Γ. Γκιόλας: Αντικοινωνικός ο Προϋπολογισμός, πλήττει βάναυσα την πλειοψηφία των πολιτών

Μιλώντας στη Βουλή χθες Τετάρτη κατά την κύρωση του προυπολογισμού 2022, ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Γκιόλας χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό της Κυβέρνησης ΝΔ  σαν δυσεξήγητα αισιόδοξο και τελικά αντικοινωνικό. Κατηγόρησε μάλιστα την Κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για τα τεράστια προβλήματα της κοινωνίας που προέρχονται τόσο από την πανδημία αλλά και από το κύμα της ακρίβειας.

Παραθέτοντας στοιχεία κατέδειξε ότι ο Προυπολογισμός κινείται σε πλαίσιο μη εφαρμόσιμο, αφού η Οικονομία της χώρας δεν θα έχει την ανάκαμψη που προβλέπουν οι κυβερνώντες, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, η ακρίβεια θα σαρώσει για μακρό διάστημα την αγορά και η απειλή ενός νέου μνημονίου θα είναι ορατή.

Καταγγέλλει επιπλέον την Κυβέρνηση για την υποκριτική της στάση απέναντι στα μέτρα που είχε λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση για τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, όταν χαρακτήριζε σαν «ψίχουλα» τις παροχές εκείνες, ενώ τώρα η ίδια αδυνατεί να ενισχύσει το εισόδημά τους, καταφέρνοντας να δώσει μόνο μια αύξηση του 2% και μια ελεημοσύνη 250 ευρώ σε ελάχιστες οικογένειες, αντί της 13ης σύνταξης που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

 Παρακολουθήστε την ομιλία του Γιάννη Γκιόλα:

 

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Γιάννη Γκιόλα στη Βουλή:

O προϋπολογισμός του 2022, παρότι καταρτίστηκε υπό καθεστώς ανησυχητικής αβεβαιότητας οφειλόμενης στην παγκόσμια υγειονομική κρίση, διαπνέεται από  δυσεξήγητη υπεραισιοδοξία, εξ αντιδιαστολής όμως καταδεικνύεται  αντικοινωνικός αφού περιορίζει τις κοινωνικές δαπάνες και διογκώνει τα ποσά της άμεσης και έμμεσης φορολόγησης πλήττοντας τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Γιατί σας ασκούμε κριτική για υπερβολική και  αστήρικτη υπεραισιοδοξία;

Διότι η εξελισσόμενη υγειονομική κρίση έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις μέχρι πρότινος προβλέψεις σας για την πορεία της επιδημίας.

Από τα  στοιχεία του Νοεμβρίου και του Αου δεκαπενθημέρου του Δεκεμβρίου τα κρούσματα, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι είναι εμφανώς χειρότερα από τα αντίστοιχα περσινά και είναι άδηλες οι οικονομικές συνέπειες των όσων  περιοριστικών μέτρων έχουν ήδη ανακοινωθεί και όσων ενδεχομένως να επακολουθήσουν.

Δεν είναι επομένως καθόλου ασφαλείς οι ευοίωνες προβλέψεις σας που στηρίζονται στον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης του 6,9% για το 2021, καθώς πολλοί ακόμη υπαρκτοί παράγοντες, πέραν της κακής υγειονομικής πορείας, αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία της οικονομίας της χώρας.

Α. Ως ιδιαίτερα αστάθμητος και ανησυχητικός παράγοντας εμφανίζεται το όχι και τόσο …παροδικό φαινόμενο της ακρίβειας και της αλματώδους  ανόδου του πληθωρισμού. Αυτό το 4,8%  της ανόδου για το μήνα Νοέμβριο, ποσοστό ρεκόρ 11ετίας  επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα των πολιτών και  περιορίζει  την κατανάλωση  βασικών ειδών πρώτη ανάγκης. Αυτόματα κατεγράφη στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ η πτώση του τζίρου κατά 10% το μήνα Νοέμβριο.

Είχε προηγηθεί και η κατά 45,2% αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης, οι κατά τι χαμηλότερες αυξήσεις για το πετρέλαιο κίνησης και τη βενζίνη και  οι εξωφρενικές αυξήσεις του  ηλεκτρικού ρεύματος και η εκτίναξη  της τιμής του φυσικού αερίου κατά 180%.

Η μη σύνδεση των μισθών με την εξέλιξη του πληθωρισμού και την υψηλή κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματιών και των υπερεθνικών επιχειρηματικών ομίλων αναμένεται να πλήξει πρωτίστως τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, εξανεμίζοντας την ελάχιστη και ντροπιαστική  αύξηση του 2% για τον κατώτατο μισθό που αποφασίστηκε για το 2022, ενώ ήδη έχουν περάσει τρία χρόνια χωρίς καμία αναπροσαρμογή.

Όταν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζ. Πάουελ εκτίμησε μόλις προ ολίγων ημερών ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να παραμείνει ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα και αντίστοιχα και η επικεφαλής του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ, επανορθώνοντας προηγούμενη εκτίμησή της,  δήλωσε ότι ο πληθωρισμός δεν θα είναι προσωρινός αλλά ίσως διαρκέσει περισσότερο,  οι προβλέψεις για την οικονομία της χώρας μας δεν μπορεί να είναι και τόσο ευοίωνες και ο προβλεπόμενος για το 2022 ρυθμός ανάπτυξης του 4,5% μάλλον θα αποδειχθεί παρακινδυνευμένος και υπεραισιόδοξος, εφόσον είναι βέβαιο ότι θα υπονομευτεί από τις προαναφερθείσες αβεβαιότητες.

Το αναντίρρητο όμως είναι ότι οι πενιχρές,  υπό μορφή ελεημοσύνης αυξήσεις των μισθών κατά 2% θα οδηγήσουν στη μείωση της αγοραστικής δύναμης του ήδη ισχνού εισοδήματος της συντριπτικής πλειονότητας του πληθυσμού της χώρας, υποδεικνύοντας πλέον την αναγκαιότητα της  αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των αμοιβών όλων των εργαζομένων που θα εξασφαλίζει το μίνιμουμ των οικονομικών αναγκών των εργαζομένων.

Όσο δε για το φιλοδώρημα  των 250 ευρώ που αποφασίσατε κύριοι της Κυβέρνησης να δώσετε σε ελάχιστες οικογένειες εις αναπλήρωση δήθεν του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, καταδεικνύει την κοινωνική αναλγησία και τη μέγιστη υποκρισία σας να αρκείσθε σε ελεημοσύνη προς τους αδύναμους κι ευάλωτους συμπολίτες μας, αντί της μόνιμης 13ης σύνταξης που εμείς θεσπίσαμε κι εσείς υποκριτικά την είχατε ψηφίσει.

Η Κυβέρνησή σας με την καταγραφή των αντίστοιχων κονδυλίων στα κρατικά έσοδα εξαπολύει φορολογική επιδρομή στους ώμους και πολύ πάνω από  τις δυνάμεις της πλειονότητας των φορολογούμενων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι οι εισπράξεις από ΦΠΑ αυξάνονται το 2022 κατά 9,6% και από εισοδήματα κατά 9,32% σε ποσοστά υπεραισιόδοξα και υπερβαίνοντα την προσδοκώμενη αύξηση του ΑΕΠ, αφού η ανάπτυξη το 2022 προβλέπεται βάση του προϋπολογισμού σας να επιβραδυνθεί από 6,9% φέτος σε 4,5%.

Η πρόβλεψή σας για αύξηση των επενδύσεων κατά 21,9%, έχοντας υπόψη τα δεδομένα της οικονομίας μας αλλά και όλων των δυσμενών επιδράσεων δηλαδή, αύξηση των μεταφορικών, πρώτων υλών και πετρελαίου, συν το γεγονός ότι το 2021 κυμάνθηκε στο 11,7% είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να επιβεβαιωθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αντίστοιχη πτωτική τροχιά διέγραψαν και οι εξαγωγές από 22,5% που προϋπολογίσατε, σε εμφανώς μικρότερη της τάξης του 14,1%.

Τέλος το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, παρουσιάζει μια ανησυχητική  κάμψη στο σκέλος των δαπανών σε σχέση με το 2020 αλλά και το 2021. Ανέρχεται στα 7,8 δις ευρώ, ενώ το 2020 ήταν 10,6 δις και 8,3 δις το 2021 και πλέον ομοιάζει προς εκείνο της δύσκολης περιόδου του 2015-2019.

Πρόκειται περί πρωτοφανούς και αδικαιολόγητης περιστολής δαπανών, που σαφώς χαρακτηρίζονται και είναι κοινωνικές δαπάνες, διότι όπως αναφέρεται τα ποσά αυτά είναι «μεταβιβαστικές πληρωμές για επιχορηγήσεις και αποδόσεις σε ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, Νοσοκομεία και Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας».

Το Υπουργείο Υγείας με τη σημαντική μείωση των δαπανών του κατά 820 εκατ. Ευρώ εν μέσω πανδημίας δείχνει ότι θα σηκώσει μεγάλο βάρος αυτής της επιλογής σας. Έτσι τελικά επιβραβεύετε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των Υγειονομικών. Τα χειροκροτήματα και η υποκρισία περίσσεψαν.

Τη μεγαλύτερη δε πτώση των δαπανών θα υποστεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου καταγράφεται κάμψη των μεταβιβάσεων της τάξης των 3,5 περίπου δις ευρώ όπου υποκρύπτονται μειώσεις των κοινωνικών Παροχών κατά 1,7 δις και περιστολή των Κονδυλίων για τους ανέργους κατά 150 εκατ. Ευρώ.

