Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοίνωσε ότι από τις δύο πυρκαγιές που σημειώθηκαν το σαββατοκύριακο στην Αργολίδα, κάηκε συνολικά έκταση 6.700 στρεμμάτων.
Συγκεκριμένα:
• Το Σάββατο 24 Ιουλίου (περίπου στις 2 μ.μ.) εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο σκουπιδότοπο της περιοχής Λυγουριό της Δ.Κ. Ασκληπιείου της Δ.Ε. Ασκληπιείου του Δήμου Επιδαύρου και έκαψε περίπου 700 στρέμματα (αειφύλλων –πλατυφύλλων και ελαιώνων).
• Την Κυριακή 25 Ιουλίου (στις 10.30 π.μ.) εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της Κοινότητας Αραχναίου της Δ.Ε. Μιδαίας του Δήμου Ναυπλιέων και του οικισμού Γκάτζια της Κοινότητας Αγίου Δημητρίου της Δ.Ε. Ασκληπιείου του Δήμου Επιδαύρου, η οποία έκαψε περίπου 6.000 στρέμματα δασικής έκτασης (αειφύλλων –πλατυφύλλων) καθώς και ελαιώνων.
Στην Κορινθία
• Το μεσημέρι της Παρασκευής 23-07-2021 (ώρα 12.42 μ.μ.) εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην αγροτοδασική περιοχή Καλεντζίου της Δημοτικής Κοινότητας Ζευγολατιού της Δημοτικής Ενότητας Βόχας του Δήμου Βέλου – Βόχας και κατευθύνθηκε προς την περιοχή Σπαθοβουνίου της Κοινότητας Κουταλά της Δ.Ε. Τενέας του Δήμου Κορινθίων και προς την Κοινότητα Αρχαίων Κλεωνών του Δήμου Νεμέας. Το πέρασμα της φωτιάς έκαψε περίπου 2.500 στρέμματα, εκ των οποίων εκτάσεις αειφύλλων –πλατυφύλλων, σε μίξη με Χαλέπιο πεύκη καθώς και ελαιώνων.
• Το Σάββατο 24-07-2021 (ώρα 4.53 μ.μ.), εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Ανω Αλμυρής, του Ρυτού και της Ντράσσας που υπάγονται στη Δ.Κ. Γαλατακίου, της Δ.Ε. Σαρωνικού του Δήμου Κορινθίων. Προτάθηκε η εκκένωση της περιοχής Ντράσσας, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Η φωτιά έκαψε περίπου 800 στρέμματα δασικής έκτασης Χαλεπίου πεύκης και ελαιώνων.
Αμεσα, θα συγκροτηθούν τριμελείς επιτροπές καταγραφής των ζημιών και θα υποβληθούν υπομνήματα ανά Περιφερειακή Ενότητα.
Καταγραφή ζημιών από τη φωτιά σε Αραχναίο, Αγ. Δημήτριο και αιτήσεις αποζημίωσης
Για την καλύτερη και λειτουργικότερη εξυπηρέτηση των πληγέντων από την φωτιά που εκδηλώθηκε στις 25/07/2021 στις περιοχές Τ.Κ. Αραχναίου Δήμου Ναυπλιέων και Τ.Κ. Αγ. Δημητρίου Δήμου Επιδαύρου, η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας ενημερώνει ότι:
Οι ενδιαφερόμενοι, των οποίων οι επιχειρήσεις, βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές – κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, άλλες επιχειρήσεις και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, έχουν υποστεί ζημιά, μπορούν να προσέρχονται καθημερινά από 8:00 – 14:00, για να παραλαμβάνουν και να συμπληρώνουν την αίτηση:
στη γραμματεία Δ/νσης Διοικητικού-Οικονομικού Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ (Παραλιακή οδός Ναυπλίου – Ν. Κίου, Ναύπλιο, 21100)
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να έχουν μαζί τους όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που καθορίζονται στην α.π. 20725/Β979/10.05.2011 Υ.Α. (ΑΔΑ: 4Α3ΗΗ-Κ7) όπως συμπληρώθηκε με την α.π.: 116525/ΕΞ2020/14-10-2020 (ΑΔΑ: 6Θ2ΙΗ-ΛΣΕ):
- Αίτηση δικαιούχου (από την γραμματεία)
- Τίτλοι ιδιοκτησίας ακινήτου στο οποίο στεγάζεται η επιχείρηση ή μισθωτήριο συμβόλαιο
- Φορολογικές δηλώσεις επιχείρησης (Ε1 & Ε3)
- Δηλώσεις Φ.Π.Α.
- Απογραφή προηγούμενου έτους (όπου απαιτείται από το νόμο για την επιχείρηση)
- Τιμολόγια αγοράς πρώτων υλών (ή αντίγραφα από τον προμηθευτή)
- Τιμολόγια αγοράς εμπορευμάτων (ή αντίγραφα από τον προμηθευτή)
- Τιμολόγια αγοράς μηχανολογικού εξοπλισμού (ή αντίγραφα από τον προμηθευτή)
- Κατάσταση που συνοδεύει τον μηχανολογικό εξοπλισμό, στην οποία θα αναγράφεται ο χρόνος απόσβεσης, η κατάσταση του μηχανήματος και η ένδειξη ολική ή μερική καταστροφή (όπου απαιτείται)
- Ασφαλιστήριο συμβόλαιο κάλυψης της ζημιάς ή υπεύθυνη δήλωση περί μη ασφάλισης της μονάδας
- Άδεια λειτουργίας ή λοιπές άδειες ώστε να προκύπτει η νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης
- Λειτουργία της επιχείρησης μέχρι την ημέρα της καταστροφής
- Οι δικαιούχοι είναι ιδιοκτήτες κατά πλήρη κυριότητα
Συμπληρωματικά στοιχεία:
- Φωτογραφικό υλικό
- Έγγραφα ΕΟΤ κλπ.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2752360501 (Δ/νση Ανάπτυξης)
Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τις καταστροφές είναι μέχρι την 11/10/2021.
Σε κάθε περίπτωση ο ιδιοκτήτης πριν να προχωρήσει στην αποκατάσταση, να αποτυπώσει με κάθε πρόσφορο μέσο το μέγεθος της καταστροφής (φωτογραφίες, βίντεο, κατεστραμμένα στοιχεία και υλικά), καθώς και να διατηρήσει κατά το δυνατόν τα κατεστραμμένα υλικά και αγαθά, ώστε να είναι διαθέσιμα στην αρμόδια επιτροπή που θα έρθει να ελέγξει την επιχείρησή του.
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΜΑΛΤΕΖΟΣ