Ερώτηση κατέθεσαν 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με πρωτοβουλία της Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη την οποία συνυπέγραψε και ο βουλευτής Αργολίδας Γ. Γκιόλας προς τους κκ. Υπουργούς Εξωτερικών- Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τη λήψη μέτρων για την Περιβαλλοντική προστασία της Μεσογείου.
Η Μεσόγειος απειλείται και μαζί της κινδυνεύουν με αφανισμό χιλιάδες είδη -περίπου το 19%- σύμφωνα με μελέτες της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN).
Τα μοναδικά όπλα είναι η σύμβαση της Βαρκελώνης με τα συνοδά Πρωτόκολλα, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν συνθήκες για την προστασία της Μεσογειακής βιοποικιλότητας, την ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιων περιοχών και την προστασία από τις συνέπειες των υπεράκτιων εργασιών. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν έχει επικυρώσει μια σειρά από αυτές τις συνθήκες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει προειδοποιήσει την χώρα μας για την καθυστέρηση της επικύρωσης.
Η Κυβέρνηση παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις μας (για παράδειγμα 9371/20, 7055/21), δεν έχει δώσει ουδεμία συγκεκριμένη απάντηση. Η μόνιμη επωδός είναι ότι, βρίσκεται στην πολιτική ηγεσία «ώστε να αξιολογηθεί ο κατάλληλος χρόνος για την εκ νέου προώθησή του.»
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης:
Από τις ανακοινώσεις για τις υποχρεώσεις του πρωθυπουργού, έγινε ενημέρωση ότι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Μασσαλία και θα συμμετέχει στο διεθνές συνέδριο που διοργανώνεται από την Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN).
To συνέδριο θα λάβει χώρα στην Μασσαλία από 3-11 Σεπτεμβρίου 2021 και η συμμετοχή μπορεί να είναι με φυσική παρουσία ή με διαδικτυακή συμμετοχή, ανάλογα. Παράλληλα οργανώνονται και εκθέσεις. Τα θέματα του συνεδρίου και της έκθεσης καλύπτουν πολλούς τομείς από τα δικαιώματα των ιθαγενών λαών και της φύσης που απειλούνται, έως και τους κινδύνους που απειλούν τα κοράλλια του Ειρηνικού.
Η Διεθνής Ένωση είναι περισσότερο γνωστή για την έκδοση των κόκκινων βιβλίων απειλούμενων ειδών. Μέχρι σήμερα η ένωση έχει αξιολογήσει 134.000 ζωϊκά είδη με στόχο την σύντομη αξιολόγηση 160.000 ειδών. Αναφέρει δε ότι το 28% των ειδών παγκοσμίως αντιμετωπίζει απειλές και τελικά την εξαφάνιση.
Ειδικά για την Μεσόγειο αναφέρεται ότι: από τα 1912 είδη που έχουν αξιολογηθεί μέχρι τώρα το 19% απειλείται με εξαφάνιση και το 5% από αυτά βρίσκεται στην κατάσταση «κρισίμως κινδυνεύοντα», 7% ταξινομούνται σαν «κινδυνεύοντα» και το υπόλοιπο 7% ταξινομείται στην κατηγορία «τρωτά», σύμφωνα με τα κριτήρια της IUCN. Η κατάσταση στην Μεσόγειο κρίνεται πολύ σοβαρή και η συμμετοχή της UNEP (Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών) στο εν λόγω συνέδριο τονίζει τα μεγάλα και κύρια περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος. «Θα εστιάσουμε στις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν, ώστε να βοηθηθεί η Μεσόγειος να ανακτήσεις την υγεία της.»
Το κύριο θεσμικό όπλο για την προστασία της Μεσογείου είναι η σύμβαση της Βαρκελώνης με τα συνοδά Πρωτόκολλα, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν συνθήκες για την προστασία της Μεσογειακής βιοποικιλότητας, την ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιων περιοχών και την προστασία από τις συνέπειες των υπεράκτιων εργασιών. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν έχει επικυρώσει μια σειρά από αυτές τις συνθήκες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει προειδοποιήσει την χώρα μας για την καθυστέρηση της επικύρωσης. Στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον τίτλο «Επισκόπηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ 2019. Έκθεση χώρας ΕΛΛΑΔΑ», που κοινοποιήθηκε και στην Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, τον Σεπτέμβριο του 2019, στο κεφάλαιο με τίτλο «Διεθνείς Συμφωνίες» (σελ. 38 της παραπάνω έκθεσης) αναφέρεται, επί λέξει: «Επί του παρόντος, η Ελλάδα έχει υπογράψει, αλλά δεν έχει ακόμη επικυρώσει, σειρά συνθηκών, όπως:
⦁ Το πρωτόκολλο υπ’ αριθ. 8 για τις υπεράκτιες δραστηριότητες
⦁ Το πρωτόκολλο υπ’ αριθ. 9 για την ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιων ζωνών
Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις μας (για παράδειγμα 9371/20, 7055/21), ουδεμία συγκεκριμένη απάντηση λάβαμε. Η μόνιμη επωδός είναι ότι, βρίσκεται στην πολιτική ηγεσία «ώστε να αξιολογηθεί ο κατάλληλος χρόνος για την εκ νέου προώθησή του.»
Δεδομένου ότι,
⦁ Η τριπλή κρίση κλιματικής αλλαγής-απώλειας βιοποικιλότητας-ρύπανσης θέτει υπό κίνδυνο την Μεσόγειο θάλασσα,
⦁ Επίκειται η έκδοση και υιοθέτηση της 1ης Έκθεσης Αξιολόγησης της κατάστασης της Μεσογείου,
⦁ Υπάρχει υπόσχεση από το αρμόδιο υπουργείο ότι, «το πρώτο τετράμηνο του 2021 θα ολοκληρώνονταν τα κυρωτικά νομοσχέδια που αφορούν στην κύρωση Πρωτοκόλλων στη Σύμβαση της Βαρκελώνης», υπόσχεση που αναλήφθηκε με το έγγραφο με α.π.94705/1602-2/10/2020, απάντηση στην ερώτηση 9371/20 που καταθέσαμε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
⦁ Η ερώτηση μας 7055/21 παραμένει αναπάντητη.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
- Τί μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθενται να λάβουν ώστε, να προωθηθούν άμεσα και ταχέως προς επικύρωση και τα εναπομείναντα πρωτόκολλα της σύμβασης της Βαρκελώνης;
- Ποιες προτάσεις προετοιμάζει η κυβέρνηση και το υπουργείο για να κατατεθούν σε συνδιασκέψεις ώστε να ενισχυθεί η προστασία της Μεσογείου και της βιοποικιλότητας της;