Δεν θάθελα να εμφανιστώ ως Σίβυλλα αλλά είναι σφόδρα πιθανός ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού σας στο σκέλος των εσόδων με τις αστήρικτες και υπεραισιόδοξες προβλέψεις σας. Εφόσον δε τεθεί εκ νέου το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης εκ μέρους της ΕΚΤ,  όταν εκλείψει η πανδημία, σε συνδυασμό με την εξάντληση του αποθεματικού των 37 δις του 2019,  ελλοχεύει ο φόβος ολέθριων  οικονομικών  συνεπειών  και επικρέμαται ο κίνδυνος ενός νέου Γολγοθά για τον Ελληνικό λαό.

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε 6 χωριά της Αργολίδας το πρωί της Κυριακής

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, από τις 8πμ έως τις 10πμ, θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης στα ακόλουθα χωριά της Αργολίδας: Κουτσοπόδι, Στέρνα,...

Tο πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων. Η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήµου Ναυπλιέων, έχει προγραµµατιστεί για την Κυριακή 11 Δεκεµβρίου,...

Αγανάκτηση για τον ξυλοδαρμό του διαιτητή της ΕΠΣ Αργολίδας – Έμεινε για αρκετά λεπτά αναίσθητος

Αγανάκτηση επικρατεί στην ποδοσφαιρική Αργολίδα για το περιστατικό που συνέβη στο γήπεδο των Μεθάνων το απόγευμα της Τετάρτης 7/12: Μετά το τέλος του αγώνα ανάμεσα...

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε 6 χωριά της Αργολίδας το πρωί της Κυριακής

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, από τις 8πμ έως τις 10πμ, θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης στα ακόλουθα χωριά της Αργολίδας: Κουτσοπόδι, Στέρνα,...

Tο πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων. Η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήµου Ναυπλιέων, έχει προγραµµατιστεί για την Κυριακή 11 Δεκεµβρίου,...

Αγανάκτηση για τον ξυλοδαρμό του διαιτητή της ΕΠΣ Αργολίδας – Έμεινε για αρκετά λεπτά αναίσθητος

Αγανάκτηση επικρατεί στην ποδοσφαιρική Αργολίδα για το περιστατικό που συνέβη στο γήπεδο των Μεθάνων το απόγευμα της Τετάρτης 7/12: Μετά το τέλος του αγώνα ανάμεσα...

Ο Δημήτρης Καρούντζος υποψήφιος με το “Όραμα Δημιουργίας” του Δημήτρη Ορφανού

Ένας άνθρωπος με εμπειρία στα αυτοδιοικητικά του Ναυπλίου συμπεριλαμβάνεται στην παράταξη "Όραμα Δημιουργίας" του Δημήτρη Ορφανού και θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές: Πρόκειται...

Πρώτο βραβείο σε φεστιβάλ στη Βραζιλία για τον 15χρονο Αργείτη Θάνο Κορομπόκη

Μια μεγάλη διεθνή διάκριση απέσπασε η γνωστή ταινία του 15χρονου Αργείτη Θάνου Κορομπόκη με τον τίτλο "It’s me": Το βίντεο που πριν από ένα χρόνο...

Άργος: Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για Έλληνες Εβραίους, Πόντιους, Μικρασιάτες

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου, αφιερωμένου στους Έλληνες θύματα του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, της Γενοκτονίας των Ποντίων και της Μικρασιατικής Καταστροφής, έγιναν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στην...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

Εικόνες: Ο Χαρίλαος Τρικούπης στη Βουλή, η απονομή του...

Ο Ανδρουλάκης διέγραψε την Εύα Καϊλή μετά την εμπλοκή της σε σκάνδαλο διαφθοράς

Πηγή: www.efsyn.gr Ραγδαίες οι εξελίξεις στο εσωτερικό της παράταξης, καθώς...

Ευχαριστήριο του Φώτη Δαμούλου για την επιτυχία της περιφερειακής έκθεσης “Πελοπόννησος Expo”

Ευχαριστήρια επιστολή του Φώτη Δαμούλου, προέδρου του Επιμελητηρίου Αργολίδας Αγαπητές...

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε 6 χωριά της Αργολίδας το πρωί της Κυριακής

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, από...

Tο πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Ναυπλιέων....

Ανδριανός: Προχωρά η παραχώρηση της πλατείας του Δικαστικού Μεγάρου στο Δήμο Ναυπλιέων

Ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός έκανε...

Γκάλοπ στην Ερμιόνη: 517 πολίτες αξιολόγησαν τα προβλήματα του τόπου και έκαναν προτάσεις

Ανακοίνωση από την «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης» και την...