και ο μήνας έχει εννιά!
Φαγητό της Κυριακής,
μα και καθημερινής…
.
Χοιρινή σπάλα λαχανιά
Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου
Υλικά:
• 1 κιλό χοιρινή σπάλα σε κύβους *
• 1 μεσαίο χοντροκομμένο λάχανο
• 2 πράσα
• 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 2 ξερά κρεμμύδια σε φέτες
• 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
• 3 καρότα σε ροδέλες
• 2 ματσάκια χοντροκομμένο σέλινο
• ζωμός κοτόπουλου
• 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 ξύλο κανέλλας
• λίγο τριμμένο μπαχάρι
• αλάτι, πιπέρι
• ελαιόλαδο
• πάπρικα καπνιστή
• αποξηραμένο θυμάρι
• ξύσμα 1 λεμονιού
• 3 αυγά
• χυμός 2 λεμονιών
• 3 κ/σ κορνφλάουρ
* Τη χοιρινή σπάλα προμηθευτήκαμε από το κατάστημα ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΑ ΑΡΓΟΥΣ
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με καυτό νερό ζεματίζουμε το χοντροκομμένο λάχανο. Το σουρώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε απλωτή κατσαρόλα τύπου σοτέζα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και θωρακίζουμε το κρέας. Συμπληρώνουμε τα κρεμμύδια, το πράσο, το σκόρδο, τα καρότα και σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να εξατμιστεί η αλκοόλη και συμπληρώνουμε τον ζωμό κοτόπουλου. Αρωματίζουμε με τα δαφνόφυλλα, το ξύλο κανέλλας, το μπαχάρι, το θυμάρι και καρυκεύουμε με το αλατοπίπερο και την πάπρικα.
Αφήνουμε το κρέας σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Όταν γίνει, προσθέτουμε το ζεματισμένο λάχανο και τα χοντροκομμένα σέλινα.
Αφήνουμε για 20΄-30΄ το φαγητό ώστε να ολοκληρωθεί ο βρασμός του.
Τέλος, χτυπάμε 3 αυγά με τον χυμό λεμονιού και το κορνφλάουρ. Ενσωματώνουμε στο μείγμα των αυγών κουτάλες ζωμού από το φαγητό και ανακατεύουμε διαρκώς με αυγοδάρτη και με μεγάλη προσοχή, για να μην κόψει το αυγολέμονο.
Περιχύνουμε το κρέας με τη σάλτσα αυγολέμονου και ανακινούμε περιστροφικά την κατσαρόλα, για να απλωθεί η σάλτσα σε όλο μας το φαγητό. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και λίγη πάπρικα.
Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: [email protected]
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou