33ο Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη & τον Πολιτισμό 2021 (το πρόγραμμα)

Το μη κερδοσκοπικό σωματείο Όμιλος για την Μελέτη, Έρευνα & Διάχυση του Πολιτισμού (ΟΜ.Ε.ΔΙ.ΠΟ.) σε συνεργασία με τον Δήμο Ερμιονίδας και την Δημοτική Κοινότητα Πορτοχελίου και με την οικονομική και ηθική υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων Πορτοχελίου (Σ.Φ.Ι.Π.) θα πραγματοποιήσει φέτος για 33 η συνεχόμενη χρονιά στο Πορτοχέλι Αργολίδας, από 24 Ιουλίου έως 12 Αυγούστου, το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Το Φεστιβάλ, το οποίο ιδρύθηκε τo 1988 από τον πιανίστα και μουσικοπαιδαγωγό, Γιώργο Μάνεση, θα προσφέρει υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο κοινό το οποίο απαρτίζεται από τους κατοίκους και τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, του Πορτοχελίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ερμιονίδας.

Στην φετινή διοργάνωση πρόκειται να λάβουν μέρος καταξιωμένοι και διεθνούς κύρους καλλιτέχνες καθώς και νέοι ανερχόμενοι καλλιτέχνες από πέντε χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Αλβανία) συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του κτήματος Μάνεση με ελεύθερη είσοδο.  

Σημειώνουμε εδώ ότι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν φέτος, οι θεατές πρέπει να ενημερώνουν εγκαίρως για την προσέλευσή τους είτε τηλεφωνικά είτε με email, γνωστοποιώντας μας τα ονοματεπώνυμα των συνοδών τους και τα τηλέφωνά τους, γιατί το Φεστιβάλ θα τηρεί ημερήσια κατάσταση των θεατών.

Ακόμη, κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τον χώρο των εκδηλώσεων είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας, ενώ στα καθίσματα και κατά τη διάρκεια της παράστασης μπορεί να αφαιρείται, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου.

Μουσική εκπαίδευση-παρουσίαση νέων καλλιτεχνών

Νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήρια μουσικής και να παρουσιάσουν στο κοινό έργα μαζί με έμπειρους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες-μουσικοπαιδαγωγούς.

Το 2ο Συνέδριο Πιάνου με θέμα «Κινησιολογία και ποιότητα ήχου» θα διεξαχθεί από 02-05/08 και θα συντονίσουν α) ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και καθηγητής πιάνου στο πανεπιστήμιο της Tampa (Η.Π.Α.) Δρ. Γρηγόρης Ζαμπάρας, β) ο απόφοιτος διεύθυνσης χορωδίας και μουσικολογίας του Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστημίου της Σόφιας Δρ. Γιάννης Γρηγοράκης και γ) ο διπλωματούχος πιάνου, μεταφραστής και ερευνητής σε θέματα μουσικοπαιδαγωγικής Στέφανο Θεοδωρίδη και θα βασίζεται το οποίο βασίζεται στην πιανιστική τέχνη κι ερμηνεία του Γιώργου Μάνεση.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία και σύγχρονη τηλεδιάσκεψη και θα συμμετέχουν μαθητές του Γιώργου Μάνεση καθώς και άλλοι τελειόφοιτοι και σπουδαστές πιάνου.

Από 02-05/08 ο Δρ. Γρηγόρης Ζαμπάρας, θα διεξάγει σεμινάριο πιάνου στο οποίο θα συμμετέχουν η αμερικανίδα προπτυχιακή φοιτήτριά του στο Τμήμα Μουσικής του Πανεπιστημίου της Tampa (ΗΠΑ) Shanna Thompson, ο τεταρτοετής με υποτροφία στο πρόγραμμα Bachelor of Arts του Deree American College of Greece Πύρρος Μαρματάκης, ο μαθητής του Γ. Μάνεση και απόφοιτος της Μουσικής Ακαδημίας των Τιράνων Aulon Bino και οι τελειόφοιτοι σπουδαστές πιάνου του Σύγχρονου Ωδείου Αθηνών Φιλάρετος Βρεττός (τάξη Χρύσανθου Αλησάφη) και Ερμής Κουλαμάς (τάξη Μαρίας Κουρή).

Από 03-05/08 ο εξάρχων βιολονίστας της ΚΟΑ Δημήτρης Σέμσης θα διδάξει στο πλαίσιο σεμιναρίου μουσικής δωματίου τους σπουδαστές βιολιού Αιμίλιο Μπάρτζη, Καλλιόπη Ρήγου, Dallis Williams Brandon Dye, και τσέλου Tiffany Eady, οι οποίοι στο τέλος του σεμιναρίου θα ερμηνεύσουν μαζί έργα μεγάλων συνθετών στη συναυλία «Νέοι Καλλιτέχνες Ι & IΙ».

Από 03-11/08 ο Αμερικανός σολίστ και καθηγητής βιολοντσέλου του πανεπιστημίου της South Florida (ΗΠΑ) Scott Kluksdahl θα διδάξει στο πλαίσιο σεμιναρίου μουσικής δωματίου τους σπουδαστές βιολιού Dallis Williams, Brandon Dye, και τσέλου Tiffany Eady, οι οποίοι, μετά το τέλος του σεμιναρίου, θα ερμηνεύσουν έργα μεγάλων συνθετών στη συναυλία «Νέοι Καλλιτέχνες ΙΙΙ» στις 11 Αυγούστου.

Από 07-09/08 ο καθηγητής κρουστών Γεράσιμος Σιάσος θα πραγματοποιήσει σεμινάριο παραδοσιακών κρουστών. Οι συμμετέχοντες σ’ αυτό θα δώσουν συναυλία μαζί με τον κ. Σιάσο στις 9 Αυγούστου.

Από 06-07/08 ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης μαζί με την Ρόζα Φραγκοράπτη θα διεξάγουν
σεμινάριο για την αρχαία ελληνική μουσική και όχι μόνο, με τίτλο «3.000 χρόνια Ελληνικής Μουσικής με το όργανο που συμβολίζει την ίδια τη Μουσική Τέχνη» και μετά τη λήξη του σεμιναρίου θα δώσουν σχετική συναυλία στις 8 Αυγούστου.

Από 08-09/08 η αρχιμουσικός με έδρα το Λονδίνο Αυγουστίνα Καποτή, θα πραγματοποιήσει διήμερο σεμινάριο όπου θα διδάξει τις βασικές αρχές διεύθυνσης
ορχήστρας.

Φιλοξενία καλλιτεχνών (Residence)

Το Φεστιβάλ θα προσφέρει στο κοινό ρεσιτάλ για πιάνο, φωνή και συναυλίες μουσικής δωματίου με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες:

• Στις 31/07 ο καθηγήτης και σολίστ πιάνου Δρ. Γρηγόρης Ζαμπάρας θα ερμηνεύσει, στο πλαίσιο του έτους Beethoven, τη Σονάτα αρ. 21, έργο 53 (“Waldstein”) καθώς & έργα Chopin, Liszt, Χατζιδάκι, Κωνσταντινίδη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε
συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Πορτοχελίου.

• Στις 02/08 ο απόφοιτος της Ακαδημίας των Τιράνων και μαθητής του Γ. Μάνεση Aulon Bino θα ερμηνεύσει στο πιάνο έργα F. Chopin, R. Schumann και F. Liszt.

• Στις 03/08 το τρίο OPUS I αποτελούμενο από τον εξάρχοντα της ΚΟΑ Δημήτρη Σέμση στο βιολί, την Δήμητρα Μαντζουράτου στο πιάνο και την Γεωργία Κύπρου στο τσέλο, θα ερμηνεύσουν τρία σπουδαία τρίο για πιάνο: το αρ. 39 του J. Haydn, το αρ. 1 έργο 12 του J.N. Hummel και τέλος το εμβληματικό έργο 32 του Ρώσου Anton Arensky.

• Στις 04/08 στη συναυλία Νέων Καλλιτεχνών Ι, οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο μουσικής δωματίου εγχόρδων του καθηγητή Δ. Σέμση, Καλλιόπη Ρήγου και Αιμίλιος Μπάρτζης θα ερμηνεύσουν έργα μουσικής δωματίου και κοντσέρτα. Στο πιάνο θα συνοδεύσουν οι Δήμητρα Μαντζουράτου και Γρηγόρης Ζαμπάρας.

• Στις 05/08 ο τεταρτοετής με υποτροφία στο πρόγραμμα Bachelor of Arts του Deree American College of Greece Πύρρος Μαρματάκης θα ερμηνεύσει έργα Scarlatti, Liszt και Mussorgsky.

• Στις 06/08 στη συναυλία Νέων Καλλιτεχνών ΙΙ, οι σπουδαστές βιολιού στο πανεπιστήμιο της Tampa Dallis Williams και Brandon Dye και τσέλου Tiffany Eady, που συμμετείχαν στο σεμινάριο του καθηγητή Δημήτρη Σέμση, καθώς και οι τελειόφοιτοι σπουδαστές πιάνου του Σύγχρονου ωδείου Φιλάρετος Βρεττός (τάξη Χρύσανθου Αλησάφη) και Ερμής Κουλαμάς (τάξη Μαρίας Κουρή), που συμμετείχαν στο σεμινάριο του Δρ. Γρηγόρη Ζαμπάρα, θα ερμηνεύσουν έργα σόλο αλλά και μουσικής δωματίου. Τους σπουδαστές εγχόρδων θα συνοδεύσουν στο πιάνο οι Shanna Thompson & Aulon Bino.

• Στις 07/08 ο Αμερικανός σολίστ και καθηγητής βιολοντσέλου Scott Kluksdahl, συνοδευόμενος από τον σολίστ και καθηγητή Δρ. Γρηγόρη Ζαμπάρα θα ερμηνεύσουν τη Σονάτα για τσέλο και πιάνο αρ. 5 του L.v. Beethoven καθώς και την αντίστοιχη του F. Chopin.

• Στις 08/08 ο διεθνούς φήμης ερμηνευτής και ερευνητής της αρχαίας ελληνικής λύρας, αλλά και της αρχαίας ελληνικής μουσικής γενικότερα, Δρ. Νίκος Ξανθούλης μαζί με την Ρόζα Φραγκοράπτη, θα δώσουν ρεσιτάλ για δύο λύρες.

• Στις 09/08 το σύνολο παραδοσιακών κρουστών του καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου θα
ερμηνεύσει κομμάτια στα οποία θα αναδειχτεί η τεχνική και ερμηνεία των
παραδοσιακών κρουστών και των Frame Drums καθώς και η εφαρμογή αυτών σε
ελληνικούς παραδοσιακούς ρυθμούς.

• Στις 10/08 η μεσόφωνος Έλενα Μαραγκού, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, θα ερμηνεύσει σχετικά τραγούδια Ελλήνων συνθετών του 19ου και 20ου αιώνα, όπως Σπάθη, Καλομοίρη, Καζάσογλου, Θεοδωράκη κ.α. Στο πιάνο θα τη συνοδεύσει ο διακεκριμένος πιανίστας και επί σειρά ετών μουσικός εκγυμναστής της Όπερας του Παρισιού, Δημήτρης Γιάκας.

• Στις 11/08 στη συναυλία Νέων Καλλιτεχνών ΙΙΙ, οι σπουδαστές βιολιού στο πανεπιστήμιο της Tampa Dallis Williams και Brandon Dye και τσέλου Tiffany Eady, που συμμετείχαν στο σεμινάριο του καθηγητή Scott Kluksdahl, καθώς και η αμερικανίδα σπουδάστρια πιάνου Shanna Thompson με τον τελειόφοιτο σπουδαστή πιάνου του Σύγχρονου ωδείου Ερμή Κουλαμά (τάξη Μαρίας Κουρή), οι οποίοι συμμετείχαν στο σεμινάριο του Δρ. Γρηγόρη Ζαμπάρα, θα ερμηνεύσουν έργα μουσικής δωματίου αλλά και σόλο του L.v. Beethoven και άλλων συνθετών.

• Στις 12/08 ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας (ΘΟΕ), στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, θα παρουσιάσει τις περίφημες Ωδές του ποιητή Ανδρέα Κάλβου σε «συνομιλία» με έργα μεγάλων συνθετών τα οποία σχετίζονται με το πνεύμα και την ελευθερία των λαών. Τα έργα θα ερμηνεύσει στο πιάνο ο Δρ. Γρηγόρης Ζαμπάρας. Άνθρωπος & επιστήμη-έρευνα-κοινωνία.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν δρώμενα, εισηγήσεις και
παρουσιάσεις από επιστήμονες, ερευνητές και ανθρώπους των γραμμάτων και των
τεχνών.

• Στις 24/07 με αφορμή τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ο σύλλογος χορευτικής έκφρασης και λαογραφικής μελέτης Δόλοπες, υπό την επιμέλεια του χοροδιδάσκαλου Γιώργου Κόνιαρη, θα παρουσιάσει λαογραφικού χαρακτήρα δρώμενα τα οποία θα συμπεριλαμβάνουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από περιοχές της Ελλάδας σχετιζόμενες με την Επανάσταση και ιστορικές αφηγήσεις τις οποίες θα γράψει και θα παρουσιάσει η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών φιλόλογος Θέλγη Καταχανάκη.

• Στις 02/08 το πρώην μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας και επίτιμη πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής Ιωάννα Μαρή, θα δώσει ομιλία με τίτλο «Η γυναίκα θα φέρει την αλλαγή, λένε οι Μεγάλοι».

• Στις 05/08 η ποιήτρια και μέλος του Δ.Σ. του «Ομίλου για την Ουνέσκο Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος» Αγαθή Αρβανιτάκη θα παρουσιάσει τις ποιητικές συλλογές της Ένα μπουκέτο ποιήματα και Μοναξιά.

• Από 6-7/08 ο πολυβραβευμένος μουσικολόγος, συνθέτης, καθηγητής, τρομπετίστας και ερμηνευτής της αρχαίας ελληνικής λύρας Δρ. Νίκος Ξανθούλης, μαζί με την μουσικολόγο και λυρίστρια Ρόζα Φραγκοράπτη, θα πραγματοποιήσουν μια σειρά ομιλιών με τίτλο «3.000 χρόνια Ελληνικής Μουσικής με το όργανο που συμβολίζει την ίδια τη Μουσική Τέχνη» και με τις εξής θεματικές ενότητες:
1. Τί γνωρίζουμε για τη μουσική στην Αρχαία Ελλάδα – τα τεκμήρια και οι γνώσεις μας μέχρι σήμερα (Ν. Ξανθούλης).
2. Θεωρία της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής, (Ρ. Φραγκοράπτη).
3. Η Αναβίωση της Τεχνικής της Αρχαιοελληνικής Επτάχορδης Λύρας (Ν. Ξανθούλης – Ρ. Φραγκοράπτη).
4. Τρόποι, ήθος και σύγχρονη αντίστιξη (Ν. Ξανθούλης).
5. Η μουσική πράξη μέσα από τις αγγειογραφίες (Ρ. Φραγκοράπτη).
6. Η επιμονή του κλασικού στη σύγχρονη μουσική (Ν. Ξανθούλης – Ρ. Φραγκοράπτη).

• Στις 11/08 η Μαρία Γιάπαπα-Σκοτίδα θα διαβάσει ποιήματα του αδελφού της,
επιστήμονα και ποιητή Σωκράτη Γιάπαπα (1937-2020).

Εργαστήρια

• Ο Νορβηγός ψυχολόγος Steffen Andreas Rostock Svendsen θα διεξάγει από 07-11/08 εργαστήριο Συστημικής Αναπαράστασης (Family Constellation Workshop).

• Η Αμερικανίδα καθηγήτρια σωματικής αγωγής Deborah Rodgers θα πραγματοποιήσει από 6-10/08 εργαστήριο εναλλακτικών σωματικών ασκήσεων για μουσικούς.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη & τον Πολιτισμό πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Ερμιονίδας και την Δημοτική Κοινότητα Πορτοχελίου.

Χορηγοί του Φεστιβάλ είναι ο Σύλλογος Φίλων Πορτοχελίου (Σ.ΦΙ.Π.) και οι Maragos Packaging Solutions & Home Bags.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ στην ιστοσελίδα www.phifestival.com

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 27540-51206

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Αιμοδοσία και προσφορά μαλλιών από τους συλλόγους γονέων των 7 Δημοτικών του Άργους

Ανακοίνωση από το Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των 7 Δημοτικών σχολείων του Άργους Το Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των 7 Δημοτικών...

Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών ενημερώνει για τη νέα βλάβη στον οδοφωτισμό

Νέα βλάβη στον οδοφωτισμό της περιοχής του Άργους σημειώθηκε τη νύχτα της Κυριακής 28 Μαΐου. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου Άργους-Μυκηνών (στις 9.40μμ): "Σύμφωνα με...

28 Μαΐου 1918: Η μεγαλύτερη τραγωδία στην Αργολίδα, η πολύνεκρη έκρηξη στο Κεφαλάρι

Φωτογραφία από γιορτή στην Παναγία την Κεφαλαριώτισσα, πριν από το 1904.  Αν το 1918 υπήρχαν κάμερες και τηλεοπτικά κανάλια, για εβδομάδες το πρώτο θέμα στα...

Αιμοδοσία και προσφορά μαλλιών από τους συλλόγους γονέων των 7 Δημοτικών του Άργους

Ανακοίνωση από το Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των 7 Δημοτικών σχολείων του Άργους Το Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των 7 Δημοτικών...

Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών ενημερώνει για τη νέα βλάβη στον οδοφωτισμό

Νέα βλάβη στον οδοφωτισμό της περιοχής του Άργους σημειώθηκε τη νύχτα της Κυριακής 28 Μαΐου. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου Άργους-Μυκηνών (στις 9.40μμ): "Σύμφωνα με...

28 Μαΐου 1918: Η μεγαλύτερη τραγωδία στην Αργολίδα, η πολύνεκρη έκρηξη στο Κεφαλάρι

Φωτογραφία από γιορτή στην Παναγία την Κεφαλαριώτισσα, πριν από το 1904.  Αν το 1918 υπήρχαν κάμερες και τηλεοπτικά κανάλια, για εβδομάδες το πρώτο θέμα στα...

Γνωριμία μικρών και μεγάλων με τον υγρότοπο Ναυπλίου-Νέας Κίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), το απόγευμα του Σαββάτου 27/5 διοργανώθηκα δράση με στόχο την προβολή και προστασία του Υγρότοπου Ναυπλίου-Νέας...

Γνωριμία μικρών και μεγάλων με τον υγρότοπο Ναυπλίου-Νέας Κίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), το απόγευμα του Σαββάτου 27/5 διοργανώθηκα δράση με στόχο την προβολή και προστασία του Υγρότοπου Ναυπλίου-Νέας...

Ο Αναστάσιος Δρούγκας υποψήφιος με το “Όραμα Δημιουργίας” του Δημήτρη Ορφανού

Ο Αναστάσιος Δρούγκας, αστυνομικός από Μάνεση, θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές στο Δήμο Ναυπλιέων με το “Όραμα Δημιουργίας” του Δημήτρη Ορφανού. Όπως αναφέρει...

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ναυπλίου απαντά με σκληρή γλώσσα στον Κωστούρο

Ανακοίνωση κατά του δημάρχου Ναυπλιέων Δ. Κωστούρου, σε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα. εξέδωσε το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΟΜ Ναυπλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο τίτλος της...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών ενημερώνει για τη νέα βλάβη στον οδοφωτισμό

Νέα βλάβη στον οδοφωτισμό της περιοχής του Άργους σημειώθηκε...

Ο Γιάννης Μαλτέζος στις Λίμνες, στην επέτειο για τους πεσόντες της σφαγής του 1944

Ο Γιάννης Μαλτέζος, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και...

Νεμέα: Πυροβολισμοί στον Δορυφορικό Σταθμό – Μία γυναίκα τραυματίστηκε

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Κυριακής (28/5) στο φυλάκιο...

O Στέλιος Περράκης επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θράκης – Συγχαρητήρια από τον δήμαρχο Ναυπλιέων

Θερμά συγχαρητήρια απέστειλε ο δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος, στον...

Ειδήσεις από το αστυνομικό δελτίο στην Αργολίδα

• Συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου 27/5, σε κοινότητα...

Ο Ανδριανός στις Λίμνες, στην επέτειο της εκτέλεσης 88 Ελλήνων από τα γερμανικά στρατεύματα

Ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός παρέστη...