Γκιόλας: Χωρίς ίχνος ντροπής η πρόθεση της Κυβέρνησης να διαλύσει τα νοσοκομεία Άργους, Ναυπλίου

Σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη προέβη ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Γιάννης Γκιόλας για την ολοφάνερη πορεία των Νοσοκομείων Άργους και Ναυπλίου προς τη διάλυση, μετά τις αποφάσεις της Κυβέρνησης οι οποίες έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού και της τύχης τους πολίτες που δοκιμάζονται από την πανδημία και από άλλες σοβαρές ασθένειες.

Στην ερώτηση αναφέρονται σαφέστατα οι δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στα δύο Νοσοκομεία, η επιδεινούμενη συνεχώς κατάσταση στον τομέα της κάλυψης κλινικών με ιατρικό προσωπικό, στην αδυναμία στελέχωσης σε βασικές ειδικότητες και στην τεράστια αύξηση των κενών στις εφημερίας που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Οι θλιβερές διαπιστώσεις των δύο τελευταίων χρόνων που καταγράφει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Γιάννης Γκιόλας και εκφράζουν την καθημερινή αγωνία των πολιτών στον τομέα της Υγείας. Παρά το πλήθος ερωτήσεων και αναφορών προς το Υπουργείο Υγείας για θέματα δυσλειτουργίας των επιμέρους κλινικών και των δύο Νοσηλευτικών Μονάδων, σπανιότατα δίνονται απαντήσεις, γεγονός που καταδεικνύει την παντελή αδιαφορία της Κυβέρνησης για την Υγεία του Αργολικού λαού.

Υπενθύμισε ακόμη την κατάσταση που παρέδωσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 τα δύο Νοσοκομεία, παρά τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει λόγω των Μνημονίων και παρά τα ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια που μπορούσε τότε να κινηθεί.

 Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Ορατός ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας καίριων ιατρικών τμημάτων και στις δύο νοσηλευτικές μονάδες, Άργους και Ναυπλίου του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας.

Όπως με λύπη μας διαπιστώνουμε για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα, η λειτουργία του Γ.Ν. Αργολίδας βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη και έχει πλέον φτάσει σε οριακό σημείο καθώς αδυνατεί να καλύψει βασικές ειδικότητες, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος να οδηγηθούν ακόμα και σε αναστολή λειτουργίας καίρια ιατρικά τμήματα των δύο νοσηλευτικών μονάδων, Άργους και Ναυπλίου.

Ενδεικτικό της άσχημης κατάστασης που έχει περιέλθει το νοσοκομείο του νομού είναι το γεγονός ότι τα κενά εφημερίας κατά τον τρέχοντα  μήνα Δεκέμβριο ανέρχονται σε 218!

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα πρακτικά τριών συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου κατά το τελευταίο δίμηνο (14-10-2021, 18-11-2021, 29-11-2021) και ειδικότερα από τις εισηγήσεις των ιατρών Διευθυντών που αιτούνται βοήθεια για την κάλυψη των κενών των τμημάτων τους. Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα είναι γενικευμένο και αφορά τα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου (Παιδιατρικό, Χειρουργικό, Ψυχιατρικό, Μαιευτικό-Γυναικολογικό, Ουρολογικό στη Ν.Μ. Άργους και Παθολογικό, Παιδιατρικό, Χειρουργικό, Ψυχιατρικό, Μαιευτικό-Γυναικολογικό στη Ν.Μ. Ναυπλίου).

Η θλιβερή διαπίστωση είναι ότι κατά το διάστημα των δύο τελευταίων χρόνων το νοσοκομείο όχι μόνο δεν ενισχύθηκε, όπως θα έπρεπε λόγω της πανδημίας, όχι μόνο δεν διατήρησε τις δυνάμεις του, φροντίζοντας να αναπληρώσει το στελεχιακό δυναμικό που απώλεσε λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων, αλλά αντιθέτως αποψιλώθηκε σε τέτοιο βαθμό και έκταση που δεν έχει προηγούμενο στα χρόνια λειτουργίας του.

Εμείς είχαμε εγκαίρως επισημάνει τα παραπάνω προβλήματα υποστελέχωσης και είχαμε ζητήσει την άμεση επίλυσή τους με την πρόσληψη μόνιμων ιατρών σε όλες τις ειδικότητες που αντιμετώπιζαν υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα κάλυψης. Δυστυχώς όμως ούτε οι αναγκαίες προκηρύξεις μόνιμων γιατρών έγιναν κατά το προηγούμενο διάστημα αλλά ούτε και τώρα φαίνεται να υπάρχει κάποιο συγκριμένο σχέδιο για την κάλυψη των οργανικών κενών. Εντελώς αποσπασματικά, αν όχι προσχηματικά, γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν όπως – όπως, οι μεγάλες ανάγκες προχωρώντας σε προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προσωρινές συνεργασίες με ιδιώτες ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (Παιδιατρικής, Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής) με καθεστώς έκδοσης Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι) ή αναζητώντας επικουρικούς γιατρούς ακόμα και σε ειδικότητες που ουδείς έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον (ζήτηση χωρίς να υπάρχει ούτε μια υποψηφιότητα στους αντίστοιχους καταλόγους της 6ης Υ.ΠΕ.).

Έχει πλέον καταστεί ηλίου φαεινότερο ότι το υπάρχον  ιατρικό προσωπικό δεν είναι δυνατόν να καλύψει επαρκώς όλες τις απαραίτητες ανάγκες, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία έως και την έκθεση σε κίνδυνο των νοσηλευομένων αλλά και των εκτός νοσοκομείου ασθενούντων που χρήζουν  ιατρικών εξετάσεων καθώς και εισαγωγής και νοσηλείας.

Επειδή δε μπορούμε να κατανοήσουμε  αν αυτή η εξέλιξη επήλθε ως αποτέλεσμα μιας ασύγγνωστης διετούς διοικητικής ανεπάρκειας της παραιτηθείσας Διοικήτριας ή είναι  απότοκο μιας συνειδητής κεντρικής πολιτικής επιλογής για τη σταδιακή απαξίωση του Ε.Σ.Υ.

Επειδή το Γ.Ν. Αργολίδας παραδόθηκε προ διετίας αναβαθμισμένο, πλήρως λειτουργικό και στελεχωμένο.

Επειδή το νοσοκομείο ουδέποτε είχε περιέλθει σε τέτοια τραγική κατάσταση υποστελέχωσης ιατρικών ειδικοτήτων.

Επειδή υπάρχουν βασικές ειδικότητες που μένουν ακάλυπτες όχι μόνο στη μία αλλά και στις δύο νοσηλευτικές μονάδες Άργους και Ναυπλίου.

Επειδή υπάρχουν μοναδικές ειδικότητες που μένουν ακάλυπτες και οι πολίτες – ασθενείς είναι αναγκασμένοι να προστρέχουν σε νοσοκομεία εκτός του νομού προκειμένου να αναζητήσουν υπηρεσίες υγείας ή και εξαναγκάζονται να αναζητήσουν νοσοκομειακή περίθαλψη σε ιδιωτικά νοσηλευτικά κέντρα.

Επειδή η καθημερινή και 24ωρη κάλυψη των κλινικών και τμημάτων με τους ιατρούς της αντίστοιχης ειδικότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και την ασφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Επειδή η καθολική, αδιάλειπτη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα ύψιστης σημασίας για τον κάθε πολίτη.

Επειδή είναι αδιανόητο, στις περιόδους αυξημένων αναγκών σε νοσηλεία και περίθαλψη   που διανύουμε λόγω της πανδημίας, να καταγράφεται συνεχής αποδυνάμωση της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου.

Επειδή παρόλο που είχαμε εγκαίρως επισημάνει και ζητήσει μέσω του Κοινοβουλευτικού  Ελέγχου με κατάθεση αλλεπάλληλων ερωτήσεων  την άμεση επίλυση των προβλημάτων υποστελέχωσης με την πρόσληψη μόνιμων ιατρών σε όλες τις ειδικότητες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, για το σύνολο σχεδόν των κλινικών των νοσηλευτικών μονάδων του Γ.Ν. Αργολίδας, δεν υπήρξε κάποια θετική ενέργεια.

Επειδή, όπως αποδείχθηκε,  η στελέχωση της ιατρικής υπηρεσίας δεν ήταν υψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της απελθούσας Διοικήτριας του νοσοκομείου.

Επειδή στο τέλος του έτους αναμένεται να αποδυναμωθούν και άλλο τα τμήματα και οι κλινικές, καθώς συνταξιοδοτούνται 5 ακόμα ιατροί, ενώ ο μοναδικός παιδίατρος της Ν.Μ. Άργους πρόκειται να αποχωρήσει λόγω διορισμού του σε άλλο νοσοκομείο.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Σε τι οφείλεται τελικά η σημερινή κατάσταση απίσχνασης του ιατρικού προσωπικού η οποία παρατηρείται πλέον γενικευμένα και οριζόντια στα περισσότερα τμήματα των δύο νοσηλευτικών μονάδων του νομού Αργολίδας;

2. Είχαν γίνει έγκαιρα οι δέουσες ενέργειες από την απελθούσα Διοίκηση του νοσοκομείου ή βρισκόμαστε μπροστά σε αυτό το αποτέλεσμα λόγω διοικητικής ανεπάρκειας και/ή αδιαφορίας;

3. Προτίθεστε να δώσετε άμεσα λύση στο παραπάνω πρόβλημα ή έχετε συνειδητά επιλέξει τη σταδιακή αποδυνάμωση των δημόσιων δομών μέχρις ότου οδηγηθούν στην πλήρη απαξίωση και συνακόλουθα σε απόλυτο μαρασμό το Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας προς όφελος των αντίστοιχων ιδιωτικών;

Σε κάθε περίπτωση οφείλετε να δώσετε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα καθώς οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τις αιτίες αλλά και τους επιχειρούμενους σχεδιασμούς σας για τις δύο νοσηλευτικές μονάδες του νομού.

