Ελλάδα-Κόσμος

Το ΚΚΕ τιμά τη “Μάχη της Σοδειάς” στη Στυμφαλία

Η Τομεακή Επιτροπής Κορινθίας του ΚΚΕ σας καλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει την Κυριακή 1/8/2021 στη Στυμφαλία. Εκεί, όπου 77 χρόνια πριν, την 2η Ιούλη του 1944 διεξήχθη η ιστορική μάχη της Στυμφαλίας, στα γενικότερα πλαίσια της “μάχης της σοδειάς”.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει κατάθεση στεφανιών και ιστορική αναδρομή της μάχης στο χώρο του μνημείου της Στυμφαλίας στις 11:30 π.μ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ, στις πηγές Κεφαλαρίου. Η εκδήλωση θα κλείσει με το καθιερωμένο γλέντι, με άφθονους παραδοσιακούς μεζέδες και κρασί της περιοχής.

 

Η συγκεκριμένη μάχη που έδωσε το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Κορινθίας – Αργολίδας, κόντρα στην 117 Γερμανική Μεραρχία των κυνηγών -επίλεκτη μονάδα του γερμανικού στρατού- είχε νικηφόρα έκβαση και αποτέλεσε καίριο πλήγμα στον κατακτητή. Αποτέλεσμα της μάχης ήταν να εμποδιστούν οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους να καταστρέψουν τα σιτάρια ολόκληρης της ορεινής περιοχής Αργολιδοκορινθίας και να καταδικάσουν έτσι τους κατοίκους σε πείνα και τα τμήματα του ΕΛΑΣ σε διάλυση.

Η σημαντική αυτή επιτυχία δημιούργησε τις προϋποθέσεις να παραμείνουν αυτές οι ορεινές περιοχές λεύτερες από τους κατακτητές. Στη μάχη χάθηκαν περισσότεροι από 420 Γερμανοί στρατιώτες και παράλληλα σκοτώθηκαν 15 ταγματασφαλίτες, ενώ αιχμαλωτίστηκαν περίπου 60 Γερμανοί και συνεργάτες τους, ενώ όσοι από τους κατακτητές κατάφεραν να σωθούν έφυγαν σωστά ερείπια. Η σπουδαία αυτή νίκη κόστισε στα τμήματα του ΕΛΑΣ το θάνατο 16 μαχητών.

Η μάχη της Στυμφαλίας, όπως και οι υπόλοιπες μάχες της σοδειάς που έγιναν σε όλη την Ελλάδα, έδειξαν ότι το ένοπλο αντιστασιακό κίνημα ήταν αποφασισμένο να αντιμετωπίσει στα ίσια τους γερμανούς κατακτητές και τους συνεργάτες τους. Είναι μια ιστορία που διδάσκει τη δύναμη της επαναστατικής οργάνωσης και πειθαρχίας, τον ηρωισμό που μπορεί να δείξει ο κάθε άνθρωπος, όταν η καρδιά φλογίζεται από ανώτερα ιδανικά!

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

18 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

18 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: O Nικηταράς και η Μάχη των Δολιανών, η πρώτη…

10 ώρες πριν

17 Μαΐου 1944: Η ενέδρα του ΕΛΑΣ και η μάχη στο χάνι Αχλαδοκάμπου

17 Μαΐου 1944: Η μάχη στο χάνι Αχλαδοκάμπου 80 χρόνια συμπληρώθηκαν από τη Μάχη του…

13 ώρες πριν

Η ομάδα μπάσκετ του Παναργειακού στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U21 – Δοκιμές παικτών

ομάδα μπάσκετ του Παναργειακού Tη σημαντική απόφαση να συμμετάσχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 𝐔𝟐𝟏 της σεζόν…

14 ώρες πριν

Φιλοζωική Ομάδα Ναυπλίου: Άμεσα να δημιουργηθεί δημοτικό καταφύγιο για τα αδέσποτα

Να δημιουργηθεί δημοτικό καταφύγιο για τα αδέσποτα Ανακοίνωση της Φιλοζωικής Ομάδας Ναυπλίου Δεν αποτελεί λύση…

15 ώρες πριν

Υποδοχή των ιερών λειψάνων στον ναό του Αγίου Παϊσίου στο Ναύπλιο

ναό του Αγίου Παϊσίου στο Ναύπλιο Με την παρουσία πλήθους κόσμου έγινε το βράδυ της…

15 ώρες πριν

Το νέο ΔΣ του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Αργολίδας

  Κατόπιν των αρχαιρεσιών που διενεργήθηκαν στο Ναύπλιο στις 29-04-2024, αναδείχθηκε η νέα Εκτελεστική Επιτροπή…

16 ώρες πριν