Φωτογραφία: Αλέα 2013, στήσιμο σκηνικών
Μισά σκηνικά στο φορτηγάκι του Βασίλη Μαρκάκη, κάποια άλλα με τις ενδυμασίες σε ένα δυο μεγαλύτερα αυτοκίνητα, βίδες, καλώδια, εργαλεία, κέφι και φασαριόζικη ατμόσφαιρα. Η ομάδα θα ανέβαινε ψηλά στην Αλέα ή θα πήγαινε παραθαλάσσια στο Κιβέρι, ή μπορεί να σκαρφάλωνε και μέχρι τον Αχλαδόκαμπο. Η καλοκαιρινή Αργολίδα θα γευόταν και στο πιο μικρό της χωριό μια θεατρική παράσταση και οι κάτοικοι θα είχαν μια βραδιά ψυχαγωγική χάρη στα κουράγια και τη θέληση του Νικόλα Ταρατόρη και της ομάδας της Αργολικής Πολιτιστικής Πρότασης. Τέτοιες μέρες ολόκληρος ο Σύλλογος ξεσηκωνόταν: πρόβες, ετοιμασίες σκηνικών, βαψίματα και αλλαγές στα συμπληρωματικά σκηνικά στοιχεία. Αλλά και η μουσική παρουσίαση με τη χορωδία της Πρότασης να δίνει τον καλύτερό της εαυτό παρουσιάζοντας έργα όπως το «Αξιον Εστί» (Κουτσοπόδι- Ναύπλιο), που κανένας τοπικός σύλλογος δεν είχε αποτολμήσει να παρουσιάσει με τόση επιτυχία!
Τέτοιες μέρες η Πρόταση με το Νικόλα Ταρατόρη όργωνε την Αργολίδα και ξεκινούσε άφοβα τις παραστάσεις της στο Αρχαίο Θέατρο του Άργους, στο Άστρος, στην Τρίπολη και αλλού. Τέτοιες μέρες η ομάδα μοιραζότανε το άγχος της προετοιμασίας των παρουσιάσεων αλλά και τα… τσίπουρα, τα πειράγματα, τις όμορφες καλοκαιρινές βραδιές στην ταβέρνα ενός χωριού μετά από μια παράσταση, τις ευχές για ένα καλό καλοκαίρι. Τέτοιες μέρες γίνεται ακόμη πιο έντονη η απουσία του Νικόλα Ταρατόρη και ίσως γι’ αυτό το τιμητικό διήμερο στο Άργος (9-10 Αυγούστου), μας επιτρέψει να ζήσουμε μαζί του μοναδικές στιγμές μιας και ο ίδιος – σίγουρα – θα φτερουγίζει γύρω μας καθώς στο «Αχ Μαρία» της θεατρικής παράστασης θα συμπληρώνουμε ένα «Αχ Νικόλα» και θα σε βλέπουμε με τα μάτια της ψυχής να ανεβαίνεις στη σκηνή.
Τέτοιες μέρες ανανεώνεται στη μνήμη μας η μεγάλη προσφορά του Νικόλα Ταρατόρη στην Αργολίδα. Κι αν πρέπει να ξαναθυμηθούμε τα δυνατά σημεία του έργου του, τότε θα ξεκινήσουμε κυρίως από το ρόλο που έπαιξε η Πολιτιστική Αργολική Πρόταση στα πολιτιστικά δρώμενα της Αργολίδας και τις δυνατότητες έκφρασης που προσέφερε σε δεκάδες νέους ανθρώπους αυτού του τόπου.
Ως προς το πρώτο, ας σκεφτούμε αρχικά τις δυο θεατρικές σκηνές που οργάνωσε ο Νικόλας στο Άργος. Δυο σκηνές για το θέατρο, δυο σκηνές στέκια για τον πολιτισμό. Θίασος και χορωδία, κινηματογράφος και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες με εκατοντάδες δράσεις, παραστάσεις, συναυλίες, κοινές παρουσιάσεις, στην Αργολίδα και έξω από τα αργολικά σύνορα. Και μόνο το «Άξιον Εστί» ένα έργο που φαινόταν ακατόρθωτο να παρουσιαστεί για τα μέτρα ενός τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, αποτελεί μια μεγάλη προσωπική και συλλογική επιτυχία για την Πρόταση που ταξίδεψε στην Αργολίδα, την Αθήνα και αλλού. «Ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια» ήταν μια άλλη ξεχωριστή κοινή (θίασος και χορωδία) επιτυχία που καταγράφεται σ’εκείνες ενός μεγάλου λαϊκού κοινού στους Στρατώνες του Καποδίστρια. Φυσικά δεν θα παραλείψω να σημειώσω τη συνεργασία της Πρότασης με το Διάζωμα και τις δυο μεγάλες επιτυχημένες παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο του Άργους. Όπως επίσης δεν θα παραλείψω να σημειώσω την μοναδική για τα αργολικά και ευρύτερα ελληνικά χρονικά της παρουσίασης της «Αποκάλυψης του Ιωάννη» μέσα στο ναό του Αγ. Πέτρου. Όμως, πέρα από αυτές τις σημαντικές επιτυχίες, η μεγαλύτερη απ’ όλες ήταν πως Έλληνες και ξένοι δημιουργοί παρουσιάστηκαν ακόμη και στο πιο μικρό χωριό και έφεραν τον κόσμο στη θέση του θεατρόφιλου κοινού που γευόταν μια πραγματική τέχνη και του δινόταν η ευκαιρία μιας ποιοτικής ψυχαγωγίας. Εθελοντικά, με αγάπη για τους κατοίκους, με έρωτα για το θέατρο και με ειλικρινή πρόθεση για προσφορά.
Η δεύτερη μεγάλη προσφορά του Νικόλα Ταρατόρη είναι η πόρτα που άνοιξε σε δεκάδες νέους ανθρώπους κυρίως, που αγκάλιασαν την Πρόταση και ανακάλυψαν στη θεατρική σκηνή προσωπικές ικανότητες και δεξιότητες, που ίσως να μην είχαν ποτέ φανταστεί. Η Πρόταση υπήρξε ένα μεγάλο σχολείο έκφρασης για όλες και όλους. Ένα στέκι όπου ανάμεσα στις ατέλειωτες ώρες για πρόβες, φούντωναν οι συζητήσεις για το έργο, έμπαιναν προβληματισμοί, αναλύονταν κινήσεις, εκφράζονταν γνώμες. Το μυαλό δούλευε, η καρδιά άνοιγε, η γλώσσα εκφραζόταν. Φυσικά, η χαρά ήταν απερίγραπτη όταν από μια γεμάτη αίθουσα ο θίασος και ο σκηνοθέτης του εισέπρατταν θερμά παρατεταμένα χειροκροτήματα. Κι έπειτα, ο Νικόλας αναζητούσε στους ντόπιους δημιουργούς τα στοιχεία μιας τοπικής πολιτιστικής παραγωγής για να τα αναδείξει και μαζί τους να αναδείξει τις δυνατότητες τους ίδιου του τόπου.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Άργους-Μυκηνών, στις 9-10 Αυγούστου 2021, στους Στρατώνες Καποδίστρια θα θυμηθούμε και πάλι το έργο του Νικόλα Ταρατόρη γιατί η Πολιτιστική Αργολική Πρόταση δεν τελείωσε με το δημιουργό της, αλλά συνεχίζει το έργο του και στο πνεύμα του.
(Οι παραστάσεις αρχίζουν στις 21:00 και τις δυο βραδιές)
Γ. Κόνδης