spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Όμιλος Αλληλεγγύης Ρομά Ναυπλίου: “Ψευδής η δήλωση του κ. Μαλτέζου για τις μετακινήσεις μαθητών”

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Ανακοίνωση από τον Όμιλο αλληλεγγύης προς τους Σκηνίτες Ρομά της περιοχής Ναυπλίου «Γκατζούρα»

Εχθές 22/9/21 δημοσιεύσατε στην εφημερίδα σας ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη κύριου Μαλτέζου σχετικά με το ζήτημα της «μη μεταφοράς ρομά μαθητών από και προς τα σχολεία». Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του κύριου Μαλτέζου είναι ανακριβής και όπως θα δείξουμε παρακάτω όσον αφορά τα παιδιά του καταυλισμού Γλυκειάς Ναυπλίου ψευδής και τον καλούμε δημοσίως να διορθώσει άμεσα τη δήλωσή του με βάση τα πραγματικά και αληθή στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι “Ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας ξεκαθαρίζει ότι μέχρι σήμερα κανένα σχολείο ή και οποιασδήποτε ιδιώτης δεν έχει γνωστοποιήσει ότι κάποιος μαθητής ρομά έχει ανάγκη μεταφοράς και η οποία δεν καλύπτεται από την Περιφέρεια.”

Για το ζήτημα αυτό σαν όμιλος αλληλεγγύης προς τους Σκηνίτες Ρομά της περιοχής Ναυπλίου «Γκατζούρα» τα τελευταία 4 χρόνια καταθέτουμε διαρκώς επώνυμες αναφορές ως ιδιώτες στον Συνήγορο του Παιδιού (δείτε εδώ) τις οποίες αποστέλλουμε στην εφημερίδα σας προς αποκατάσταση της αλήθειας. Ο Συνήγορος του Παιδιού μετά από δική μας παρέμβαση ήδη από το 2018 διαρκώς ενημέρωνε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για το ζήτημα και τις καλούσε να βρούνε λύση. Κατά συνέπεια δηλώνουμε υπεύθυνα και δημόσια ότι η παραπάνω δήλωση του κύριου Μαλτέζου είναι ψευδής.

Συγκεκριμένα η κυρία Μπάζου καθώς και η κυρία Μάτζαρη από το τμήμα προμηθειών της Περιφέρειας Πελοπονήσσου από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι ενήμερες και ευαισθητοποιημένες επί του θέματος εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια. Ωστόσο οι διαγωνισμοί βγαίνουν διαρκώς άγονοι. Παρόλα αυτά η Περιφέρεια μέχρι σήμερα δεν έχει βρει εναλλακτική λύση.

Με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά παρά τις προβλέψεις της νομοθεσίας περί «καθολικής πρόσβασης στο δικαίωμα της δωρεάν παιδείας και της ασφαλούς και αδιακινδύνευτης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών, στην μεταφορά τους στις εκπαιδευτικές δομές της πολιτείας» και παρότι η απόσταση του καταυλισμού από τα δημοτικά σχολεία ξεπερνά τα 3 χιλιόμετρα να μένουν εκτός τάξης κυρίως για λόγους αδυναμίας ασφαλούς μετακίνησης προς και από τα σχολεία. Υπενθυμίζουμε ότι τα παιδιά θα πρέπει να περπατάνε ή να κάνουν ποδήλατο πάνω από 3 χιλιόμετρα μέσα στην παραλιακή Νέα Κίου που ως γνωστόν είναι πάρα πολύ επικύνδυνη για ατυχήματα προκειμένου να φτάσουνε στο 4ο δημοτικό σχολείο. Πόσο μάλλον μέχρι να φτάσουνε μέχρι το 3ο δημοτικό σχολείο.

Προς ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται περί του θέματος θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε στο παρελθόν από τον κύριο Θανάση Μαρούση από τα ΚΤΕΛ είχε μπει λεωφορείο αφιλοκερδώς ως χορηγία του ΚΤΕΛ μόνο για λίγους μήνες από τον Σεπτέμβρη μέχρι τον Δεκέμβρη του 2017. Από κει και έπειτα η προσπάθεια έληξε άδοξα καθότι όλοι οι διαγωνισμοί που έγιναν ήταν άγονοι.

Από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς με το που διαπιστώσαμε ότι και φέτος δεν θα μπει σχολικό για τα παιδιά της Γλυκειάς και αφού πρώτα λάβαμε ενημέρωση από την αρμόδια κυρία Μπάζου, συλλέξαμε υπογραφές από τους κηδεμόνες των παιδιών που διαμένουν στον καταυλισμό και με κείμενο ενημερώσαμε τις αρμόδιες υπηρεσίες για το πρόβλημα ώστε να βρεθεί άμεσα εναλλακτική λύση (δείτε εδώ). Το κείμενο αυτό προσφέρθηκε να κοινοποιήσει στην Περιφέρεια ο κύριος Γόντικας, μέλος του Περιφερειακού συμβουλίου.

Κοινοποιήθηκε επίσης από μέλος του ομίλου μας και στην κυρία Κατερίνα Δουράνου, διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας η οποία προς τιμήν της μάλιστα καταβάλει μεγάλη προσπάθεια ώστε να βρεθεί μια λύση όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου να μην χαθεί ακόμη μια χρονιά για αυτά τα παιδιά που διαμένουν και μεγαλώνουν σε συνθήκες υλικής αθλιότητας (στερούμενα ασφαλή στέγη, θέρμανση, φωτισμό, αποχετεύσεις). Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία επί του θέματος.

spot_img