Ανδρέας Πουλάς: Να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο

Σε απάντηση στην ερώτηση που συνυπέγραψε ο Ανδρέας Πουλάς σχετικά με τις ζημιές από παρατεταμένο κάυσωνα και παγετούς κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια και κηπευτικά σε Περιφερειακές Ενότητες της χώρας συμπεριλαμβανομένης και της Αργολίδας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Για τις ζημιές που προξενήθηκαν από τους παγετούς της Άνοιξης και τους καύσωνες περί τα τέλη Ιουνίου -αρχές Ιουλίου 2021 κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά και κηπευτικών αμπελιών κ.λ.π. στην ευρύτερη περιοχή των Π.Ε. Αργολίδας, Κορινθίας και Χαλκιδικής έγιναν συνολικά 286 αναγγελίες παγετού και 88 αναγγελίες για καύσωνα και υποβλήθηκαν 4.649 δηλώσεις ζημιάς για παγετούς και 925 δηλώσεις ζημιάς μέχρι στιγμής για καύσωνα

Στα Υποκαταστήματα ΕΛ.Γ.Α. Τρίπολης (αρμόδιο για την Αργολίδα), Πάτρας (αρμόδιο για την Κόρινθο) και Θεσσαλονίκης (αρμόδιο για Χαλκιδική) έχουν στελεχωθεί άμεσα και με επιπλέον γεωτεχνικό εποχικό προσωπικό για την έγκαιρη διενέργειά των εκτιμήσεων.

Κατόπιν τούτων για τις ανωτέρω ζημιές το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί για τις περισσότερες καλλιέργειες που αφορούν τους παγετούς της Άνοιξης και σε εξέλιξη βρίσκεται για τους πρόσφατους καύσωνες, ενώ η ολοκλήρωση τους αναμένεται εντός  του θέρους 2021 και πριν την συγκομιδή των προϊόντων.

Για όλες τις ανωτέρω ζημιές μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Όσον αφορά για τα εσπεριδοειδή καθώς και για τις ελαιοκαλλιέργειες οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. παρακολουθούν την εξέλιξη των καλλιεργειών στις ανωτέρω περιοχές και εφόσον διαπιστωθεί απώλεια παραγωγής η οποία οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το 2021 θα προχωρήσουν στην ένταξη και αυτών των ζημιών σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων εφόσον βεβαίως πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.»

 

Αναφορικά με την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων ο κ. Πουλάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στηρίζουμε το απολύτως λογικό και δίκαιο αίτημα των αγροτών και των εκπροσώπων των συνεταιρισμών για έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών και για γρήγορη πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Οι αγρότες της Αργολίδας και των άλλων περιοχών της χώρας που έχουν πληγεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, λόγω των μεγάλων ζημιών και του υψηλού κόστους παραγωγής αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και βρίσκονται σε απόγνωση.

Η κυβέρνηση οφείλει να αποζημιώσει άμεσα, δίκαια και αντικειμενικά όλους τους πληγέντες αγρότες. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστέρηση και ολιγωρία».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα Ιοειδή σε εσπεριδοειδή στην Αργολίδα

Γράφουν οι Δρ Ματθαίος Μαθιουδάκης, Δημήτρης Δήμου Δρ Ματθαίος Μαθιουδάκης: Εντεταλμένος Ερευνητής ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ / Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου Χανίων (Συντονιστής Έργου)-([email protected]) Δημήτρης Δήμου: MSc-Ιολόγος...

Έθιμα του γάμου (πριν από πολλές δεκαετίες) σε χωριά της Αργολίδας

Κείμενο: Γιώργος Νικολόπουλος Η νύφη τον περίμενε στην είσοδο όχι της εκκλησίας αλλά του σπιτιού της... Εκεί θα χόρευαν τον Ησαϊα (έτσι γλίτωνε και ο...

Άργος 1934: Μια ιστορία με μαστροπεία, βιασμούς, απαγωγή, καταδίωξη, φόνο…

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην «Ακρόπολη», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 1934. Αριστερά το θύμα Α.Μ., δεξιά η Μαρία Μ. Η μικρή φωτογραφία (κάτω) δεν σχετίζεται...

Η Καρυά θύμισε …Ικαρία στη συναυλία του Κοτονιά και της Ίκαρη

Δεν ήταν λίγες οι φορές που το βράδυ της Τετάρτης 17 Αυγούστου, η κατάμεστη από κόσμο πλατεία της Καρυάς θύμισε ...Ικαρία. Εκατοντάδες κάτοικοι όχι μόνο...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην Αργολίδα την Πέμπτη 18/8

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού...

Συναυλία με Βαγγέλη Τρίγκα και Μαργαρίτα Καραμολέγκου στη Νέα Κίο

O Αργείος σολίστ του μπουζουκιού και συνθέτης Βαγγέλης Τρίγκας...

Πανηγυρίζει η “Θεομάνα-Οδηγήτρια” της Νέας Κίου

Την Τρίτη 23 Αυγούστου είναι η Απόδοσης της εορτής...

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα Ιοειδή σε εσπεριδοειδή στην Αργολίδα

Γράφουν οι Δρ Ματθαίος Μαθιουδάκης, Δημήτρης Δήμου Δρ Ματθαίος Μαθιουδάκης:...

Έθιμα του γάμου (πριν από πολλές δεκαετίες) σε χωριά της Αργολίδας

Κείμενο: Γιώργος Νικολόπουλος Η νύφη τον περίμενε στην είσοδο όχι...

“Ανάπλι εμπρός!”: Οι ευθύνες για τον Γύρο της Αρβανιτιάς έχουν επώνυμο: Κωστούρος

Ανακοίνωση της τοπικής παράταξης "Ανάπλι εμπρός!" 24 Ιανουαρίου 2010. Μεγάλη...

Προτείνουμε...