Eρώτηση Γκιόλα στη Βουλή για τους επί τετράμηνο απλήρωτους συμβασιούχους αρχαιοφύλακες

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα 18 Αυγούστου 2021 ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μενδώνη για την εξαιρετικά δύσκολη θέση που έχουν περιέλθει οι συμβασιούχοι φύλακες Αρχαιολογικών χώρων μετά την τετράμηνη καθυστέρηση στις πληρωμές των δεδουλευμένων τους.

Ο Σύλλογος Συμβασιούχων φυλάκων Αρχαιολογικών χώρων προέβη σε καταγγελία για την σημαντική καθυστέρηση πληρωμής των και ζητά από το υπουργείο Πολιτισμού να λυθεί το θέμα άμεσα αφού οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Οι Αρχαιολογικοί τόποι, η ιστορική μας κληρονομιά στοιχειοθετούν τον πιο σημαντικό πλούτο αυτής της χώρας. Αποτελούν σημεία αναφοράς για εκατομμύρια επισκέπτες και συντελούν στην παγκόσμια αναγνώριση της Ελλάδας.

Ειδικότερα, η Αργολίδα αποτελεί γνωστό τόπο προορισμού, αφού διαθέτει πλήθος Αρχαιολογικών χώρων της προϊστορικής, αρχαίας και νεότερης ιστορίας, παγκόσμιας εμβέλειας και ενδιαφέροντος όπως οι Μυκήνες, η Αρχαία Επίδαυρος, το Άργος, το Ναύπλιο, η Μιδέα κλπ.

Τα ιστορικά μας μνημεία θα έπρεπε να φυλάσσονται ως κόρην οφθαλμού και να προστατεύονται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να επιδεικνύονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στους επισκέπτες, γεγονός που να αποδεικνύει το σεβασμό μας προς την Ιστορία μας.

Αντ’ αυτού, παρατηρείται το θλιβερό φαινόμενο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αδιαφορεί χαρακτηριστικά για έναν σημαντικό κλάδο εργαζομένων σε Αρχαιολογικούς χώρους, τους συμβασιούχους Αρχαιοφύλακες, οι οποίοι ενώ εργάζονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες και ερχόμενοι καθημερινά σε επαφή με χιλιάδες κόσμου, εν τούτοις υφίστανται τη μεγαλύτερη αδικία αφού, όπως καταγγέλλουν, παραμένουν απλήρωτοι για τέταρτο συνεχή μήνα. Το πρόβλημα αυτό παραμένει άλυτο ύστερα από την πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει το ίδιο την μισθοδοσία, χωρίς την απαραίτητη οργάνωση ανάλογου τμήματος.

Να σημειωθεί ότι οι συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες Αργολίδας, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές, εργάζονται στους εξωτερικούς αρχαιολογικούς χώρους χωρίς φυλάκια, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς, αναγκασμένοι να παρέχουν πυρασφάλεια και προστασία στους χώρους. Επιπλέον, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους εξαιτίας της πανδημίας του covid-19 ερχόμενοι καθημερινά σε επαφή με πλήθος κόσμου.

Η καθυστέρηση πληρωμής της μισθοδοσίας που κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στις Κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο για πρώτη φορά θέλησε να αναλάβει το ίδιο την απευθείας πληρωμή των συμβασιούχων, χωρίς όμως να έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για στελέχωση του εν λόγω τμήματος με το απαραίτητο προσωπικό.

Αυτό οδήγησε τους συμβασιούχους αρχαιοφύλακες σε αδιέξοδο, με τους περισσότερους να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, αδυνατώντας να εξασφαλίσουν τα απολύτως αναγκαία προς το ζην.

• Επειδή η οικονομική κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη για κάθε εργαζόμενο και είναι απολύτως απαραίτητος ο μισθός τους, ως πλήρως «εξαρτώμενοι» απ’ αυτόν για την καθημερινή τους επιβίωση,

• Επειδή το Κράτος πρέπει να επιδεικνύει τον δέοντα σεβασμό σε ένα κλάδο εργαζομένων που καταφέρνει να διατηρεί την εικόνα της χώρας αψεγάδιαστη στο εξωτερικό,

• Επειδή όλοι οι εργαζόμενοι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να αμείβονται στην ώρα τους για την εργασία που παρέχουν,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Για ποιους λόγους οι συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες παραμένουν απλήρωτοι;
2. Πότε σκοπεύει να λύσει το πρόβλημα της μισθοδοσίας των συμβασιούχων φυλάκων στους Αρχαιολογικούς χώρους;
3. Πότε θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι Αρχαιοφύλακες της Αργολίδας;

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Διακοπή ρεύματος στο κέντρο και συνοικίες του Άργους τη νύχτα της Τρίτης

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε τη νύχτα της Τρίτης 16 Αυγούστου, σε πολλές συνοικίες της πόλης του Άργους, μεταξύ αυτών και στο κέντρο (όπου βρίσκονται πολλά...

Άργος 1934: Μια ιστορία με μαστροπεία, βιασμούς, απαγωγή, καταδίωξη, φόνο…

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην «Ακρόπολη», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 1934. Αριστερά το θύμα Α.Μ., δεξιά η Μαρία Μ. Η μικρή φωτογραφία (κάτω) δεν σχετίζεται...

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα 8-14 Αυγούστου σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση που ανακοίνωσε σήμερα 16/8 ο ΕΟΔΥ, ενώ...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας ανακοινώνουμε ότι προκηρύχθηκαν έξι (6) θέσεις ειδικευμένων Ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. επί θητεία στο Γενικό Νοσοκομείο...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

“Χρυσός” Τεντόγλου: Έκανε ρεκόρ αγώνων και κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο με 8.52μ.

Ο Μίλτος Τεντόγλου στην τέταρτη προσπάθειά του προσγειώθηκε στα...

Διακοπή ρεύματος στο κέντρο και συνοικίες του Άργους τη νύχτα της Τρίτης

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε τη νύχτα της Τρίτης 16 Αυγούστου,...

Άργος 1934: Μια ιστορία με μαστροπεία, βιασμούς, απαγωγή, καταδίωξη, φόνο…

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην «Ακρόπολη», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου...

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα...

Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δημ. Συμβουλίου Ερμιονίδας για το θάνατο του Χρήστου Μπαλαμπάνη

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ερμιονίδας,...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας...

Προτείνουμε...