Ανακοίνωση του Συνδικάτου Τροφίμων Αργολίδας για τον νέο κρατικό προϋπολογισμό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ – ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Η κατάθεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού συμπληρώνει τη σφαγή των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαούπου προηγήθηκε. Συμπληρώνει τον νόμο-έκτρωμα του Χατζηδάκη αλλά και τους υπόλοιπους αντεργατικούς – αντιλαϊκούς νόμους που ψηφίστηκαν στο φόντο των έκτακτων αναγκών της πανδημίας.

Η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμόγια το 2022 φέρνεικαινούρια μέτρα στήριξης και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, νέες άγριες περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και στην πρόνοια, αύξηση των φόρων και των χαρατσιών.

 

Η υγεία μας στο έλεος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων

Το 2022 κόβονται 348 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα δημόσια νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τη στιγμή μάλιστα που μόνο η πανδημία έχει οδηγήσει στα όρια και ουσιαστικά στην κατάρρευση το Δημόσιο Σύστημα Υγείας λόγω της υποχρηματοδότησης και των τεράστιων ελλείψεων.

Οι τακτικές δαπάνες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, περικόπτεται  περισσότερο από το μισό, από τα 268 εκατ. στα 128 εκατ. ενώ θα μπορούσε να είχε ουσιαστική συμβολή τόσο στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων όσο και στην επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας και στα επερχόμενα νέα κύματα της.

Αντίστοιχα η χρηματοδότηση των νοσοκομείων μειώνεται κατά 139 εκατ., από τα 1,473 δισ. φέτος, στα 1,334 δισ. το 2022. Ακόμα και η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ περικόπτεται κατά 69 εκατ. ευρώ, από τα 505 εκατ. φέτος στα 436 εκατ. ευρώ το 2022.

 

Κοινωνική πολιτική με… ψίχουλα!

Μεγάλο μαχαίρι προβλέπεται στις λαϊκές ανάγκες για συντάξεις, στα επιδόματα ανεργίας. Είναι χαρακτηριστικό τα χρήματα του τακτικού προϋπολογισμού  προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης περικόπτονται κατά 1,133 δισ. ευρώ και διαμορφώνονται στα 20,441 δισ. ευρώ από 21,574 δισ. ευρώ φέτος. Τα χρήματα που διατίθενται από τον προϋπολογισμό για τους ανέργους (ΟΑΕΔ) και σε συνθήκες που χιλιάδες εργαζόμενοι αγωνιούν για ένα μεροκάματο, μειώνονται φέτος κατά 149 εκατ, στα 505 εκατ. από 654 εκατ. ευρώ. Μόνο τα στοιχεία του Οκτωβρίου δείχνουν πως το επίδομα ανεργίας των 390€ παίρνουν μόνο το 1/11 των εγγεγραμμένων ανέργων. Πιο συγκεκριμένα τον μήνα Οκτώβρη επιδοτήθηκαν 104.184 άνεργοι στο σύνολο των 987.763 που φαίνονται στον ΟΑΕΔ!

Αντίστοιχα, μειώνονται και τα χρήματα για τις παροχές προνοιακού χαρακτήρα από τα 3,778 δισ. φέτος, στα 3,595 δισ, δηλαδή περικόπτονται 183 εκατ. ευρώ την ίδια στιγμή που το κύμα ακρίβειας μεγαλώνει συνεχώς.

Οι αυξήσεις των κονδυλίων για τις κύριες συντάξεις είναι πλασματικές. Αυτές δεν οδηγούν σε αύξηση των συντάξεων, που θα συνεχίσουν να παραμένουν καθηλωμένες και να  συμπιέζονται. Η αύξηση των ποσών οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων και στην κάλυψη των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων.

 

Για τους επιχειρηματικούς ομίλους άφθονο χρήμα

Στην αντίπερα όχθη, ότι λείπει από τους εργαζόμενους, προστίθεται στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η «πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», τριπλασιάζει τις χρηματοδοτήσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τετραπλασιάζει αυτές για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δηλαδή η στήριξη τωναντίστοιχων υποδομών και επενδύσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η φορολογία εκτοξεύεται στα 50 δισ. ευρώ! Από αυτά, τα 2 δισ. θα είναι από αύξηση των έμμεσων φόρων, από όπου προέρχονται πάνω από τα μισά έσοδα του κράτους. Η ποσοστιαία συμμετοχή στα φορολογικά έσοδα των επιχειρηματικών ομίλων, είναι μόλις 5,46%.  Όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή το 94,54% των φόρων, τα πληρώνει ο εργαζόμενος λαός!

 

Και οι δαπάνες για… του ΝΑΤΟ το σφαγείο!

Οι δαπάνες το 2022 για τα εξοπλιστικά προγράμματα, που εξυπηρετούν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, θα ανέλθουν στα 3,5 δισ. (αυξημένες κατά 530 εκατ. ευρώ), ενώ σε αυτές πρέπει να προστεθούν και άλλα 4 δισ. για χρηματοδότηση των ΝΑΤΟικών δαπανών. Αντίθετα όμως, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόβλεψη για αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα, για σχολικές υποδομές.

 

Να πάρουμε την κατάσταση στα χεριά μας!

Μπροστά στη νέα επίθεση που εξαπολύεται, πλάι στους ήδη τσακισμένους μισθούς και στις συντάξεις, στη τζάμπα εργασία, στο 10ωρο, στην απελευθέρωση της Κυριακής αργίας, στο τζογάρισμα των συντάξεων, έρχεται επιπρόσθετα ο προϋπολογισμός και ναρκοθετεί τη νέα χρονιά με νέες μειώσεις στις δαπάνες για τη δημόσια υγεία, την πρόνοια και την κοινωνική ασφάλιση, τις κοινωνικές παροχές.

Μπορεί να καιγόμαστε το καλοκαίρι, να πνιγόμαστε το χειμώνα, να είμαστε ανυπεράσπιστοι σε κάθε σεισμό, μπορεί τώρα και εν όψη γιορτών σε χιλιάδες λαϊκά σπίτια να μη μπει μισθός, μπορεί να μην έχουν ρεύμα ή να σκεπτόμαστε το δυσβάστακτο κόστος για τη θέρμανση όταν το κρύο θα θερίζει, μπορεί μέσα σε συνθήκες πανδημίας η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να υποστελεχώνεται και να υπονομεύεται… όμως όλα αυτά θεωρούνται «ανάπτυξη».

Λύση και διέξοδος είναι οι αγώνες για να μπουν εμπόδια στη στρατηγική των επιχειρηματικών ομίλων και των κομμάτων τους, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα, μείωση της φορολογίας και κατάργηση των βάρβαρων χαρατσιών.Σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή, μέτρα ανακούφισης από το κύμα ακρίβειας.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση στους  χώρους δουλειάς. Με το Συνδικάτο μας να δυναμώσει η πάλη μέσα στους εργασιακούς χώρους, να ενισχυθεί το κύμα ανυπακοής σε αυτήν την πολιτική, να διαμορφωθεί ένα αγωνιστικό και μαχητικό μέτωπο αντίστασης.

 

Να δυναμώσει η πάλη για:

  • Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού. Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση.
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.  Επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης, αλλά και όλων των απωλειών της τελευταίας δεκαετίας στις συντάξεις.
  • Γενναία αύξηση των δαπανών προκειμένου να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να γίνεται δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον κορονοϊό σε όλο τον λαό. Για να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.
  • Μειώσεις κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, internet και των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μείωση των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα.
  • Μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Την άμεση επιδότηση ενοικίου για λαϊκές οικογένειες και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα και πολύτεκνες οικογένειες. Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300 ευρώ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Ρομά πετροβολούσαν κτήρια αλλά και ΙΧ στο δρόμο Άργους-Ν. Κίου – Πολλές σπασμένες τζαμαρίες

  Πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης 6 Δεκεμβρίου, μικρή ομάδα από Ρομά που βρισκόταν στο δρόμο Άργους-Νέας Κίου, βρήκε τον δικό της (ανόητο) τρόπο...

Στελέχη ΝΔ: “Δεν επιστρέφει τελικά στo κόμμα ο Δημήτρης Καμπόσος”

Ρπορτάζ: www.ethnos.gr Δυσαρέσκεια τόσο για τον δήμαρχο Άργους-Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσο όσο και για τον βουλευτή Αρκαδίας Κωνσταντίνο Βλάση εκφράζουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή...

Ο Δ. Ορφανός σε εκδήλωση στην Αθήνα για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση του Ναυπλίου

Το παρών έδωσε ο Δημήτρης Ορφανός στην εκδήλωση που έγινε τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Αθήνα. Ο υποψήφιος δήμαρχος Ναυπλιέων-επικεφαλής της παράταξης...

Ρομά πετροβολούσαν κτήρια αλλά και ΙΧ στο δρόμο Άργους-Ν. Κίου – Πολλές σπασμένες τζαμαρίες

  Πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης 6 Δεκεμβρίου, μικρή ομάδα από Ρομά που βρισκόταν στο δρόμο Άργους-Νέας Κίου, βρήκε τον δικό της (ανόητο) τρόπο...

Στελέχη ΝΔ: “Δεν επιστρέφει τελικά στo κόμμα ο Δημήτρης Καμπόσος”

Ρπορτάζ: www.ethnos.gr Δυσαρέσκεια τόσο για τον δήμαρχο Άργους-Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσο όσο και για τον βουλευτή Αρκαδίας Κωνσταντίνο Βλάση εκφράζουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή...

Ο Δ. Ορφανός σε εκδήλωση στην Αθήνα για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση του Ναυπλίου

Το παρών έδωσε ο Δημήτρης Ορφανός στην εκδήλωση που έγινε τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Αθήνα. Ο υποψήφιος δήμαρχος Ναυπλιέων-επικεφαλής της παράταξης...

Ο εσπερινός και η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι του Ναυπλίου

Στο ναό του Γεννεσίου της Θεοτόκου στο Ναύπλιο, έγινε το βράδυ της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος...

Άργος: Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για Έλληνες Εβραίους, Πόντιους, Μικρασιάτες

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου, αφιερωμένου στους Έλληνες θύματα του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, της Γενοκτονίας των Ποντίων και της Μικρασιατικής Καταστροφής, έγιναν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στην...

Το βιβλίο των Κόνδη-Olivier παρουσιάστηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη “Ο Παλαμήδης”

Με την παρουσία πλήθους κόσμου (ο οποίος δεν χώρεσε στην κεντρική αίθουσα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ναυπλίου "Ο Παλαμήδης"), έγινε το βράδυ του Σαββάτου 3...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ικανοποίηση των επιχειρηματιών Τουρισμού της Αργολίδας για την ανάληψη του «TBEX Europe»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Τολού (ΣΕΤ) Σημερα στα πλαίσια...

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Χρωστάς σε σένα γυναίκα» παρουσιάστηκε στο Άργος

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Χρωστάς σε σένα γυναίκα» παρουσιάστηκε στην...

Ασφαλτοστρώσεις στο Ηλιόκαστρο

Στην κοινότητα Ηλιοκάστρου, ολοκληρώνονται εργασίες οδοποιίας με επισκευή των...

Η πρόβλεψη του καιρού για την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου

Άστατος θα παραμείνει ο καιρός και σήμερα Τετάρτη 7...

Εθελοντική αιμοδοσία στη Σχολή Μαθητείας ΔΥΠΑ, στην Τίρυνθα

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Αργολίδας "Δεσμοί Αίματος" διοργανώνει...