spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

«Μπισκότα Βινυλίου»: Η Μαρίνα Μπόμπου εικονογράφησε το ποίημα του Αντρέα Τσιάκου

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Κυκλοφόρησε, πριν από λίγες μέρες το βιβλίο της Μαρίνας Μπόμπου: «ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΙΝΥΛΙΟΥ» από τις εκδόσεις “Ενδυμίων”. Πρόκειται για την εικονογράφηση του ομώνυμου ποιήματος του Αντρέα Τσιάκου «Μπισκότα Βινυλίου» που πρωτοπαρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό στην τρίτη ποιητική συλλογή του ποιητή: «O λαιμός του δήμιου» (Straw Dogs 2016).

Η Μαρίνα Μπόμπου επέλεξε να διαιρέσει το ποίημα σε επιμέρους κομμάτια και πάνω σ’ αυτά ν’ αποτυπώσει με την δική της ματιά, τους στίχους του ποιήματος σε εικόνες.

Στο βιβλίο, παρουσιάζονται δεκαεφτά ασπρόμαυρα σχέδια της Μαρίνας Μπόμπου. Σχέδια που άλλοτε τονίζουν τους στίχους του ποιήματος και άλλοτε υπαινίσσονται το νόημά του. Το κουμπί που συναντάμε σε περίπου όλα τα σχέδια του βιβλίου, μας δείχνει ίσως την διάθεση της εικονογράφου για περαιτέρω αναλύσεις και συζητήσεις μετά την πρώτη ανάγνωση . Στα συν της έκδοσης, το πολύ όμορφο εξώφυλλο.

Μια πολύ καλή συνεργασία που αφήνει ανοιχτά τα ενδεχόμενα και μελλοντικής συνεργασίας των δύο, καθώς όπως αναφέρει κι ο εκδότης του βιβλίου:

«Η ποίηση του Αντρέα Τσιάκου, είναι στιβαρή, με βάθος και πάντα σωστά τοποθετημένη. Η απουσία του από τους «κύκλους» των ποιητών, μας κάνει να διερωτηθούμε αν η απουσία αυτή είναι εκούσια ή ακούσια και ο νοών νοείτω… Τέτοια εγχειρήματα χρειάζονται πάθος και έμπνευση, τα οποία έχουν δοθεί απλόχερα στον ποιητή από τον Απόλλωνα . Η Μαρίνα Μπόμπου επέλεξε να αναμετρηθεί μ’ ένα «δύσκολο» ποίημα και το αποτέλεσμα δικαιώνει την επιλογή της. Μένει να δούμε αν μια μελλοντική συνεργασία των δυο, μας αναδείξει ένα νέο χαρακτήρα της εικονογράφου Μαρίνας Μπόμπου και μια νέα οπτική ανάγνωσης των ποιημάτων του Αντρέα Τσιάκου.»

Η πρώτη προσπάθεια πάντως στέφθηκε με επιτυχία.

 

ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΟΜΠΟΥ
ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΙΝΥΛΙΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΝΔΥΜΙΩΝ.
ΣΕΛΙΔΕΣ: 41
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΜΑΪΟΣ 2021

spot_img