spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού – «Το Σχολείο σε Κίνηση: Αθλούμαστε δημιουργικά» (της Έλενας Πανοβράκου)

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

γράφει η Έλενα Πανοβράκου*

Η 24ηΣεπτεμβρίου2021καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμούκαι 8ηΠανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

Η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί μια ευκαιρία κινητοποίησης μαθητών/τριών προς ένα δραστήριο τρόπο ζωής, ο οποίος συμβάλλει στην καλύτερη υγεία και ενισχύει τις σχολικές επιδόσεις.

Είναι μια ευκαιρία για επιστροφή στην άσκηση και μετατροπή του σχολικού περιβάλλοντος σε χώρο που να εμπνέει την κίνηση, που τόσο πολύ στερήθηκαν τα παιδιά μας λόγω της πανδημίας Covid-19.

Για τη σχολική επιτυχία των παιδιών είναι αρκετά σημαντικός ο αθλητισμός. Σε μια εποχή που δραστηριότητες όπως το διάβασμα, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα βιντεοπαιχνίδια και η τηλεόραση καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος από το χρόνο των παιδιών, η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη. Αποτελεί μια πολύτιμη εμπειρία, μια ευχάριστη δραστηριότηταπροφυλάσσοντας τους από ανθυγιεινούς τρόπους ζωής και την παιδική παχυσαρκία.

Τα παιδιά μέσω του αθλητισμού, εκτονώνονται, διασκεδάζουν, διδάσκονται τη σημασία της νίκης και της ήττας, της συμμετοχής και της ευγενούς άμιλλας.Ο αθλητισμός συμβάλλει εποικοδομητικά στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης προσωπικότητας, αφού καλλιεργεί τις πνευματικές, κοινωνικές, ηθικές αρετές των παιδιών με τα οφέλη της άσκησης να μην περιορίζονται μόνο στη βελτιστοποίηση της σωματικής υγείας τους αλλά περιλαμβάνοντας ψυχικά και κοινωνικά οφέλη.

Τα παιδιά διδάσκονται σημαντικά μαθήματα ζωής όπως ο σεβασμός, τα όρια, η συνεργασία, η αλληλεγγύη γεφυρώνοντας τις διαφορές μεταξύ τους προωθώντας την ισότητα.

Από τα πολυτιμότερα δώρα και εφόδια στα παιδιά μας είναι το κίνητρο ενασχόλησης τους με τον αθλητισμό  το οποίο θα τους προσφέρει ωραίες αναμνήσεις για τον μέλλον, δυνατές φιλίες και θα διαμορφώσουν έναν δυνατό, δίκαιο και ακέραιο χαρακτήρα!

*Πανοβράκου Έλενα
Επικεφαλής Ομάδας Εργασίας
Αθλητισμός και Παιδί
Τομέα Αθλητισμού Ν.Δ.
Μέλος ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων

spot_img