Το τηγάνι στη φωτιά και το ψάρι λαχταρά…
Φιλέτο ψαριού με κρέμα γλυκοπατάτας
Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου
Υλικά για το ψάρι (4 άτομα):
• 2 μεγάλα φιλέτα παγκάσιους
• χυμός 2 λεμονιών
• 100 γρ. βούτυρο
• ελαιόλαδο για το τηγάνι
Υλικά για το πανάρισμα:
• 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• αλάτι, πιπέρι
• 1 κουταλάκι γλυκού σπόρος γλυκάνισου
• 1 κουταλάκι γλυκού κουρκουμάς σε σκόνη
• ½ κουταλάκι γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
Υλικά για την κρέμα γλυκοπατάτας:
• 3 μεγάλες γλυκοπατάτες
• 1 πατάτα
• 1 καρότο
• 1 κοτσάνι σέλερι κομμένο στα τέσσερα
• ½ κουταλάκι γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
• 50 γρ. βούτυρο
• αλάτι, πιπέρι
• 1 ½ λίτρο νερό
• 4 κουταλάκια γλυκού αρωματισμένο ελαιόλαδο με δεντρολίβανο
Εκτέλεση για το ψάρι:
Αποψύχουμε τα φιλέτα ψαριού και τα ραντίζουμε με χυμό δύο λεμονιών. Κόβουμε τα φιλέτα στη μέση έτσι ώστε να βγουν 4 κομμάτια. Τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί και τα πανάρουμε και από τις δύο πλευρές στο μείγμα αλευριού.
Σε αντικολλητικό τηγάνι που έχει κάψει καλά, ρίχνουμε τα 50 γρ. βούτυρο και ελαιόλαδο. Περιμένουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να πάρουν θερμοκρασία οι λιπαρές ουσίες. Τινάζουμε το περιττό αλεύρι από τα δύο κομμάτια ψαριού και τα τηγανίζουμε.
Όταν τελειώσουμε, επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα φιλέτα ψαριού, αφού πρώτα καθαρίσουμε το τηγάνι. Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Εκτέλεση για την κρέμα γλυκοπατάτας:
Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε στα τέσσερα και τις βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά, το νερό και το αλατοπίπερο, μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις περνάμε, όσο είναι ακόμα ζεστές, με το ραβδομπλέντερ μέχρι να λιώσουν τελείως.
Προσθέτουμε το βούτυρο και αρωματίζουμε με το τζίντζερ. Ανακατεύουμε για να σμίξουν τα υλικά μεταξύ τους. Φυλάμε την κρέμα γλυκοπατάτας καλυμμένη με μεμβράνη τροφίμων που να εφάπτεται πάνω στην κρέμα, για να μην πιάσει πέτσα, μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Σερβίρουμε σε πιάτο ένα κομμάτι φιλέτο ψαριού και συνοδεύουμε με μία κουτάλα της σούπας κρέμα γλυκοπατάτας. Γαρνίρουμε με αρωματικό μείγμα μπαχαρικών με τζίντζερ και σταγόνες αρωματισμένου ελαιόλαδου με δεντρολίβανο.
Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: [email protected]
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou