Το μενού εορταστικό:
κολοκύθα, χοιρινό,
κουκουνάρια για γλυκό!
Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου
Για την ημέρα των Χριστουγέννων σας προτείνω ένα εορταστικό μενού. Περιλαμβάνει ορεκτικό (κολοκυθόσουπα βελουτέ με μπέικον και κατίκι), κυρίως πιάτο (χοιρινό κατσαρόλας με κονιάκ και δαμάσκηνα) και επιδόρπιο (σοκολατένια κουκουνάρια). Σας εύχομαι ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ με υγεία και δύναμη!
Κολοκυθόσουπα βελουτέ με μπέικον και κατίκι
Υλικά:
• 1 κιλό σάρκα κολοκύθας σε κύβους
• 1 χοντροκομμένο κρεμμύδι
• 1 χοντροκομμένο πράσο
• 3 χοντροκομμένες πατάτες
• 2 χοντροκομμένα καρότα
• 3 χοντροκομμένα κοτσάνια σέλερι
• 2 λίτρα ζωμός κοτόπουλου
• 1 φλυτζάνι καφέ λευκό κρασί
• 1 φλυτζάνι καφέ ελαιόλαδο
• 1 κ/σ βούτυρο
• 1 κ/γ σκόνη τζίντζερ
• ½ κ/γ σκόνη κάρυ
• ξύσμα 1 πορτοκαλιού
• 8-10 φέτες μπέικον
• 200 γρ. κατίκι
• κολοκυθόσπορος
• κρέμα βαλσάμικου
• αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο, το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλερι, την κολοκύθα και τις πατάτες. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου και το αλατοπίπερο.
Βράζουμε για 30′ τα λαχανικά και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσουμε μία βελούδινη κρέμα. Αρωματίζουμε με το τζίντζερ, το κάρυ και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο και ολοκληρώνουμε τη σούπα μας γαρνίροντας με ψητό μπέικον, κολοκυθόσπορο και κατίκι. Γαρνίρουμε με κρέμα βαλσάμικου.
Χοιρινό κατσαρόλας με κονιάκ και δαμάσκηνα
Υλικά:
• 1,5 κιλό χοιρινή σπάλα ή μπούτι άνευ οστού (σε φέτες δύο δαχτύλων)
• 1 φλυτζάνι καφέ ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
• 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου
• 10-15 απυρήνωτα αποξηραμένα δαμάσκηνα
• 1 κρασοπότηρο κονιάκ
• 1 ποτήρι ζωμό ή νερό
• 1 κ/γ αποξηραμένο θυμάρι
• 2 χοντροκομμένα καρότα
• 1 φύλλο δάφνης
• 1 πρέζα τριμμένο μπαχάρι
• 2 καρφάκια γαρύφαλλου
• χυμός 2 λεμονιών
• 1 κ/σ κορν – φλάουρ
• αλάτι
• πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μπολ μουλιάζουμε τα δαμάσκηνα με το κονιάκ. Σε απλωτή κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις φέτες κρέατος κι από τις δύο πλευρές. Τις αφαιρούμε και μέσα στο λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για δευτερόλεπτα.
Συμπληρώνουμε στην κατσαρόλα το κονιάκ μόνο από τα δαμάσκηνακαι σβήνουμε το κρεμμύδι. Αφήνουμε να εξατμιστεί η αλκοόλη και συμπληρώνουμε τον ζωμό ή το νερό και τα μπαχαρικά-καρυκεύματα.
Περιμένουμε να πάρει μια βράση η αραιή σάλτσα και συμπληρώνουμε τις μερίδες κρέατος και τα καρότα. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας (σε χύτρα για μισή ώρα στην ένδειξη 1, σε συμβατικό σκεύος για μία ώρα και 15 λεπτά).
Όταν «ψηθεί» καλά το κρέας, το αφαιρούμε από την σάλτσα. Αναμειγνύουμε τον χυμό δύο λεμονιών με το κορν- φλάουρ και δένουμε τη σάλτσα.
Τέλος, προσθέτουμε τα αρωματισμένα δαμάσκηνα και σερβίρουμε το φαγητό με ρύζι ή πουρέ της αρεσκείας μας.
Σοκολατένια κουκουνάρια
Υλικά:
• 400 γρ. μπισκότα τύπου ΠΤΙ ΜΠΕΡ
• 250 γρ. μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
• 3 κ/σ πραλίνα φουντουκιού
• 3 κ/σ κακάο
• 50 γρ. τριμμένα φουντούκια
• 1 σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ
• δημητριακά (chocoshells)
• άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Σε μπλέντερ θρυμματίζουμε τα μπισκότα μέχρι να αποκτήσουν τη μορφή σκόνης. Σε μπασίνα ρίχνουμε τα τριμμένα μπισκότα, την πραλίνα φουντουκιού, τη σκόνη κακάο, το λικέρ, τα φουντούκια και τέλος τη μαργαρίνη.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά φορώντας γάντια μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο σοκολατένιο μείγμα και να δέσουν όλα τα υλικά μεταξύ τους. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για ½ ώρα να σφίξει.
Πλάθουμε σχηματίζοντας μικρά αχλάδια και καλύπτουμε περιμετρικά με τα σοκολατένια κοχύλια-δημητριακά. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: [email protected]
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou