spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Υφυπουργός Υποδομών: Δεν έχουμε λάβει από ΟΤΑ αίτημα για προστασία των πηγών της Λέρνης

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Απάντηση στην ερώτηση που έχει κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου από την Ελληνική Λύση σχετικά με το θέμα της προστασίας των πηγών της περιοχής της Λέρνης έδωσε ο υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών Γεώργιος Καραγιάννης.

Όπως απαντά στην Ερώτηση των βουλευτών Απόστολου Αβδελά και Κωνσταντίνου Χήτα: “Μέχρι σήμερα το Υπουργείο δεν έχει λάβει από κάποιον ΟΤΑ αίτημα σχετικά με την προστασία των πηγών της Λέρνης”.

Ολόκληρη η απάντηση του υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών:

Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών δια της Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης Αποχέτευσης & Επεξεργασίας Λυμάτων εκπονεί μελέτες και κατασκευάζει έργα ύδρευσης και αποχέτευσης που έχουν χαρακτηριστεί ως εθνικού επιπέδου, μετά από αίτημα των αρμόδιων περιφερειακών Φορέων.

Το Υπουργείομας παρέχει συνδρομή στους Δήμους μετά από αίτημά τους, με χρηματοδότηση έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), εφόσον οι διατιθέμενες πιστώσεις για τα αντίστοιχα αιτήματα το επιτρέπουν.

Επιπροσθέτως,υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και της Υπηρεσίας μας για σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για την κατασκευή έργων ήτην εκπόνηση μελετών.

Μέχρι σήμερα το Υπουργείο μας δεν έχει λάβει ανάλογο αίτημα σχετικά με την προστασία των πηγών της Λέρνης στην Αργολίδα.

 

Ακολουθεί η Ερώτηση που είχαν κάνει οι δύο βουλευτές προς τους υπουργούς, Εσωτερικών,Υποδομών και Μεταφορών και Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Σύμφωνα με αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, και σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της «Δ.Ε.Υ.Α.Ν.», αναφορικά με την υποβάθμιση της ποιότητας του πόσιμου νερού και κατ’ επέκταση την αποφυγή της χρήσης του προς πόση, πληροφορηθήκαμε πως το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της Αργολίδας υδροδοτείται από τις πηγές της Λέρνης στην Αργολίδα.

Η βιωσιμότητα όμως των πηγών απειλείται, καθώς, δεν υλοποιήθηκαν τα σχέδια διαχείρισης του 2013 και του 2016, σύμφωνα με τα οποία θα εκσυγχρονίζονταν τα δίκτυα ύδρευσης, θα γινόταν καθορισμός ζωνών προστασίας των υδροληπτικών έργων επιφανειακών υδάτων και σύνταξη Σχεδίων Ασφάλειας Νερού.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να προβείτε στην άμεση υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης του 2016, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των πηγών της περιοχής της Λέρνης στην Αργολίδα, που τροφοδοτούν με πόσιμο νερό τους Δήμους Ναυπλιέων και Άργους Μυκηνών;

 

spot_img