Λαϊκή Συσπείρωση για τις φωτιές στην Αργολίδα: “Στο ίδιο έργο θεατές κάθε χρόνο”

Aνακοίνωση από τους δημοτικούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης Ναυπλιέων Κωνσταντίνο Γκόνη και Μαρία Αλιμπέρτη και της Λαϊκής Συσπείρωσης Επιδαύρου Ναπολέοντα Μπουρδάκο

Τις προηγούμενες μέρες είχαμε φωτιές στα όρια των Δήμων Επιδαύρου και Ναυπλιέων. Το αποτέλεσμα ήταν για ακόμα μια φορά καταστροφικό. Χιλιάδες στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης έγιναν στάχτη ενώ απειλήθηκε και ο οικισμός Γκάτζια.

Καταστροφική ήταν και η φωτιά που ξεκίνησε από τον σκουπιδότοπο του Δήμου Επιδαύρουπου έκαψε περίπου 700 στρέμματα (αειφύλλων –πλατυφύλλων και ελαιώνων). Η περιοχή είναι γνωστή για την επικινδυνότητα της καθώς, όπως δεκάδες σκουπιδότοποι ανά την Ελλάδα, έχει πιάσει φωτιά αρκετές φορές.

Στη περιοχή του Αραχναίου,  που η φωτιά απείλησε τον οικισμό της Γκάτζιας η εξέλιξη της κατάστασης  δείχνει ανάγλυφα τις ελλείψεις που υπάρχουν τόσο στα αντιπυρικα προληπτικά μέτρα, όσο και στα μέσα που διατίθενται για την οργάνωση της αντιπυρικής προστασίας. Είναι απαράδεκτο η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς να εξαρτάται από την ένταση του ανέμου.

Στην περιοδεία που πραγματοποιήσαμε συναντήσαμε τα έντονα παράπονα των κάτοικων τόσο για το συντονισμό από τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές όσο και για τα εναέρια μέσα που σταμάτησαν κάποια στιγμή τις ρίψεις με αποτέλεσμα να πλησιάσει η φωτιά και να απειλήσει το χωριό.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πυροπροστασίας και την απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα. Στη συγκεκριμένη περιοχή τόσο ο επαρχιακός δρόμος Γκάτζια-Αραχναίο ήταν ακαθάριστος κατακλισμένος από θάμνους και χόρτα όσο και η αγροτική οδοποιία  απαράδεκτη έως τελείως ακατάλληλη. Περιττό να μιλάμε για  αντιπυρικές ζώνες προστασίας που δεν υπάρχουν.

Για τη αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων δεν αρκούν οι φιλότιμες προσπάθειες των πυροσβεστών και των αρμόδιων υπαλλήλων. Είναι ανάγκη να χρηματοδοτηθούν και να ενισχυθούν με προσωπικό όλοι οι αρμόδιοι φορείς Πυροσβεστική, Δασαρχεία, καθώς και η Πολιτική προστασία των Δήμων και της Περιφέρειας.

Για την πυρασφάλεια φέτος ο Δήμος Ναυπλιέων χρηματοδοτήθηκε  με 79.000 ευρώ ενώ ο δήμος Επιδαύρου με 65.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά είναι αναντιστοιχα με τις ανάγκες της περιοχής.Χρησιμοποιήθηκαν από τις δημοτικές αρχές για υλοποίηση προεκλογικών υποσχέσεωνγια προσλήψεις στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, ενώ υπάρχουν και εργαζόμενοι που τοποθετήθηκαν σε εργασίες άσχετες με την πυρασφάλεια καθώς η μειωμένη χρηματοδότηση του κράτους έχει δημιουργήσει τρομακτικά κενά στη λειτουργία των δήμων που προσπαθούν να τα καλύψουν όπως-όπως.

Η κατάσταση αυτή απορρέει από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από κυβερνήσεις, περιφέρειες και δήμους στα πλαίσια περιορισμού των δαπανών για την προστασία των δασών, μεταφοράς αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας σε δήμους και ιδιώτες, με παράλληλη συρρίκνωση του κρατικού μηχανισμού και των υποδομών. Ούτως ή άλλως η αντιπυρική προστασία δεν αποτελεί από την ίδια την ΕΕ επιλέξιμη δαπάνη και δεν χρηματοδοτούνται τα αντίστοιχα έργα. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

 • Από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που συνολικά ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα, πιο κάτω δηλαδή και από τα περσινά.
 • Το 14% του στόλου πυροσβεστικών οχημάτων είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών.
 • Ο μέσος όρος φυσικής ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45-50 ετών, εξουθενωμένοι από τις τεράστιες μετακινήσεις και τη συνεχή επιφυλακή κ.α.

Αυτήν την πολιτική χειροκροτούν με την πρώτη ευκαιρία οι δημοτικές αρχές Ναυπλιέων και Επιδαύρου.

Την ίδια στιγμή Δάση-περιοχές ολόκληρες βουνοκορφές παραδίδονται σε επενδυτές. Η πολιτική δηλαδή που αφήνει τα βουνά απροστάτευτα, τα γεμίζει την ίδια ώρα με ανεμογεννήτριες. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα συζητηθεί και στους δύο δήμους η εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Καλούμε Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμους να προχωρήσουν:

 • Στην άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στο 100%
 • Στην άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία του οικισμού Γκάτζια
 • Να κηρυχθούν αναδασωτέες οι περιοχές που κάηκαν.
 • Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, με πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία.
 • Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος.
 • Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εναέριος στόλος πυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα στις χρήσης ως μέσου, καθώς και στις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας.
 • Ηοργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος χωρίς καμία εμπλοκή των ιδιωτών.
 • Να ανακληθούν όλες οι άδειες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή.

30/07/2021

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Λύθηκε το μυστήριο με τους δυνατούς κρότους στην Αργολίδα: F-16 αναχαίτισαν πολιτικό αεροσκάφος

Λύθηκε το μυστήριο που απασχόλησε τους κατοίκους της Αργολίδας το βράδυ της Τρίτης 10 Αυγούστου: Οι δυνατοί ήχοι που ακούστηκαν σαν έκρηξη οφείλονταν σε...

1875: Τα πρώτα 500 στρέμματα με χασίς στην Αργολίδα • O ξένος επενδυτής και οι ξένοι εργάτες

του Γιώργου Νικολόπουλου Μέχρι τη δεκαετία του 1870, το χασίς στη μικρή έως τότε γεωγραφικά Ελλάδα ήταν άγνωστο, ανύπαρκτο και φυσικά απόλυτα νόμιμο για παραγωγή...

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων στο Άργος από τον Στέλιο Μαρινάκο

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Άργος. Αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο φιλόλογος Στέλιος Μαρινάκος, με 25 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της...

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την “Ηλέκτρα” στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

  Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λύρα, παρακολούθησε  το βράδυ της Δευτέρας 8 Αυγούστου πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το Αρχαίο Θέατρο...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Μία υπέροχη βραδιά με τον Μίλτο Πασχαλίδη στην Αρχαία Επίδαυρο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία με τον Μίλτο...

Έρχονται βροχές, κεραυνοί και χαλάζι – Αναμένεται έκτακτο δελτίο καιρού

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού αναμένεται να εκδώσει μέσα στις...

Ισχυροί κρότοι ανησύχησαν τους κατοίκους της Αργοναυπλίας

Αναστάτωση προκλήθηκε στις 7.30 το βράδυ της Τρίτης 10...

Άγιος Νήφων: Από μοναχός στην Αργολίδα, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Στο αγιολόγιο της Εκκλησίας της Αργολίδας υπάρχει και το...

Έχει χώρο το ένστικτο στο αθλητικό στοίχημα;

Το αθλητικό στοίχημα καθώς και οποιοσδήποτε στοιχηματισμός πρέπει να...

Ρεμπέτικη βραδιά στη Δαλαμανάρα με Πέτρο Μπουσουλόπουλο και Κατερίνα Σκουλή

Η ΚΕΔΑΜ και ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δαλαμανάρας συνδιοργανώνουν...

Προτείνουμε...