Επιπλέον αίθουσες και φοιτητική εστία ζητά ο Γ. Γκιόλας για τη Σχολή Καλών Τεχνών Ναυπλίου

Ερώτηση κατέθεσε προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ  ΠΣ Γιάννης Γκιόλας σχετικά με την κραυγαλέα έλλειψη χώρων στέγασης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εδρεύει στο Ναύπλιο, καθώς και για την άμεση ανάγκη δημιουργίας Εστίας ώστε να διαμένουν οι οικονομικά ασθενέστεροι φοιτητές.

Το Τμήμα των Θεατρικών Σπουδών στεγάζεται σε κτίρια που παραχωρήθηκαν προ 18ετίας από το Δήμο Ναυπλιέων και σε καμία περίπτωση, σήμερα όμως δεν καλύπτουν ούτε στοιχειωδώς τις εκπαιδευτικές ανάγκες, αφού ο αριθμός των φοιτητών και φοιτητριών έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά τη δημιουργία  και του Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών.

Μετά το «κλείσιμο» για επιδιορθωτικές εργασίες του «ΤΡΙΑΝΟΝ» τα δύο Τμήματα της Σχολής αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας λόγω έλλειψης θεατρικής σκηνής.

Οι φοιτητές αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσχέρειες ως προς την εξεύρεση στέγης και συχνά εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, λόγω της μειωμένης προσφοράς διαμερισμάτων αφού οι ιδιοκτήτες προτιμούν τη λύση της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Για το λόγο αυτό, η δημιουργία Εστίας θεωρείται επιβεβλημένη.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Στο Ναύπλιο εδρεύει η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που περιλαμβάνει δύο Τμήματα. Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών.

Α. Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών  στεγάζεται από την προ 18ετίας ίδρυσή του σε δυο κτίρια που παραχωρήθηκαν έκτοτε από το Δήμο Ναυπλιέων, εκ των οποίων το ένα για την κάλυψη των διοικητικών υπηρεσιών, στην παλιά πινακοθήκη του Δήμου, το άλλο δε, δηλ. το παλαιό κέντρο Νεότητας του Δήμου, για τις εκπαιδευτικές ανάγκες.

Προ διετίας ιδρύθηκε και ήδη λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2019- 2020 και το δεύτερο Τμήμα, των Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών (ΤΠΨΤ). Οι ανάγκες εκπαιδευτικής λειτουργίας της Σχολής και κυρίως αιθουσών διδασκαλίας είναι ήδη οξύτατες ακόμη και για την στοιχειώδη τέλεση των μαθημάτων και της εν γένει εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Από ετών εκκρεμεί το θέμα της μετασκευής των παλαιών καπναποθηκών που βρίσκονται στην πόλη του Ναυπλίου, προκειμένου να παραχωρηθούν στο Πανεπιστήμιο. Μέχρι σήμερα έχουν συντελεσθεί μόνο κάποιες πρόδρομες εργασίες ,της απομάκρυνσης του αρχειακού υλικού που υπήρχε στο κτίριο αυτό,  με αποτέλεσμα να χρονίζει το πρόβλημα και να μην είναι άμεσα προβλεπτή η εκπαιδευτική χρήση του εν λόγω κτιρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ίδρυση και έναρξη λειτουργίας του δεύτερου Τμήματος, των Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών πολλαπλασιάσθηκαν οι ανάγκες διδασκαλίας λόγω της προσέλευσης 280 φοιτητών κατ’έτος, από 140 για κάθε Τμήμα.

Ουσιώδης έλλειψη επίσης παρατηρείται και λόγω έλλειψης θεατρικής σκηνής, απαραίτητης για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των Τμημάτων αυτών.

Η μόνη αίθουσα που διετίθετο κατά καιρούς από το Δήμο Ναυπλιέων, το παλιό τζαμί ΤΡΙΑΝΟΝ, που στεγάζει το Δημοτικό Θέατρο είναι ήδη κλειστό, επειδή εκτελούνται ευρείες αποκαταστατικές οικοδομικές εργασίες.

 Β. Επιπροσθέτως στην πόλη του Ναυπλίου αλλά και στην γύρω περιοχή παρατηρείται μεγάλη έλλειψη μικρών διαμερισμάτων προς ενοικίαση, λόγω της μετατροπής μικρών κατοικιών παρομοίων διαμερισμάτων σε βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλύματα (Airbnb).

Η ζήτηση επομένως για μισθώσεις φοιτητικών διαμερισμάτων είναι πολύ μεγάλη και αντίστοιχα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και τα μισθώματά τους.

Πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους ή και να μετακινούνται σχεδόν καθημερινά, αφού δεν μπορούν να εξεύρουν ή δεν διαθέτουν τα χρήματα που ζητούνται από τους εκμισθωτές.

Επομένως, πρόδηλη, αυταπόδεικτη και αναγκαία τυγχάνει η αναγκαιότητα δημιουργίας Φοιτητικής Εστίας για να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες ενός μεγάλου αριθμού φοιτητών των δύο Τμημάτων.

Επί του θέματος αυτού δεν υπάρχει μέχρι στιγμής εξαγγελία κατασκευής αντίστοιχης Δομής, που πλέον αποτελεί αναγκαιότητα για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιτυχόντων και εγγεγραμμένων φοιτητών, οι οποίοι διαφορετικά κινδυνεύουν να βρεθούν έξω από τη Σχολή επιλογής τους και να μην δυνηθούν να πραγματώσουν το όνειρο και την επιδίωξή τους για τη φοίτησή τους σ’ αυτές.

Επειδή η υπάρχουσα υποδομή των δύο Τμημάτων του Ναυπλίου είναι ανεπαρκέστατη για την εκπαιδευτική διαδικασία τους με αποτέλεσμα την ελλιπή έως προβληματική λειτουργία της.

Επειδή πολλοί φοιτούντες αλλά και νεοεισελθόντες στα φετινά τμήματα δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν τα έξοδα για την εξασφάλιση της στέγασής τους.

Ως εκ τούτου ερωτάται η αρμοδία Υπουργός:

  1. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να καλυφθούν σε κτίρια, αίθουσες, θεατρική σκηνή κλπ. οι εκπαιδευτικές ανάγκες των δύο Τμημάτων της Σχολής Καλών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εδρεύει στο Ναύπλιο;
  2. Υπάρχει πρόβλεψη και χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή ή εξεύρεση και μετασκευή άλλου κτιρίου προς δημιουργία Φοιτητικής Εστίας στο Ναύπλιο;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα 8-14 Αυγούστου σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση που ανακοίνωσε σήμερα 16/8 ο ΕΟΔΥ, ενώ...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας ανακοινώνουμε ότι προκηρύχθηκαν έξι (6) θέσεις ειδικευμένων Ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. επί θητεία στο Γενικό Νοσοκομείο...

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Πυργιώτικα

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία το απόγευμα της Δευτέρας 15 Αυγούστου, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα σε αγροτοδασική έκταση στα Πυργιώτικα Αργολίδας είναι οριοθετημένη. Η...

Συγκέντρωση υπογραφών για να δημιουργηθεί κέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης στο Άργος

Συγκέντρωση υπογραφών έχει ξεκινήσει στο ίντερνετ με αίτημα να δημιουργηθεί στην πόλη του Άργους "Σπιτάκι Ανακύκλωσης" με ανταποδοτικό χαρακτήρα.  Η συλλογή υπογραφών γίνεται στην ηλεκτρονική...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα...

Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δημ. Συμβουλίου Ερμιονίδας για το θάνατο του Χρήστου Μπαλαμπάνη

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ερμιονίδας,...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας...

Ευρωπαϊκό Στίβου: Χρυσό μετάλλιο η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 35χλμ. βάδην

Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 35χλμ. βάδην! Στo...

Μια όμορφη ρεμπέτικη βραδιά στο Ναύπλιο…

Ήταν μια μαγική μουσική βραδιά, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου,...

Τρεις συλλήψεις τον Δεκαπενταύγουστο σε χωριά του Ναυπλίου για κατοχή κάνναβης

  Συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας 15 Αυγούστου, σε κοινότητα...

Έρχεται τετραήμερος καύσωνας και αφρικανική σκόνη

Έρχεται κύμα υψηλών θερμοκρασιών έως 41-42 βαθμούς Κελσίου σε...

Προτείνουμε...