 

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Παρακαλούμε να κατατεθούν προς ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών έγγραφα από τα οποία να προκύπτει:

Α) Πόσοι ιατροί αποχώρησαν/συνταξιοδοτήθηκαν κατά την τελευταία διετία από τις δύο Νοσηλευτικές Μονάδες του Γ.Ν.Αργολίδας.

Β) Πόσες θέσεις προκηρύχθηκαν ανά ειδικότητα και πόσοι μόνιμοι ιατροί διορίστηκαν.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στο Κρανίδι

Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στο Κρανίδι Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις μεσημεριανές ώρες της 21ης Ιουνίου στην περιοχή Μιλίντρα...

Σύγκρουση αυτοκινήτων με τραυματισμό στη Δαλαμανάρα Άργους

Τροχαίο ατύχημα έγινε στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 22 Ιουνίου, στο δρόμο Άργους-Ναυπλίου στη Δαλαμανάρα. Συγκρούστηκαν 4x4 αγροτικό αυτοκίνητο το οποίο εκινείτο με κατεύθυνση...

Άργος: Απατεώνες έκαναν τους αστυνομικούς και πήραν 48.000€ – Πιάστηκε 62χρονη

Άργος: Απατεώνες έκαναν τους αστυνομικούς Εξιχνιάστηκαν έπειτα από μεθοδική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άργους-Μυκηνών, δύο περιπτώσεις απατών στο Άργος με συνολικό περιουσιακό όφελος 48.000...

Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στο Κρανίδι

Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στο Κρανίδι Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις μεσημεριανές ώρες της 21ης Ιουνίου στην περιοχή Μιλίντρα...

Σύγκρουση αυτοκινήτων με τραυματισμό στη Δαλαμανάρα Άργους

Τροχαίο ατύχημα έγινε στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 22 Ιουνίου, στο δρόμο Άργους-Ναυπλίου στη Δαλαμανάρα. Συγκρούστηκαν 4x4 αγροτικό αυτοκίνητο το οποίο εκινείτο με κατεύθυνση...

Άργος: Απατεώνες έκαναν τους αστυνομικούς και πήραν 48.000€ – Πιάστηκε 62χρονη

Άργος: Απατεώνες έκαναν τους αστυνομικούς Εξιχνιάστηκαν έπειτα από μεθοδική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άργους-Μυκηνών, δύο περιπτώσεις απατών στο Άργος με συνολικό περιουσιακό όφελος 48.000...

Το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας γιόρτασε στο Ναύπλιο την Ημέρα της Μουσικής

Το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής την Παρασκευή 21 Ιουνίου, με μία μεγάλη συναυλία με πολλή μουσική, στο Ναύπλιο υπό...

Το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας γιόρτασε στο Ναύπλιο την Ημέρα της Μουσικής

Το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής την Παρασκευή 21 Ιουνίου, με μία μεγάλη συναυλία με πολλή μουσική, στο Ναύπλιο υπό...

Πυρκαγιά στο Κρανίδι: Σπίτια έχουν υποστεί ζημιές (βίντεο)

Πυρκαγιά στο Κρανίδι - Σπίτια έχουν υποστεί ζημιές Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα της Παρασκευής 21/6...

Dinosaurs Live στο Ναύπλιο: Ρομποτικοί δεινόσαυροι σε πραγματικές διαστάσεις

DINOSAURS LIVE ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ, ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΑΠΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ Μια αξέχαστη εμπειρία, ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία του πλανήτη...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Παραδοσιακό πανηγύρι στην Αγία Τριάδα Αχλαδοκάμπου

Παραδοσιακό πανηγύρι στην Αγία Τριάδα Αχλαδοκάμπου θα γίνει την...

Πανηγυρίζει ο ναός της Αγίας Τριάδας (Μέρμπακα)

Ο ιερός ναός της Αγίας Τριάδος (Μέρμπακα) πανηγυρίζει και...

Οι “Χοηφόροι” του Αισχύλου από τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας

Οι "Χοηφόροι” του Αισχύλου από τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας Οι...

Ιστορικά και λαογραφικά τεκμήρια της Ερμιονίδας στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου

Ιστορικά και λαογραφικά τεκμήρια της Ερμιονίδας στο Πολεμικό Μουσείο...

Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στο Κρανίδι

Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στο Κρανίδι Τέθηκε υπό...

Ανακοίνωση του ΚΚΕ Αργολίδας για τις πυρκαγιές

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Αργολίδας του ΚΚΕ  Βάζουμε  τέλος στην...

Σύγκρουση αυτοκινήτων με τραυματισμό στη Δαλαμανάρα Άργους

Τροχαίο ατύχημα έγινε στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου...