Τέτοιες μέρες με το Νικόλα Ταρατόρη

Φωτογραφία: Αλέα 2013, στήσιμο σκηνικών

Μισά σκηνικά στο φορτηγάκι του Βασίλη Μαρκάκη, κάποια άλλα με τις ενδυμασίες σε ένα δυο μεγαλύτερα αυτοκίνητα, βίδες, καλώδια, εργαλεία, κέφι και φασαριόζικη ατμόσφαιρα. Η ομάδα θα ανέβαινε ψηλά στην Αλέα ή θα πήγαινε παραθαλάσσια στο Κιβέρι, ή μπορεί να σκαρφάλωνε και μέχρι τον Αχλαδόκαμπο. Η καλοκαιρινή Αργολίδα θα γευόταν και στο πιο μικρό της χωριό μια θεατρική παράσταση και οι κάτοικοι θα είχαν μια βραδιά ψυχαγωγική χάρη στα κουράγια και τη θέληση του Νικόλα Ταρατόρη και της ομάδας της Αργολικής Πολιτιστικής Πρότασης. Τέτοιες μέρες ολόκληρος ο Σύλλογος ξεσηκωνόταν: πρόβες, ετοιμασίες σκηνικών, βαψίματα και αλλαγές στα συμπληρωματικά σκηνικά στοιχεία. Αλλά και η μουσική παρουσίαση με τη χορωδία της Πρότασης να δίνει τον καλύτερό της εαυτό παρουσιάζοντας έργα όπως το «Αξιον Εστί» (Κουτσοπόδι- Ναύπλιο), που κανένας τοπικός σύλλογος δεν είχε αποτολμήσει να παρουσιάσει με τόση επιτυχία!

Τέτοιες μέρες η Πρόταση με το Νικόλα Ταρατόρη όργωνε την Αργολίδα και ξεκινούσε άφοβα τις παραστάσεις της στο Αρχαίο Θέατρο του Άργους, στο Άστρος, στην Τρίπολη και αλλού. Τέτοιες μέρες η ομάδα μοιραζότανε το άγχος της προετοιμασίας των παρουσιάσεων αλλά και τα… τσίπουρα, τα πειράγματα, τις όμορφες καλοκαιρινές βραδιές στην ταβέρνα ενός χωριού μετά από μια παράσταση, τις ευχές για ένα καλό καλοκαίρι. Τέτοιες μέρες γίνεται ακόμη πιο έντονη η απουσία του Νικόλα Ταρατόρη και ίσως γι’ αυτό το τιμητικό διήμερο στο Άργος (9-10 Αυγούστου), μας επιτρέψει να ζήσουμε μαζί του μοναδικές στιγμές μιας και ο ίδιος – σίγουρα – θα φτερουγίζει γύρω μας καθώς στο «Αχ Μαρία» της θεατρικής παράστασης θα συμπληρώνουμε ένα «Αχ Νικόλα» και θα σε βλέπουμε με τα μάτια της ψυχής να ανεβαίνεις στη σκηνή.

Με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη στο «Θέατρο Πρόταση» (31-1-2015)

Τέτοιες μέρες ανανεώνεται στη μνήμη μας η μεγάλη προσφορά του Νικόλα Ταρατόρη στην Αργολίδα. Κι αν πρέπει να ξαναθυμηθούμε τα δυνατά σημεία του έργου του, τότε θα ξεκινήσουμε κυρίως από το ρόλο που έπαιξε η Πολιτιστική Αργολική Πρόταση στα πολιτιστικά δρώμενα της Αργολίδας και τις δυνατότητες έκφρασης που προσέφερε σε δεκάδες νέους ανθρώπους αυτού του τόπου.

Αρχαίο Θέατρο Άργους. 2017, Ηλέκτρα

Ως προς το πρώτο, ας σκεφτούμε αρχικά τις δυο θεατρικές σκηνές που οργάνωσε ο Νικόλας στο Άργος. Δυο σκηνές για το θέατρο, δυο σκηνές στέκια για τον πολιτισμό. Θίασος και χορωδία, κινηματογράφος και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες με εκατοντάδες δράσεις, παραστάσεις, συναυλίες, κοινές παρουσιάσεις, στην Αργολίδα και έξω από τα αργολικά σύνορα. Και μόνο το «Άξιον Εστί» ένα έργο που φαινόταν ακατόρθωτο να παρουσιαστεί για τα μέτρα ενός τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, αποτελεί μια μεγάλη προσωπική και συλλογική επιτυχία για την Πρόταση που ταξίδεψε στην Αργολίδα, την Αθήνα και αλλού. «Ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια» ήταν μια άλλη ξεχωριστή κοινή (θίασος και χορωδία) επιτυχία που καταγράφεται σ’εκείνες ενός μεγάλου λαϊκού κοινού στους Στρατώνες του Καποδίστρια. Φυσικά δεν θα παραλείψω να σημειώσω τη συνεργασία της Πρότασης με το Διάζωμα και τις δυο μεγάλες επιτυχημένες παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο του Άργους. Όπως επίσης δεν θα παραλείψω να σημειώσω την μοναδική για τα αργολικά και ευρύτερα ελληνικά χρονικά της παρουσίασης της «Αποκάλυψης του Ιωάννη» μέσα στο ναό του Αγ. Πέτρου. Όμως, πέρα από αυτές τις σημαντικές επιτυχίες, η μεγαλύτερη απ’ όλες ήταν πως Έλληνες και ξένοι δημιουργοί παρουσιάστηκαν ακόμη και στο πιο μικρό χωριό και έφεραν τον κόσμο στη θέση του θεατρόφιλου κοινού που γευόταν μια πραγματική τέχνη και του δινόταν η ευκαιρία μιας ποιοτικής ψυχαγωγίας.  Εθελοντικά, με αγάπη για τους κατοίκους, με έρωτα για το θέατρο και με ειλικρινή πρόθεση για προσφορά.

Ι.Ν. Αγ. Πέτρου. Η Αποκάλυψη του Ιωάννη. Πραγματική «Πρώτη» αυτού του είδους για την Αργολίδα!

Η δεύτερη μεγάλη προσφορά του Νικόλα Ταρατόρη είναι η πόρτα που άνοιξε σε δεκάδες νέους ανθρώπους κυρίως, που αγκάλιασαν την Πρόταση και ανακάλυψαν στη θεατρική σκηνή προσωπικές ικανότητες και δεξιότητες, που ίσως να μην είχαν ποτέ φανταστεί. Η Πρόταση υπήρξε ένα μεγάλο σχολείο έκφρασης για όλες και όλους. Ένα στέκι όπου ανάμεσα στις ατέλειωτες ώρες για πρόβες, φούντωναν οι συζητήσεις για το έργο, έμπαιναν προβληματισμοί, αναλύονταν κινήσεις, εκφράζονταν γνώμες. Το μυαλό δούλευε, η καρδιά άνοιγε, η γλώσσα εκφραζόταν. Φυσικά, η χαρά ήταν απερίγραπτη όταν από μια γεμάτη αίθουσα ο θίασος και ο σκηνοθέτης του εισέπρατταν  θερμά παρατεταμένα χειροκροτήματα. Κι έπειτα, ο Νικόλας αναζητούσε στους ντόπιους δημιουργούς τα στοιχεία μιας τοπικής πολιτιστικής παραγωγής για να τα αναδείξει και μαζί τους να αναδείξει τις δυνατότητες τους ίδιου του τόπου.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Άργους-Μυκηνών, στις 9-10 Αυγούστου 2021, στους Στρατώνες Καποδίστρια θα θυμηθούμε και πάλι το έργο του Νικόλα Ταρατόρη γιατί η Πολιτιστική Αργολική Πρόταση δεν τελείωσε με το δημιουργό της, αλλά συνεχίζει το έργο του και στο πνεύμα του.

(Οι παραστάσεις αρχίζουν στις 21:00 και τις δυο βραδιές)

Γ. Κόνδης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Διακοπή ρεύματος στο κέντρο και συνοικίες του Άργους τη νύχτα της Τρίτης

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε τη νύχτα της Τρίτης 16 Αυγούστου, σε πολλές συνοικίες της πόλης του Άργους, μεταξύ αυτών και στο κέντρο (όπου βρίσκονται πολλά...

Άργος 1934: Μια ιστορία με μαστροπεία, βιασμούς, απαγωγή, καταδίωξη, φόνο…

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην «Ακρόπολη», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 1934. Αριστερά το θύμα Α.Μ., δεξιά η Μαρία Μ. Η μικρή φωτογραφία (κάτω) δεν σχετίζεται...

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα 8-14 Αυγούστου σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση που ανακοίνωσε σήμερα 16/8 ο ΕΟΔΥ, ενώ...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας ανακοινώνουμε ότι προκηρύχθηκαν έξι (6) θέσεις ειδικευμένων Ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. επί θητεία στο Γενικό Νοσοκομείο...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

“Χρυσός” Τεντόγλου: Έκανε ρεκόρ αγώνων και κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο με 8.52μ.

Ο Μίλτος Τεντόγλου στην τέταρτη προσπάθειά του προσγειώθηκε στα...

Διακοπή ρεύματος στο κέντρο και συνοικίες του Άργους τη νύχτα της Τρίτης

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε τη νύχτα της Τρίτης 16 Αυγούστου,...

Άργος 1934: Μια ιστορία με μαστροπεία, βιασμούς, απαγωγή, καταδίωξη, φόνο…

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην «Ακρόπολη», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου...

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα...

Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δημ. Συμβουλίου Ερμιονίδας για το θάνατο του Χρήστου Μπαλαμπάνη

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ερμιονίδας,...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας...

Προτείνουμε...