Στο πιάτο: Μουσακάς με ψητά λαχανικά και μπεσαμέλ χωρίς αυγά από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου

Θύμωσε ο μουσακάς κι είπε:
“κάτσε να με φας
με ψητά λαχανικά
κι άλλο πια μη με κοιτάς!”!
.

Μουσακάς με ψητά λαχανικά και μπεσαμέλ χωρίς αυγά
Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου

Υλικά για τα λαχανικά:
• 1 ½ κιλό μεγάλα κολοκύθια κομμένα σε λωρίδες
• 1 ½ κιλό μελιτζάνες κομμένες σε λωρίδες
• ½ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο (για τις μελιτζάνες)
• ¼ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο (για τα κολοκυθάκια)

Υλικά για τον κιμά:
• 1 ½ κιλό ανάμεικτος κιμάς (μοσχαρίσιος, χοιρινός)
• ½ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
• 2 καρότα τριμμένα
• 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
• 1 κ/σ πελτές
• 1 κ/γ ζάχαρη
• ½ κ/σ ξύδι
• 1 κ/σ αλάτι
• 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
• ½ κ/γ μπαχάρι σε σκόνη
• ½ κ/γ μοσχοκάρυδο τριμμένο
• ½ κ/γ σκόνη κανέλλας
• 1 κ/σ ξηρός δυόσμος
• 3 κ/σ μαϊντανός ψιλοκομμένος
• 1 ποτήρι νερό

Υλικά για τη μπεσαμέλ:
• 1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
• 6 κ/σ αλεύρι μαλακό
• 6 κ/σ αλεύρι σκληρό
• 12 κ/σ βούτυρο λιωμένο (και λίγο επιπλέον για το τελείωμα της μπεσαμέλ)
• 100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο (και 50 γρ. επιπλέον για το πασπάλισμα της μπεσαμέλ)
• 1 κ/γ αλάτι
• 1 πρέζα λευκό πιπέρι
• 1 κ/γ μοσχοκάρυδο τριμμένο
• 1 κ/σ φρυγανιά τριμμένη (για τη μπεσαμέλ)
• 1 κ/σ βούτυρο λιωμένο (για το ταψί)
• 1 κ/σ φρυγανιά τριμμένη (για το ταψί)

Εκτέλεση για τα λαχανικά:
Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε φέτες πάχους 0,5 εκ. στο μαντολίνο ή με το μαχαίρι. Βυθίζουμε τις μελιτζάνες σε αλατισμένο νερό για 10΄ για να ξεπικρίσουν, τις βγάζουμε, τις στίβουμε, τις στεγνώνουμε και τις αλείφουμε με το ελαιόλαδο. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα κολοκυθάκια, τα μεταφέρουμε σε άλλο μπολ και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Ψήνουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και να κριτσανίσουν ελαφρώς.

Εκτέλεση για τον κιμά:
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά «σπάζοντάς» τον με πιρούνι ή την πρέσα του πουρέ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι, την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο, τον δυόσμο και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά για περίπου 10΄. Συμπληρώνουμε τον πελτέ, την ντομάτα, τη ζάχαρη, το ξύδι κι ένα ποτήρι νερό. Σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα περίπου. Αφαιρούμε το καπάκι και δυναμώνουμε τη φωτιά ώστε να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε κι αφήνουμε στην άκρη.

Εκτέλεση για τη μπεσαμέλ:
Ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε τα δύο αλεύρια. Σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 10-15΄ ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να καβουρντιστεί καλά το αλεύρι. Ρίχνουμε το γάλα στην κατσαρόλα κι ανακατεύουμε με σύρμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 20΄ περίπου μέχρι να πήξει η κρέμα και να κάνει φουσκάλες. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για να μην πιάσει κρούστα και καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.

Για τη σύνθεση του μουσακά:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ταψί διαστάσεων 35Χ40 εκ.ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.

Έπειτα στρώνουμε τις μισές φέτες των κολοκυθιών

κι από πάνω τις μισές φέτες τις μελιτζάνας.

Απλώνουμε πάνω τους όλο τον κιμά.

Καλύπτουμε με τις υπόλοιπες φέτες κολοκυθιών και τελειώνουμε με τις μελιτζάνες. Πιέζουμε καλά με τα χέρια μας και περιχύνουμε την μπεσαμέλ.

Πάνω της ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και το επιπλέον τριμμένο τυρί. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄ περίπου.

Αφήνουμε τον μουσακά να σταθεί τουλάχιστον 1 ώρα προτού τον κόψουμε.

 

Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: [email protected]
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα 8-14 Αυγούστου σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση που ανακοίνωσε σήμερα 16/8 ο ΕΟΔΥ, ενώ...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας ανακοινώνουμε ότι προκηρύχθηκαν έξι (6) θέσεις ειδικευμένων Ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. επί θητεία στο Γενικό Νοσοκομείο...

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Πυργιώτικα

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία το απόγευμα της Δευτέρας 15 Αυγούστου, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα σε αγροτοδασική έκταση στα Πυργιώτικα Αργολίδας είναι οριοθετημένη. Η...

Συγκέντρωση υπογραφών για να δημιουργηθεί κέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης στο Άργος

Συγκέντρωση υπογραφών έχει ξεκινήσει στο ίντερνετ με αίτημα να δημιουργηθεί στην πόλη του Άργους "Σπιτάκι Ανακύκλωσης" με ανταποδοτικό χαρακτήρα.  Η συλλογή υπογραφών γίνεται στην ηλεκτρονική...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα...

Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δημ. Συμβουλίου Ερμιονίδας για το θάνατο του Χρήστου Μπαλαμπάνη

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ερμιονίδας,...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας...

Ευρωπαϊκό Στίβου: Χρυσό μετάλλιο η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 35χλμ. βάδην

Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 35χλμ. βάδην! Στo...

Μια όμορφη ρεμπέτικη βραδιά στο Ναύπλιο…

Ήταν μια μαγική μουσική βραδιά, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου,...

Τρεις συλλήψεις τον Δεκαπενταύγουστο σε χωριά του Ναυπλίου για κατοχή κάνναβης

  Συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας 15 Αυγούστου, σε κοινότητα...

Έρχεται τετραήμερος καύσωνας και αφρικανική σκόνη

Έρχεται κύμα υψηλών θερμοκρασιών έως 41-42 βαθμούς Κελσίου σε...

Προτείνουμε...