Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

Εικόνες: Λίγο πριν από την έναρξη των “Δεκεμβριανών”, Άγιος Αγγελής ο Αργείος, Πάνος Γαβαλάς, Νίνο Ρότα, Ζαν Λικ Γκοντάρ

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021: Νεομαρτύρος Αγγελή του Αργείου, Αγίου Γλυκερίου μάρτυρος

Γιορτάζουν: Αγγελής, Αγγελίνα, Γλυκέριος, Γλυκερία

 

Παγκόσμιες ημέρες
• Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Γεγονότα στις 3 Δεκεμβρίου
1621 Ο Γαλιλαίος Γκαλιλέι ανακαλύπτει το τηλεσκόπιο.

1813 Αποκεφαλίζεται στη Χίο από τους Οθωμανούς ο Νεομάρτυρας Άγιος Αγγελής ο Αργείος.

1822 Οι Tούρκοι του Ναυπλίου, μετά από την υπογραφή συμφωνίας,παραδίδουν την πόλη και τα φρούριά της στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Η πτώση του Παλαμιδίου, που ανάγκασε τους Τούρκους να παραδώσουν την πόλη, οφείλεται στην από 29-11-1822 πολιορκία του Φρουρίου από τους Έλληνες και στην απειλητική προειδοποίηση του Θ. Κολοκοτρώνη προς την ηγεσία των Τούρκων.
1885 Λαμβάνει χώρα ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας πυγμαχίας. Κρατά 6 ώρες και 15 λεπτά. Οι αντίπαλοι, ο Τζέϊμς Κέλι και ο Τζόναθαν Σμιτ αγωνίζονται στη Μελβούρνη χωρίς γάντια.
1912 Ναυμαχία της Έλλης (Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος).Ο ελληνικός στόλος, με επικεφαλής το θωρηκτό «Αβέρωφ», καταναυμαχεί τον τουρκικό και εξασφαλίζει την κυριαρχία του στο Αιγαίο. Πρωταγωνιστής της ελληνικής νίκης είναι ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης.

1940 Ο ελληνικός Στρατός (Μεραρχία Ιππικού), μετά από σκληρό αγώνα με τους Ιταλούς, καταλαμβάνει την Πρεμετή στη Β. Ήπειρο.
1944 Πέφτει η πρώτη σφαίρα στα Δεκεμβριανά, μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας. 28 νεκροί και περίπου 100 τραυματίες, ο τραγικός απολογισμός των αιματηρών επεισοδίων που συνόδευσαν τη διαδήλωση προς το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος.
1960 Υπογράφεται σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των ατομικών επιτροπών Ελλάδας και Γαλλίας για τη χρήση της ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.
1962 Κατάσχεται η εφημερίδα «Αθηναϊκή» και καταδικάζονται σε 18μηνη φυλάκιση, χωρίς αναστολή, ο ιδιοκτήτης Ιωάννης Παπαγεωργίου και ο διευθυντής Γ. Κυριακίδης, εξαιτίας άρθρου του Ηλία Μπρεδήμα, βουλευτή της Ένωσης Κέντρου, υβριστικού προς το πρόσωπο της βασίλισσας. Η δίκη γίνεται αιτία σφοδρών αντιπαραθέσεων κυβέρνησης-Ένωσης Κέντρου.

1963 Στην Ελλάδα, αποφασίζεται ότι τα διδακτικά βιβλία θα διανέμονταν δωρεάν στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων.
1965 Εκατοντάδες Ρωσοπόντιοι έρχονται για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
1967 Οι τελευταίες μονάδες της ελληνικής μεραρχίας, η οποία εστάλη στην Κύπρο επί Γεωργίου Παπανδρέου, εγκαταλείπουν το νησί και το αφήνουν ανυπεράσπιστο σε εφαρμογή της Συμφωνίας Παπαδόπουλου – Τσαγλαγιαγκίλ.
1994 Η Sony δημιουργεί το PlayStation.
2004 Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Balco», Βίκτορ Κόντε, σε συνέντευξή του αποκαλύπτει ότι η Μάριον Τζόουνς στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σίδνεϊ έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Γεννήσεις στις 3 Δεκεμβρίου
1911 Νίνο Ρότα, Ιταλός συνθέτης
1930 Ζαν Λικ Γκοντάρ, Γάλλος σκηνοθέτης
1948 Όζι Όσμπορν, Άγγλος τραγουδιστής (Black Sabbath)
1970 Κριστιάν Καρεμπέ, Γάλλος ποδοσφαιριστής
1981 Νταβίντ Βίγια, Ισπανός ποδοσφαιριστής

Θάνατοι στις 3 Δεκεμβρίου
1988 Πάνος Γαβαλάς, Έλληνας τραγουδιστής
2014 Κώστας Λινοξυλάκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

spot_img
spot_img