Οικονομία

Ε-shops: Η νέα πρόταση για ασφαλείς και οικονομικές αγορές

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η εικόνα για τα καταστήματα ήταν εκείνη των μεγάλων και πολυτελών χώρων, όπου ο πελάτης πήγαινε για να αγοράσει τα προϊόντα που ήθελε, ή έστω για να τα δει από κοντά, να τα αξιολογήσει, ακόμα και για να συγκρίνει τιμές πριν πάρει την τελική του απόφαση.

Αυτή η εικόνα όμως άλλαξε άρδην τα τελευταία χρόνια, καθώς τα παραδοσιακά καταστήματα αντικαταστάθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα eshops, τα ηλεκτρονικά καταστήματα δηλαδή που παρουσιάζονται μέσα από καλοφτιαγμένες ιστοσελίδες και είναι άμεσα προσβάσιμα από τον χρήστη/καταναλωτή. Χάρη στη διαδραστικότητα που χαρακτηρίζει το Διαδίκτυο, οι πελάτες αυτών των μαγαζιών μπορούν να πραγματοποιήσουν όλες τις προαναφερθείσες ενέργειες, και μάλιστα χωρίς να δεσμεύονται από τις ώρες λειτουργίας που ακολουθούν τα φυσικά καταστήματα.

Η παρουσίαση των προϊόντων γίνεται με τρόπο τόσο ακριβή και διεξοδικό που ο καταναλωτής αποκτά πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς είναι το προϊόν που θέλει να αγοράσει. Αν, ωστόσο, εκείνος αποφασίσει πως τελικά δεν είναι αυτό που ήθελε, υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής ή αλλαγής του προϊόντος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως χωρίς έξτρα χρέωση για τον αγοραστή.

Οι τιμές για έτοιμα πακέτα eshop είναι προσιτές, δεδομένου ότι αρκετά λειτουργικά κόστη εξαλείφονται χάρη στις ευκολίες που παρέχει η τεχνολογία, με αποτέλεσμα τα προϊόντα τους να πωλούνται σχεδόν σε τιμές κόστους. Μια ελκυστική και λειτουργική ιστοσελίδα και ένα γρήγορο σύστημα μεταφοράς ή κούριερ είναι ουσιαστικά οι δύο βασικοί πυλώνες που στηρίζουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα.

Ένας ακόμα λόγος που τα ηλεκτρονικά καταστήματα καταφέρνουν να ρίχνουν τόσο πολύ το κόστος είναι ότι στην ψηφιακή εποχή που ζούμε η διαφήμιση είναι και αυτή φτηνότερη, χωρίς να χάνει σε αποδοτικότητα. Η αγορά (ακριβού) τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού χρόνου, η διανομή φυλλαδίων και οι καταχωρίσεις σε έντυπα έχουν δώσει πια τη θέση τους στις διαδικτυακές διαφημίσεις, αλλά και την προώθηση σελίδων, που είναι κατά πολύ πιο οικονομικές και τις βλέπουν χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου.

Οι διαφημίσεις αυτές πολλές φορές μπαίνουν σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ή σε ιστότοπους ειδικού ενδιαφέροντος, π.χ. σε ένα σάιτ με θέμα το κυνήγι είναι λογικό να αναρτώνται διαφημιστικές καταχωρίσεις για είδη κυνηγιού κ.ο.κ. Ωστόσο, εκεί που πέφτει το βλέμμα διαφημιστών και διαφημιζόμενων είναι τα κοινωνικά δίκτυα, που αποτελούν πια το πιο σημαντικό κομμάτι του Διαδικτύου, καθώς είναι εκείνο που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη διαδραστικότητα και κινητικότητα.

Κάθε χρήστης κοινωνικών δικτύων αποτελεί και μια καταναλωτική δύναμη, έναν εκφραστή μιας τάσης ή μιας μόδας, επομένως είναι φυσικό να απευθύνεται σε αυτόν κάποια εταιρεία με βάση τις προτιμήσεις του και την πιθανότητα να τον ενδιαφέρει κάποιο από τα προϊόντα της.

Κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει διαφορετικό κοινό, π.χ. το Facebook έχει χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας, το Instagram δείχνει να είναι το αγαπημένο των γυναικών και όλων όσοι ασχολούνται με τον χώρο της μόδας, ενώ το Tik Tok είναι το αγαπημένο της νεολαίας. Ανάλογα λοιπόν με αυτές τις διαφοροποιήσεις, οι εταιρείες είτε λειτουργούν στο πλαίσιο των social media είτε διαφημίζονται μέσω αυτών.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη δυναμική των κοινωνικών δικτύων και το γεγονός ότι συνεχώς δημιουργούνται και νέα, διαπιστώνουμε ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν την πλατφόρμα μέσω της οποίας το ηλεκτρονικό εμπόριο θα συνεχίσει να πορεύεται τα επόμενα χρόνια.      

Δείτε περισσότερα για την κατασκευή σελίδων

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

18 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

18 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: O Nικηταράς και η Μάχη των Δολιανών, η πρώτη…

10 ώρες πριν

17 Μαΐου 1944: Η ενέδρα του ΕΛΑΣ και η μάχη στο χάνι Αχλαδοκάμπου

17 Μαΐου 1944: Η μάχη στο χάνι Αχλαδοκάμπου 80 χρόνια συμπληρώθηκαν από τη Μάχη του…

13 ώρες πριν

Η ομάδα μπάσκετ του Παναργειακού στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U21 – Δοκιμές παικτών

ομάδα μπάσκετ του Παναργειακού Tη σημαντική απόφαση να συμμετάσχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 𝐔𝟐𝟏 της σεζόν…

14 ώρες πριν

Φιλοζωική Ομάδα Ναυπλίου: Άμεσα να δημιουργηθεί δημοτικό καταφύγιο για τα αδέσποτα

Να δημιουργηθεί δημοτικό καταφύγιο για τα αδέσποτα Ανακοίνωση της Φιλοζωικής Ομάδας Ναυπλίου Δεν αποτελεί λύση…

15 ώρες πριν

Υποδοχή των ιερών λειψάνων στον ναό του Αγίου Παϊσίου στο Ναύπλιο

ναό του Αγίου Παϊσίου στο Ναύπλιο Με την παρουσία πλήθους κόσμου έγινε το βράδυ της…

15 ώρες πριν

Το νέο ΔΣ του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Αργολίδας

  Κατόπιν των αρχαιρεσιών που διενεργήθηκαν στο Ναύπλιο στις 29-04-2024, αναδείχθηκε η νέα Εκτελεστική Επιτροπή…

16 ώρες πριν