βατσιτσέλο, βατσιτσό,
με μυρωδικά και ρύζι,
αυγολέμονο μυρίζει.
.
Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο
Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου
Υλικά:
• 8-10 κολοκυθάκια χοντρά κομμένα στη μέση
• 3 καρότα
• 3 χοντροκομμένες πατάτες
Υλικά για τη φάρσα-γέμιση:
• 800 γρ. κιμάς ανάμεικτος (500 γρ. μοσχάρι, 300 γρ. χοιρινό)
• 2 ξερά ψιλοκομμένα κρεμμύδια
• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
• ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
• ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
• 5 κλωνάρια δυόσμος ψιλοκομμένος
• 2 καρότα τριμμένα
• 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
• 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
• 1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
• σάρκα κολοκυθιών ψιλοκομμένη
• ελαιόλαδο
• λίγο νερό
• αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, τις πιπεριές, τη σάρκα κολοκυθιών και τον κιμά ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθούν οι σβώλοι. Προσθέτουμε το ρύζι, το νερό και τα υπόλοιπα μυρωδικά και αφήνουμε τη γέμιση να μισοβράσει. Κόβουμε τα κολοκυθάκια στη μέση και αδειάζουμε τη σάρκα τους.
Τα γεμίζουμε και βράζουμε σε πλατιά κατσαρόλα συμπληρώνοντας τις πατάτες, τα καρότα και το αλατοπίπερο.
Καλύπτουμε με ένα πιάτο τα κολοκύθια και τοποθετούμε πάνω του σαν βαρίδι μια πέτρα ή κάτι αρκετά βαρύ,
ώστε όταν το φαγητό θα κοχλάζει κατά τον βρασμό, να μην χυθεί η γέμιση από τα κολοκυθάκια. Μαγειρεύουμε μέχρι να βράσει καλά το ρύζι και να μαλακώσουν ελαφρώς τα κολοκυθάκια, χωρίς να διαλύονται. Συμπληρώνουμε την κρέμα αυγολέμονου.
Υλικά για την κρέμα αυγολέμονου:
• 3 χτυπημένοι κρόκοι αυγών
• ½ κρασοπότηρο χυμός λεμονιού
• 4 κ/σ κορνφλάουρ
• ζωμός από τα μαγειρεμένα κολοκυθάκια (χλιαρός)
• αλάτι, πιπέρι
• 1 κ/γ βούτυρο
Εκτέλεση για την κρέμα αυγολέμονου:
Σε κατσαρολάκι αναμειγνύουμε τους χτυπημένους κρόκους αυγών με τον χυμό λεμονιού και το κορνφλάουρ. Συμπληρώνουμε τον ζωμό από τα μαγειρεμένα κολοκυθάκια και βάζουμε σε μέτρια φωτιά το μείγμα μας ανακατεύοντας διαρκώς με αυγοδάρτη, μέχρι να αποκτήσουμε μια βελούδινη, «δεμένη» και ελαφρώς ρευστή κρέμα. Νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο και ολοκληρώνουμε την κρέμα με το βούτυρο. Σε περίπτωση που βγει πιο πηχτή, αραιώνουμε με λίγο ζωμό ή νερό. Σερβίρουμε τα γεμιστά κολοκυθάκια με την κρέμα αυγολέμονου.
Τον κιμά προμηθευτήκαμε από το κατάστημα ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΑ Άργους.
Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: [email protected]
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou