Το διάβασμα μας κάνει όλους μετανάστες. Μας παίρνει μακριά από τα σπίτια μας, αλλά το σπουδαιότερο, μας βρίσκει σπίτια παντού.
(JeanRhys, 1894-1979, Βρετανίδα συγγραφέας)
Η δεκαετία του 1970 είναι, σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες, η χρυσή εποχή του βιβλίου στην Ελλάδα για διάφορους λόγους. Στο τέλος της δεκαετίας η εκδοτική έκρηξη δημιουργεί ένα νέο τοπίο ποσοτικής και ποιοτικής εξέλιξης και ανόδου για την αγορά του βιβλίου στη χώρα μας. Η ταυτόχρονη εκδοτική εξέλιξη στην Ευρώπη ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την βιβλιοφιλική τάση στη χώρα μας. Σταδιακά, η έννοια των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων (τα γνωστά καλοκαιρινά φεστιβάλ) συναντούν την βιβλιοφιλική τάση στην Ελλάδα! Η γέννηση της «Έκθεσης Βιβλίου» ήταν πλέον γεγονός.
Οι Εκθέσεις Βιβλίου αποτελούν σημαντικό πολιτισμικό γεγονός σε όλο τον κόσμο. «Τα Σαλόνια Βιβλίου» (Salon du Livre) ή ακόμη «To Παζάρι Βιβλίου» (Foire du Livre), αποτελούν εξαιρετική στιγμή συνάντησης σε ένα χώρο μεταξύ εκδοτών, συγγραφέων και αναγνωστικού κοινού. Διακινδυνεύω σκόπιμα τη μετάφραση «Παζάρι Βιβλίου» (θα μπορούσα να γράψω «Πανηγύρι Βιβλίου»), για να δώσω έμφαση στο κλίμα που συνήθως επικρατεί σ’αυτή τη συνάντηση. Η Έκθεση Βιβλίου στο Ναύπλιο δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά επιβεβαίωση της εθνικής και παγκόσμιας τάσης στην καλοκαιρινή διοργάνωση για το βιβλίο. Έχει ήδη, εδώ και μερικά χρόνια, αποκτήσει την εμπειρία των βιβλιοφιλικών συναντήσεων και ταυτόχρονα, διατηρεί τοπικά χαρακτηριστικά που ενισχύουν το χαρούμενο και πανηγυρικό χαρακτήρα της. Ένας βραδινός βιβλιοφιλικός περίπατος στην Έκθεση Βιβλίου του Ναυπλίου δεν αποτελεί συνήθεια μόνο για «μυημένους»! Στη χαρά της βιβλιοφιλίας συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι τουρίστες, μαμάδες με τα μωρά τους στο καρότσι ή τα παιδάκια τους που στέκονται στις πλούσιες παιδικές εκδόσεις, συγγραφείς της Αργολίδας η Ένωση (Ε.Σ.Λ.Α.) των οποίων φιλοξενείται σε ξεχωριστό περίπτερο, πρόσωπα φιλικά που αναζητούν βιβλιο-ειδήσεις και συζητήσεις με εκδότες, γνωστούς και φίλους, και φυσικά συμμετέχουν τα ίδια τα βιβλία που μας καλούν να αντλήσουμε από τις σελίδες τους, γνώσεις και ψυχαγωγία.
Ιδιαίτερα για την Ε.Σ.Λ.Α. που κλείνει φέτος έξι χρόνια δράσεων στην Αργολίδα και την Ελλάδα, η Έκθεση Βιβλίου αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία ανάδειξης του αργολικού πολιτισμικού δυναμισμού, παρ’ ότι η υγειονομική κρίση δεν βοήθησε καθόλου στην ομαλή εξέλιξη της κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής. Όμως, μαζί με τη βιβλιογραφική διήγηση, η Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας διηγείται επίσης την πλούσια δράση έξι ετών, στη διάρκεια της οποίας ανέδειξε το συγγραφικό έργο πολλών συγγραφέων και ποιητών της αργολικής γης και συμμετείχε στη (συν)διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων πολιτισμού. Χώρος ελεύθερης σκέψης, η Ε.Σ.Λ.Α. φιλοδοξεί πάντα να αναδείξει και όχι να υποδείξει στο κοινό, σεβόμενη την ικανότητα και την ελευθερία των πολιτών, να κρίνουν και να επιλέγουν. Ιδιαίτερα στην Έκθεση Βιβλίου φιλοξενεί έργα χωρίς αποκλεισμούς και προϋποθέσεις, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τον χαρακτήρα της ως βήμα ελευθερίας, ανεκτικότητας και σεβασμού στον πολίτη-αναγνώστη.
«Τα βιβλία ζυγίζουν πολύ. Κι όμως όποιος τρέφεται με αυτά πετάει και κάνει όνειρα», γράφει η αφίσα μιας εκστρατείας για τις Βιβλιοθήκες. Το ίδιο ισχύει για τις Εκθέσεις Βιβλίου και αξίζει πραγματικά να κάνετε έναν βιβλιοφιλικό περίπατο. Στην Έκθεση του Βιβλίου στο Ναύπλιο, θα ενημερωθείτε για τις παλιές και καινούριες εκδόσεις, θα συζητήσετε με τους εκδότες και τους συγγραφείς, θα αγγίξετε ελεύθερα το γραμμένο χαρτί, θα περιηγηθείτε στις σειρές των κειμένων, θα αναρωτηθείτε για την διαφορά ανάμεσα στο συναίσθημα που προκαλεί το βιβλίο που έχετε στο χέρι και σ’εκείνο που απεικονίζεται στην οθόνη του υπολογιστή σας.
Σήμερα που πολλά πράγματα της καθημερινότητάς μας δημιουργούν αβεβαιότητες, το βιβλίο μπορεί να χαρίσει την αίσθηση της σιγουριάς ποιοτικής ψυχαγωγίας και σκέψης. Ένας βιβλιοφιλικός περίπατος στην Έκθεση Βιβλίου του Ναυπλίου με τα παιδιά και τους φίλους σας θα σας το αποκαλύψει ακόμη και αν φέτος η κρίση περιόρισε τις παρουσιάσεις. Τέλος σκεφτείτε… κάθε καλή και ενδιαφέρουσα δράση στην πόλη θέλει στήριξη και καλόπιστη στάση για να αποδώσει.
(* Ο Γιώργος Κόνδης είναι Πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας)