Πρόκειται για ιστορικό υψηλό αφότου η ψήφος έπαψε να είναι υποχρεωτική, το 2012.
Στον πρώτο γύρο ήταν 47%. Σε αυτόν, ο Χοσέ Αντόνιο Καστ είχε αναδειχθεί στην πρώτη θέση (27,9% έναντι 25,8% του κ. Μπόριτς), σαγηνεύοντας ιδίως τους κατοίκους των σικ προαστίων του Σαντιάγο και μέρος των λαϊκών στρωμάτων εκτός της πρωτεύουσας, επαναλαμβάνοντας πως είναι ο υποψήφιος «της τάξης, της δικαιοσύνης και της ασφάλειας». Επέμενε πως «αν ο Πινοτσέτ ζούσε ακόμη, εμένα θα ψήφιζε».
Αλλά, με το πρόγραμμά του για το κράτος πρόνοιας, υποσχόμενος τη μεταστροφή μιας χώρας που έχει χαρακτηριστεί εργαστήρι του νεοφιλελευθερισμού στη Λατινική Αμερική, ο Γκαμπριέλ Μπόρις μπόρεσε να τον κερδίσει, συσπειρώνοντας γύρω του τη μεσαία τάξη, κυρίως στο Σαντιάγο.
Ο νέος αριστερός πρόεδρος της Χιλής σκοπεύει να προωθήσει μείζονα φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε όπως υπόσχεται να συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί οι πλουσιότεροι Χιλιανοί –το 1% του πληθυσμού έχει στην κατοχή του το 26,5% του πλούτου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ–, ενώ εξαγγέλλει καλύτερη πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία, καθώς και τη δημιουργία νέου συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, πεδίου που σήμερα βρίσκεται σχεδόν κατά το 100% υπό τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα.
Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, με καταγωγή από την Κροατία που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας στις 11 Μαρτίου 2022, ξεκαθάρισε στην ομιλία του ότι θα εναντιωθεί στο άνοιγμα μεταλλείων που «καταστρέφουν» το περιβάλλον, ανάμεσά τους το έργο Dominga, αξίας 2,5 δισεκ. δολαρίων, για την εξόρυξη ατσαλιού, χαλκού και χρυσού.
«Καταστρέφοντας τη φύση καταστρέφουμε τους εαυτούς μας. Δεν θέλουμε άλλες “ζώνες θυσίας”, δεν θέλουμε έργα που καταστρέφουν τη χώρα μας, που καταστρέφουν κοινότητες, και παράδειγμα θα αποτελέσει μια περίπτωση που έχει γίνει συμβολική: Όχι στο Dominga», είπε καταχειροκροτούμενος.
Ο θρίαμβος του Γκαμπριέλ Μπόριτς έγινε δεκτή με ικανοποίηση σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, από την Κούβα ως την Αργεντινή, το Μεξικό, τη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα και το Περού.
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (Κόμμα Εργαζομένων), που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οδεύει σε ευρεία νίκη το 2022 στην πιθανή αναμέτρησή του με τον πρόεδρο της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου, δήλωσε «ευτυχής» για τη «νέα νίκη ενός δημοκρατικού και προοδευτικού υποψήφιου στη Λατινική Αμερική μας, για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος καλύτερου για όλους μας».