Πένθος επικρατεί στο Ναύπλιο, για το θάνατο του παπά-Ηλία Αλευρά, ενός άξιου ιερέα που επί δεκαετίες στάθηκε στο πλευρό των ενοριτών του και γενικότερα των ανθρώπων. Όλοι όσοι τον γνώρισαν, θα τον θυμούνται για την ποιμαντική αλλά και την κοινωνική του προσφορά…
Επί 36 ολόκληρα χρόνια, ήταν ο εφημέριος του ναού της Αγίας Τριάδας στην Πρόνοια, μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2012.
Το 1966, ο παπά-Ηλίας ήρθε στην Αργολίδα από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Τυρό Κυνουρίας. Ξεκίνησε την ποιμαντική του πορεία από την Εξοχή και την Αγία Τριάδα (Μέρμπακα) και κατόπιν μετατέθηκε στον Ιερό ναό Αγίας Τριάδας στην Πρόνοια Ναυπλίου όπου μαζί τον π. Ιωάννη Παπαϊωάννου, ποίμανε για 36 έτη.
Ασχολήθηκε με την ιεραποστολή, ήταν ο ιερέας των φυλακών αλλά του νοσοκομείου Ναυπλίου (στο οποίο είχε διατελέσει και πρόεδρος του Δ.Σ.). Ήρθε σε επαφή με τους ναρκομανείς, τους πονεμένους, τους αστέγους, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος βούτηξε μέσα στο λιμάνι της πόλης Ναυπλίου και έσωσε μία μητέρα από πνιγμό. Ώρες ολόκληρες περνούσε στο ναό της Αγίας Τριάδας και εξομολογούσε εκατοντάδες ψυχές από ολόκληρη την Αργολίδα.
Παράλληλα, ήταν άξιος οικογενειάρχης. Με τη σύζυγό του Αγγελική απέκτησαν πέντε παιδιά.
H ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Αργολίδος
Η Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος αναγγέλει μετά θλίψεως την προς Κύριον εκδημία του αοιδίμου Πρωτοπρεσβυτέρου Ηλία Αλευρά, πρώην Εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Ναυπλίου.
Ο αοίδιμος Πρωτοπρεσβύτερος Ηλίας Αλευράς γεννήθηκε στα Τυροσαπουνέϊκα Κυνουρίας το 1942.
Τα εγκύκλια γράμματα παρακολούθησε στη γενέτειρά του και αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου.
Νυμφεύθηκε το 1966 την Αγγελική Λυσικάτου με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά, τον Σπυρίδωνα, την Όλγα, τον Δημήτριο, την Ευγενία και τον Μιχαήλ.
Χειροτονήθηκε Διάκονος την 3ην Δεκεμβρίου 1966 στον Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου Άργους και Πρεσβύτερος την 25ην Φεβρουαρίου 1968 στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος του ομωνύμου χωριού, υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Αργολίδος Χρυσοστόμου του Β’ (Δεληγιαννοπούλου), συμμαρτυρούντος του μακαριστού επίσης Αρχιμανδρίτου Παύλου Σχοινοχωρίτου.
Διορίστηκε τακτικός Εφημέριος την 1η Μαρτίου 1968 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Εξοχής Άργους. Χειροθετήθηκε πνευματικός το έτος 1972 και διηκόνησε το λαό του Θεού και με το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως. Τον Μάϊο του 1973 μετατέθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος του ομωνύμου χωριού.
Τον Μάϊο του 1976 μετατέθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Ναυπλίου ως δεύτερος Εφημέριος και από εκεί συνταξιοδοτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2012. Υπηρέτησε στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως ως Γραμματέας. Υπήρξε επί σειρά ετών Αρχιερατικός Επίτροπος της περιφέρειας Αγίας Τριάδος. Συμπλήρωσε 44 ολόκληρα χρόνια συνεχούς ιερατικής διακονίας.
Ο εκλιπών υπήρξε σεμνός Κληρικός, δόκιμος εργάτης του Ευαγγελίου του Χριστού, αφοσιωμένος στην αποστολή του, διηκόνησε με ευσυνειδησία, συνέπεια και σύνεση πάντοτε με υπακοή προς την Εκκλησία. Με την ευλογία του μακαριστού Μητροπολίτου Αργολίδος κυρού Ιακώβου του Β’ διηκόνησε στις Δικαστικές φυλακές Ναυπλίου, υπήρξε πνευματικός πατέρας και στις Αγροτικές φυλακές Νέας Τίρυνθας και είχε εφημεριακά καθήκοντα και στο Νοσοκομείο Ναυπλίου, διετέλεσε δε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού. Ακόμη διηκόνησε και στήριξε την Εξωτερική Ιεραποστολή στην Αλβανία και στην Αφρική.
Το 1987 ο Μητροπολίτης Αργολίδος κυρός Ιάκωβος θα του απονείμει το οφίκκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου για την εν γένει διακονία του, αλλά κυρίως για την θεάρεστη και γενναία πράξη του να πέσει στη θάλασσα με κίνδυνο της ζωής του, ώστε να σώσει μία συμπολίτισσα του (μητέρα τριών τέκνων) τον Ιούνιο του 1987.
Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλεί αύριο Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021 στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παραλίας Τυρού Αρκαδίας.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του.