Πολιτισμός

Κατερίνα Μπεκιάρη: Tόποι και πρόσωπα με της αγάπης τα χρώματα

Η αίθουσα τέχνης Vasiliki ανοίγει για πρώτη φορά την πόρτα της στους πολυπληθείς επισκέπτες της οδού Σταϊκοπούλου στο Ναύπλιο. Κουκλίστικη στις διαστάσεις και το χρώμα, δεν θα μπορούσε να δεχτεί στο παρθενικό της ξεκίνημα παρά πρόσωπα και χώρους αγαπημένους αποτυπωμένους σε καμβά. Χαμογελαστούς, σκεπτικούς, με μάτια εκφραστικά και απαλή κίνηση προσώπων στα πορτρέτα τους, χρώματα, προοπτικές και συμβολικές αναδύσεις στα τοπία. Όλα φτιαγμένα από χέρι που το οδηγεί ένας πλούσιος συναισθηματικά κόσμος, μια αγάπη για όσα υπάρχουν και για όσα γίνονται, για τον άνθρωπο και τον τόπο του. Οι λέξεις είναι περιγραφικές και ίσως να μην αποδίδουν αυτό που ο καλλιτέχνης αισθάνεται ξεκινώντας και τελειώνοντας το έργο του. Αναφέρονται όμως στο ίδιο πρόσωπο, την Κατερίνα Μπεκιάρη, γνωστή για τις εικαστικές της παρεμβάσεις οργανωμένες πολυθεματικά αλλά και με ένα κεντρικό καθοδηγητικό συναίσθημα: την αγάπη για τον τόπο της, το Ναύπλιο!

Δε χρειάζεται για τέτοιους καλλιτέχνες η κλασική παράθεση βιογραφικών στοιχείων που να περιλαμβάνουν σπουδές και διάφορα άλλα ασύνδετα με τις καλλιτεχνικές δυνατότητες που κινητοποιούν τον ψυχισμό και το συναίσθημα του καλλιτέχνη. Υπάρχουν όμως και στοιχεία που δεν περιλαμβάνονται σε κανένα βιογραφικό και μόνο η κοινωνική εμπειρία μπορεί να αναδείξει. Η Κατερίνα είναι από τους αθόρυβους καλλιτέχνες. Από εκείνους που επεξεργάζονται με εσωτερικές διεργασίες τα θέματά τους πριν αφήσουν την ψυχή να καθοδηγήσει το χέρι στον καμβά. Ήρεμη, σταθερή με μια ευγένεια διάχυτη στη συμπεριφορά και το έργο της, προτείνει προσωπικούς τρόπους έκφρασης για το άμεσο περιβάλλον και οπτικές εσωτερικότητας που διαπερνούν τη ματιά των προσώπων στα πορτρέτα της και οδηγούν στην αόρατη πλευρά του ανθρώπου καλώντας τον θεατή να ανακαλύψει και να ορίσει με το δικό του τρόπο τη συγκεκριμένη ανθρώπινη παρουσία.

Στην κουκλίστικη γκαλερί “Vasiliki” δεσπόζει ακριβώς η πρώτη ματιά μιας άλλης σημαντικής παρουσίας της αείμνηστης Κατερίνας Παπαδριανού. Αφιερωμένη προσωπογραφία αγάπης και αναγνώρισης σε έναν άνθρωπο χαρισματικό, προσιτό, συνειδητά φιλάνθρωπο, του οποίου η φυσική παρουσία μας λείπει. Πρόσωπο που αποπνέει δυναμισμό όσο και εκείνο στο πορτρέτο της Μπουμπουλίνας, ιστορικής αγωνίστριας για τη ζωή και την πρόοδο. Ενώ στο ενδιάμεσο τα εκφραστικά κοριτσίστικα μάτια αποτυπώνουν, μαζί με το χαμόγελο των υπολοίπων τριγύρω, την αγάπη  και τη χαρά για τη ζωή.

Παλιά και νέα έργα της Κατερίνας Μπεκιάρη συνθέτουν την καλλιτεχνική της δραστηριότητα και αναδεικνύουν εσωτερικές δημιουργικές διαθέσεις πολύτιμες, ιδιαίτερα σε μια εποχή που έχουμε απόλυτη ανάγκη από χρώματα αγάπης απέναντι στις πινελιές μιζέριας, από φως στις ανθρώπινες επαφές μας αντί του σκοταδιού μιας ποικιλότροπης «ευαγγελικής» επαγγελίας από διάφορους. Η Κατερίνα Μπεκιάρη, η Αναπλιώτισσα καλλιτέχνης μας προτείνει τα χρώματα αγάπης και το φως μέσα από τα έργα της. Μπορείτε να το κρίνετε με τη δική σας ματιά για λίγες ακόμη ημέρες στην κουκλίστικη αίθουσα τέχνης “Vasiliki” στην οδό Σταϊκοπούλου στο Ναύπλιο.

Γ. Κόνδης

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

7 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

7 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: H βύθιση του βρετανικού κρουαζιερόπλοιου «Λουζιτάνια», οι ιδρυτές και…

10 ώρες πριν

Ο εσπερινός και η λιτάνευση της εικόνας και των λειψάνων του Αγίου Πέτρου στο Άργος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους κόσμου, μητροπολιτών και του συνόλου των κλήρου…

13 ώρες πριν

Κάποιες από τις γιορτές των επόμενων ημερών στην περιοχή του Άργους (από τη Δώρα Ν. Αντωνοπούλου)

Κάποιες από τις γιορτές των επόμενων ημερών στην περιοχή του Άργους Γράφει η Δώρα Ν. Αντωνοπούλου…

17 ώρες πριν

Ο …πρωτάρης Παναργειακός – Iστορικές στιγμές των «Λύκων»

Ο ...πρωτάρης Παναργειακός - Iστορικές στιγμές των «Λύκων» (έρευνα του Κυριάκου Παναγιωτόπουλου) Μια ιδιαίτερα αξιόλογη…

22 ώρες πριν

Κηδεία Κωνσταντίνου Σχοινοχωρίτη

Κηδεία Κωνσταντίνου Σχοινοχωρίτη Τον αγαπημένο μας μπαμπά, παππού, προ-παππού ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΧΟΙΝΟΧΩΡΙΤΗ του Δημητρίου, ετών 90,…

23 ώρες πριν

6 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

6 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: Η σφαγή των προξένων στη Θεσσαλονίκη, συγκρούσεις κατά τη…

1 ημέρα πριν