spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Τολό 1970: Έγχρωμο φιλμ από το χωριό, το οποίο είναι πολύ διαφορετικό από το σημερινό…

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Ένα εντυπωσιακό βουβό έγχρωμο φιλμ 8mm, από το αρχείο του Dr. Γ. Χατζηδάκη δημοσίευσε το κανάλι του youtube Aylon Film Archives. Παρουσιάζει πλάνα από το Τολό του 1970. Ένα χωριό πολύ διαφορετικό από αυτό που γνώρισαν οι νεότερες γενιές…

Το φιλμ ανοίγει με πλάνα των σπιτιών του χωριού. Βλέπουμε κατοίκους του να κάνουν διάφορες δουλειές κι ο φακός εστιάζει σε μια ηλικιωμένη που στέκεται στην εξώπορτα του σπιτιού της.

Ένας νέος, μ’ έναν ηλικιωμένο άντρα περνάνε μπροστά απ’ την κάμερα. Ο ηλικιωμένος υποδέχεται μια παρέα και ύστερα μαζί, κουβαλάνε ένα αρνί βάζοντάς το στο αυτοκίνητο.

Η εικόνα αλλάζει μ’ ένα αυτοκίνητο Mercedes-Benz S-Class της εποχής να περνάει μπροστά απ’ τον φακό με τους ανθρώπους μέσα να χαιρετάνε τον κινηματογραφιστή. Στην παραλία, κόσμος περπατάει κατά μήκος της ακτής και παιδάκια παίζουν στην προβλήτα. Έπειτα μια παρέα αντρών βρίσκεται έξω γύρω από ένα τραπέζι στο οποίο έχουν πάνω το αρνί και το ετοιμάζουν για ψήσιμο.

Πλάνα από ένα ταβερνάκι που βρίσκεται μπροστά απ’ την θάλασσα με τις βαρκούλες να ξεχωρίζουν στο βάθος, και στη συνέχεια η παρέα βρίσκεται μέσα, τρώει, πίνει και διασκεδάζει. Αρκετά αυτοκίνητα παρκαρισμένα έξω απ’ την ταβέρνα με κόσμο συγκεντρωμένο και μια νύφη με τα παρανυφάκια της. Δύο τουρίστες κάθονται σ’ ένα βράχο και απολαμβάνουν τη θέα της θάλασσας ενώ στο βάθος διακρίνουμε πολλές βάρκες αραγμένες.

Το φιλμ κλείνει με δυο γυναίκες και έναν άντρα να κατευθύνονται προς το μέρος του κινηματογραφιστή ενώ πίσω τους διακρίνουμε μια ταμπέλα να γράφει την επωνυμία ενός ξενοδοχείου του Εμμ. Σκαλίδη.

✅Δείτε περισσότερα γι’ αυτό το φιλμ:
http://www.aylonfilmarchives.com/aylon/dl/el/item.html?id=1759&fbclid=IwAR0IBlQmymFCwI1kOFxm3wN3FC1Xo4L95PuKsqOpVLAZ2n5FdnCDlvTTOQI

✅Εγγραφείτε στο κανάλι στο YouTube για περισσότερα παλιά φιλμ από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!
https://www.youtube.com/channel/UCRJv70kZPMU8ctHMZvGf_ZQ

spot_img