«Ανταρσία στο Μωριά» για τις φωτιές: Θυσιάζουν τις ζωές μας στο βωμό του κέρδους και των περικοπών

Ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης «Ανταρσία στο Μωριά»

Το 2007 για  τις μεγάλες φωτιές στην Πελοπόννησο έφταιγε ο στρατηγός άνεμος σύμφωνα με τον τότε υπουργό Πολύδωρα, το 2018 με την καταστροφή στο Μάτι Αττικής έφταιγε η άναρχη δόμηση για  την τότε κυβέρνηση Σύριζα, για τις σημερινές φωτιές σύμφωνα με την κυβέρνηση της ΝΔ φταίει η κλιματική αλλαγή, ο καύσωνας αλλά και η άπνοια η οποία «βοήθησε στην εξάπλωση της φωτιάς» σύμφωνα με τα καλοταϊσμένα με δημόσιο χρήμα Μ.Μ.Ε.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην  Μεσσηνία,Λακωνία, Αρκαδία αλλά και σε όλη την Ελλάδα άφησαν πίσω τους δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, κατεστραμμένα οικοσυστήματα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και καταστροφές κατοικιών, μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες. Βασιλίτσι, Βλαχόπουλο, Χατζή, Διαβολίτσι, Καστάνια, Γύθειο, Αρχαία Ολυμπία, χιλιάδες ελαιόδενδρα έγιναν στάχτη μαζί με κάποιες αγροικίες και προστέθηκαν στις καμένες δασικές εκτάσεις.

Η κατάσταση αυτή, δυστυχώς, είναι αναμενόμενη, καθώς αποτελεί συνέπεια της πολιτικής που έχουν επιβάλλει όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις – μαζί και η σημερινή- οι περιφέρειες και οι δήμοι, με ιδιωτικοποιήσεις και υποβάθμιση κάθε δομής προστασίας, με απολύσεις και περικοπές σε προσωπικό και κονδύλια για πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αδιαφορώντας για την προστασία, του ευρύτερου περιβάλλοντος, των δασών, των συνθηκών ζωής στις πόλεις.

Στον Ταϋγετο το Μαίναλο τον Πάρνωνα αλλά και όλα τα βουνά της Πελοποννήσου δεν υπάρχουν πλέον αντιπυρικές ζώνες μετά την 20αετή εγκατάλειψή τους.Ασυντήρητες γραμμές υψηλής και μέσης τάσης του απαξιωμένου προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ διέρχονται σε πολλές περιπτώσεις δίπλα από τα κλαδιά των δέντρων. Χρειάζεται «απλώς» η εγκληματική αμέλεια ή ο δόλος, τον οποίο τροφοδοτεί η αντιμετώπιση της δασικής γης ως εμπόρευμα, από κυβερνήσεις και κεφάλαιο, για να προκληθούν καταστροφές όπως αυτές που ζήσαμε και ζούμε τις τελευταίες μέρες στην περιοχή μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Ζούμε, λοιπόν, όλοι τα αποτελέσματα των καταστροφικών επιπτώσεων της ασύδοτης κερδοφορίας του κεφαλαίου πάνω στη φύση, στο περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων. Παράλληλα,επιδιώκεται ηπλήρης εμπορευματοποίηση των δασικών εκτάσεων, όπως γίνεται χαρακτηριστικά σε περιοχές που προορίζονται για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, αιολικών πάρκων ή ακόμα και «μαγνήτη για την προσέλκυση επενδύσεων», όπως γίνεται με το σκουπιδοεργοστάσιο της Τέρνα στη Μεγαλόπολη και το «εργοστάσιο» παραγωγής ζωοτροφών από ζωικά υπολείμματα στα Βαλτετσοχώρια. Σε αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε κινείται και το περιβαλλοντοκτόνονομοσχέδιο Χατζηδάκη που παραδίδει το περιβάλλον στα αρπακτικά της αγοράς.

Προκαλούν την κοινωνία δηλώσειςτης κυβέρνησηςπου με θράσος δήλωνε ότι «ήταν προετοιμασμένη και έδρασε συντονισμένα και υποδειγματικά», τη στιγμή που ο κόσμος πάλευε αβοήθητος να σώσει τη ζωή του και το σπίτι του, ενώ οι ευθύνες αποδίδονταν στην κλιματική αλλαγή, στις υψηλές θερμοκρασίες και στους ισχυρούς ανέμους.Η κυβέρνηση δεν μπορεί να θεωρεί πως αντιμετωπίζει επιτυχημένα τις πυρκαγιές, τη στιγμή που συνεχίζει στην ίδια πολιτική των προκατόχων της, αυτής της συστηματικής υποβάθμισης των υπηρεσιών δασοπροστασίας, τη στιγμή που θυσιάζει τις ζωές μας και τα δάση στο βωμό του κέρδους και των περικοπών.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να θεωρεί πως αντιμετωπίζει επιτυχημένα τις πυρκαγιές όταν τρεις μέρες καίγεται ανεξέλεγκτα η Μάνη και δεν πετάει ούτε ένα ελικόπτερο, εκκενώνονται οικισμοί χωριά αλλά και πόλεις όπως το Γύθειο, καταστρέφονται αγροτικές καλλιέργειες καταστρέφοντας ουσιαστικά τη ζωή των αγροτών της περιοχής.

Η στήριξη με κάθε μέσο και με ουσιαστικά μέτρα των ανθρώπων που επλήγησαν είναι επιτακτική ανάγκη και όχι ευκαιρία για επικοινωνιακή μικροπολιτική πασαρέλα. Για αυτό το λόγο απαιτούνται άμεσα μέτρα πλήρους αποζημίωσης των πληγέντων, και ειδικής υποστήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων που είδαν το βιος τους να καταστρέφεται. Άμεση ενίσχυση από το κράτος για όσο διαρκούν οι συνέπειες των καταστροφών.

Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών και η προστασία του περιβάλλοντος, στο έδαφος μάλιστα μιας ραγδαίας κλιματικής κρίσης που εντείνεται χρόνο με το χρόνο, δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια των κυβερνήσεων και του αστικού κράτους που συνεχίζουν να βλέπουν ως περιττό έξοδο της προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

• Να παλέψουμε εδώ και τώρα για ανατροπή αυτής της περιβαλλοντοκτόνας πολιτικής για την λήψη μέτρων προστασίας και πραγματικής αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Άμεσα μέτρα αναδιοργάνωσης της πυροπροστασίας. Η πυροπροστασία είναι κοινωνικό αγαθό, ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση. Ανασυγκρότηση της δασικής υπηρεσίας και πέρασμα της δασοπυρόσβεσης στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και όχι στο “προστασίας του πολίτη”.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην πυροσβεστική υπηρεσία και στις δασικές υπηρεσίες. Ανανέωση του εξοπλισμού της πυροσβεστικής, ειδικά σε οχήματα.

Δαπάνες για την πυροπροστασία και τις κοινωνικές ανάγκες, όχι για τα αιματηρά πλεονάσματα και τους εξοπλισμούς – διαγραφή του χρέους. Να σταματήσει το τσεκούρωμα στις δαπάνες για την πυροπροστασία στο όνομα των μνημονιακών συμφωνιών, της δημοσιονομικής “πειθαρχίας” και των διάφορων μέτρων της ΕΕ

Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών, με αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για έργα πυροπροστασίας. Ενιαίος Φορέας Δασοπυρόσβεσης-Δασοπροστασίας με έμφαση στην πρόληψη.

Να παρθούν μέτρα για να μην αλλάξει η χρήση γης στις καμένες δασικές περιοχές. Να προστατευθούν από τα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα. Πρόγραμμα ριζικής αναδάσωσης από το δημόσιο με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.

Ο αγωνιζόμενος λαός, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος και οι κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται θα πρέπει να βγουν μπροστά σε ένα διαρκή αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και την λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Λύθηκε το μυστήριο με τους δυνατούς κρότους στην Αργολίδα: F-16 αναχαίτισαν πολιτικό αεροσκάφος

Λύθηκε το μυστήριο που απασχόλησε τους κατοίκους της Αργολίδας το βράδυ της Τρίτης 10 Αυγούστου: Οι δυνατοί ήχοι που ακούστηκαν σαν έκρηξη οφείλονταν σε...

1875: Τα πρώτα 500 στρέμματα με χασίς στην Αργολίδα • O ξένος επενδυτής και οι ξένοι εργάτες

του Γιώργου Νικολόπουλου Μέχρι τη δεκαετία του 1870, το χασίς στη μικρή έως τότε γεωγραφικά Ελλάδα ήταν άγνωστο, ανύπαρκτο και φυσικά απόλυτα νόμιμο για παραγωγή...

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων στο Άργος από τον Στέλιο Μαρινάκο

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Άργος. Αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο φιλόλογος Στέλιος Μαρινάκος, με 25 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της...

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την “Ηλέκτρα” στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

  Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λύρα, παρακολούθησε  το βράδυ της Δευτέρας 8 Αυγούστου πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το Αρχαίο Θέατρο...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Έρχονται βροχές, κεραυνοί και χαλάζι – Αναμένεται έκτακτο δελτίο καιρού

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού αναμένεται να εκδώσει μέσα στις...

Ισχυροί κρότοι ανησύχησαν τους κατοίκους της Αργοναυπλίας

Αναστάτωση προκλήθηκε στις 7.30 το βράδυ της Τρίτης 10...

Άγιος Νήφων: Από μοναχός στην Αργολίδα, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Στο αγιολόγιο της Εκκλησίας της Αργολίδας υπάρχει και το...

Έχει χώρο το ένστικτο στο αθλητικό στοίχημα;

Το αθλητικό στοίχημα καθώς και οποιοσδήποτε στοιχηματισμός πρέπει να...

Ρεμπέτικη βραδιά στη Δαλαμανάρα με Πέτρο Μπουσουλόπουλο και Κατερίνα Σκουλή

Η ΚΕΔΑΜ και ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δαλαμανάρας συνδιοργανώνουν...

Προτείνουμε...