κι έγιναν τουρλού και… άστα.
Να μελώσουν, να ψηθούν
και να μοσχομυριστούν!
.
Τουρλού φούρνου με κενέλ γιαουρτιού
Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου
τουρλού = ανάμειξη λαχανικών στον φούρνο ή στην κατσαρόλα
κενέλ = δημιουργία ωοειδούς σχήματος σε μείγμα με τη βοήθεια 2 κουταλιών
Υλικά για το τουρλού φούρνου:
• 3 μεγάλα χοντρά κολοκύθια (κομμένα σε πάχος 2 εκ.)
• 2 μεγάλες χοντροκομμένες φλάσκες μελιτζάνες
• 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
• 4 μεγάλες χοντροκομμένες πατάτες
• 1 πράσινη πιπεριά σε μεγάλα καρέ
• 1 κόκκινη πιπεριά σε μεγάλα καρέ
• 2 πιπεριές τύπου κέρατο σε μεγάλα καρέ
• 3 κρεμμύδια σε φέτες μισοφέγγαρου
• 1 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
• 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
• 4 ώριμες ντομάτες κομμένες καρέ
• 300 γρ. χυμός ντομάτας
• 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
• 1 λίτρο νερό
• 1 κ/σ ρίγανη
• 1 κ/σ αποξηραμένος δυόσμος
• 3 κλαδιά φρεσκοκομμένου δυόσμου
• 2 κ/σ αλάτι
• ¼ κ/σ πιπέρι
• ½ κ/σ σκόνη κύμινου
Εκτέλεση:
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά. Τα τοποθετούμε σε γάστρα ή ταψί και συμπληρώνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, να πιουν τα υγρά τους κα να μελώσει η σάλτσα τους.
Σχηματίζουμε κενέλ γιαουρτιού με 2 κουτάλια σούπας και σερβίρουμε το φαγητό μας γαρνίροντας με φρέσκο δυόσμο και καπνιστή πάπρικα.
Υλικά για το κενέλ γιαουρτιού:
• ½ κιλό γιαούρτι πλήρες
• 1 κ/γ αλάτι
• λίγο πιπέρι
• 1 κ/γ αποξηραμένος δυόσμος
• πάπρικα καπνιστή
Εκτέλεση:
Στο γιαούρτι συμπληρώνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός της πάπρικας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Δημιουργούμε σε ωοειδές σχήμα τη σάλτσα γιαουρτιού φτιάχνοντας κενέλ με τη βοήθεια 2 κουταλιών και γαρνίρουμε με την καπνιστή πάπρικα.
Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: [email protected]
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou