“κάτσε να με φας
με ψητά λαχανικά
κι άλλο πια μη με κοιτάς!”!
Μουσακάς με ψητά λαχανικά και μπεσαμέλ χωρίς αυγά
Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου
Υλικά για τα λαχανικά:
• 1 ½ κιλό μεγάλα κολοκύθια κομμένα σε λωρίδες
• 1 ½ κιλό μελιτζάνες κομμένες σε λωρίδες
• ½ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο (για τις μελιτζάνες)
• ¼ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο (για τα κολοκυθάκια)
Υλικά για τον κιμά:
• 1 ½ κιλό ανάμεικτος κιμάς (μοσχαρίσιος, χοιρινός)
• ½ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
• 2 καρότα τριμμένα
• 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
• 1 κ/σ πελτές
• 1 κ/γ ζάχαρη
• ½ κ/σ ξύδι
• 1 κ/σ αλάτι
• 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
• ½ κ/γ μπαχάρι σε σκόνη
• ½ κ/γ μοσχοκάρυδο τριμμένο
• ½ κ/γ σκόνη κανέλλας
• 1 κ/σ ξηρός δυόσμος
• 3 κ/σ μαϊντανός ψιλοκομμένος
• 1 ποτήρι νερό
Υλικά για τη μπεσαμέλ:
• 1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
• 6 κ/σ αλεύρι μαλακό
• 6 κ/σ αλεύρι σκληρό
• 12 κ/σ βούτυρο λιωμένο (και λίγο επιπλέον για το τελείωμα της μπεσαμέλ)
• 100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο (και 50 γρ. επιπλέον για το πασπάλισμα της μπεσαμέλ)
• 1 κ/γ αλάτι
• 1 πρέζα λευκό πιπέρι
• 1 κ/γ μοσχοκάρυδο τριμμένο
• 1 κ/σ φρυγανιά τριμμένη (για τη μπεσαμέλ)
• 1 κ/σ βούτυρο λιωμένο (για το ταψί)
• 1 κ/σ φρυγανιά τριμμένη (για το ταψί)
Εκτέλεση για τα λαχανικά:
Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε φέτες πάχους 0,5 εκ. στο μαντολίνο ή με το μαχαίρι. Βυθίζουμε τις μελιτζάνες σε αλατισμένο νερό για 10΄ για να ξεπικρίσουν, τις βγάζουμε, τις στίβουμε, τις στεγνώνουμε και τις αλείφουμε με το ελαιόλαδο. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα κολοκυθάκια, τα μεταφέρουμε σε άλλο μπολ και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Ψήνουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και να κριτσανίσουν ελαφρώς.
Εκτέλεση για τον κιμά:
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά «σπάζοντάς» τον με πιρούνι ή την πρέσα του πουρέ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι, την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο, τον δυόσμο και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά για περίπου 10΄. Συμπληρώνουμε τον πελτέ, την ντομάτα, τη ζάχαρη, το ξύδι κι ένα ποτήρι νερό. Σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα περίπου. Αφαιρούμε το καπάκι και δυναμώνουμε τη φωτιά ώστε να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε κι αφήνουμε στην άκρη.
Εκτέλεση για τη μπεσαμέλ:
Ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε τα δύο αλεύρια. Σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 10-15΄ ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να καβουρντιστεί καλά το αλεύρι. Ρίχνουμε το γάλα στην κατσαρόλα κι ανακατεύουμε με σύρμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 20΄ περίπου μέχρι να πήξει η κρέμα και να κάνει φουσκάλες. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για να μην πιάσει κρούστα και καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Για τη σύνθεση του μουσακά:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ταψί διαστάσεων 35Χ40 εκ.ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.
Έπειτα στρώνουμε τις μισές φέτες των κολοκυθιών
κι από πάνω τις μισές φέτες τις μελιτζάνας.
Απλώνουμε πάνω τους όλο τον κιμά.
Καλύπτουμε με τις υπόλοιπες φέτες κολοκυθιών και τελειώνουμε με τις μελιτζάνες. Πιέζουμε καλά με τα χέρια μας και περιχύνουμε την μπεσαμέλ.
Πάνω της ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και το επιπλέον τριμμένο τυρί. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄ περίπου.
Αφήνουμε τον μουσακά να σταθεί τουλάχιστον 1 ώρα προτού τον κόψουμε.
Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: [email protected]
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou