προσοχή, μη γίνει σόλα!
Να ψηθεί και η ντομάτα,
να τσιμπολογάς σταμάτα!
.
Μοσχαρίσιες μπριζόλες σχάρας με ψητή σαλάτα
Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου
Υλικά:
• 4-5 μοσχαρίσιες κόντρα μπριζόλες*
Υλικά για τη μαρινάδα:
• ½ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
• ½ φλυτζάνι τσαγιού ξύδι βαλσάμικο
• 1 κ/σ απαλή μουστάρδα
• ½ κ/γ σκόνη σκόρδου
• ½ κ/γ σκόνη κρεμμυδιού
Εκτέλεση:
Σε σέικερ ή βάζο αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας κι ανακινούμε μέχρι να αποκτήσουμε μία παχύρρευστη κρέμα με την οποία περνάμε κι από τις δύο πλευρές τις μπριζόλες. Αφήνουμε για 1 ώρα περίπου μέχρι να τραβήξουν οι μπριζόλες τα αρώματα
και ψήνουμε σε σχάρα προσέχοντας να μην παραψηθούν.
– Για μέτρια ψημένες (mediumrare) υπολογίζουμε γύρω στα 10-12΄ κι αν διαθέτουμε θερμόμετρο, φτάνουμε τους 52-57 βαθμούς.
– Για καλοψημένο κρέας (welldone) υπολογίζουμε περίπου 15΄ και θερμοκρασία στους 60 βαθμούς.
Αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για 5΄, γιατί οι ιστοί του συστέλλονται και κρατούν όλους τους χυμούς. Έτσι, παραμένει ζουμερό, μαλακό κι εύγευστο.
Υλικά για την ψητή σαλάτα:
• 4-5 μέτριες ντομάτες κομμένες οριζόντια στα δύο
• 4-5 πιπεριές κέρατο
• ρίγανη
• κρέμα μπαλσάμικου
• 4-5 κλωναράκια φρέσκου βασιλικού
• ανθός αλατιού
Εκτέλεση για τη σαλάτα:
Πλένουμε, κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και ξεπλένουμε τις πιπεριές. Αλατίζουμε και καρυκεύουμε με λίγη ρίγανη. Ψήνουμε στη σχάρα μέχρι να μελώσουν και σερβίρουμε με φρέσκα φύλλα βασιλικού, ανθό αλατιού και κρέμα βαλσάμικου. Σερβίρουμε σε μεγάλο δίσκο πασπαλίζοντας τις μπριζόλες με τον ανθό αλατιού και συνοδεύουμε με τις ζεστές ντομάτες και πιπεριές. Γαρνίρουμε με τα κλωναράκια φρέσκου βασιλικού και ραντίζουμε με κρέμα βαλσάμικου.
* Τις μοσχαρίσιες μπριζόλες προμηθευτήκαμε από το κατάστημα ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΑ Άργους.
Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: [email protected]
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou