Βασιλική Σαγκιώτη: ένας κύκλος ζωής

Στη ζωή όλα κάνουν τον κύκλο τους! Η ίδια η ζωή είναι ένας κύκλος και η λαϊκή σοφία του έχει δώσει διάφορες διαστάσεις, έννοιες και συμβολισμούς. Δεν είναι, εξάλλου, αυτός ο ίδιος κύκλος από τον οποίο αντλούν νοήματα οι επιστήμες και ιδιαίτερα εκείνες οι επιστήμες του ανθρώπου που αναζητούν στην ψυχολογία του τα στοιχεία της ύπαρξής μας; Η Τέχνη, σε όλες της τις μορφές, δεν θα μπορούσε να μην ενδιαφερθεί για ένα τέτοιο σχήμα (ο κύκλος) που, ταυτόχρονα, συνδυάζει κίνηση, εικόνα, λόγο, ιδέα και συμβολισμό! Δεν υπάρχει στον κύκλο αρχή και τέλος, κάτι που προϊδεάζει θετικά τους ανθρώπους της τέχνης καθώς μέσα σε έναν ή σε ατέλειωτους κύκλους τοποθετούν αμέτρητα στοιχεία που σηματοδοτούν φιλοσοφικούς στοχασμούς, κοινωνικούς προβληματισμούς, εκφραστικές αναζητήσεις, εικαστικούς πειραματισμούς και πολλά άλλα, όσα οι κύκλοι μπορούν να χωρέσουν στη διαδρομή ατέρμονης ολοκλήρωσής τους. Μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης μπήκαν στην … λογική του κύκλου για να εκφράσουν με την «πληρότητα του απλού» τα θέματα που τους απασχόλησαν.

Βασ. Σαγκιώτη: Natural Mandala (σύνθεση οργανικής ύλης, 170×170 Ψαράδες Πρεσπών 2021. Δημιουργήθηκε στο χώρο του παραρτήματος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας, στα πλαίσια των Περιπατητικών Συναντήσεων «Περπάτημα ως ερώτημα» στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών)

Η Βασιλική Σαγκιώτη είναι γνωστή εικαστικός της Αργολίδας και του Ναυπλίου με ένα ήδη πλούσιο έργο και σειρά συμμετοχών σε εκθέσεις συλλογικές και παρουσιάσεις ατομικές. Σε μια διαρκή αναζήτηση ιδεών, υλικού και εκφραστικών αποτυπώσεων, δεν θα μπορούσε να μην ενδιαφερθεί για ένα τόσο σημαντικό πεδίο εικαστικής δημιουργίας που προσφέρει ο κύκλος. Οι αναζητήσεις της συνδυάστηκαν και με την γνωριμία άλλων μακραίωνων πολιτισμικών εκδηλώσεων και πνευματικών αναζητήσεων όπως ο ινδικός τρόπος αναζήτησης της σχέσης μας με τον κόσμο στον οποίο βρισκόμαστε χωρίς να είμαστε εμείς το επίκεντρο αλλά ένα μέρος του. Η Mandala είναι ακριβώς ένας κύκλος ζωής που πηγάζει ιδιαίτερα από την βουδιστική τέχνη και ενσωματώνει στο σχήμα, στην εικόνα, το εφήμερο και το αιώνιο, τον μικρόκοσμο και το κοσμικό άπειρο, στοιχεία, νοήματα και συμβολισμοί που οργανώνουν την καθημερινότητα όλων μας.

Η Βασ. Σαγκιώτη εκφράζει με εξαιρετικά δημιουργικό τρόπο, συναίσθημα και φιλοσοφική διάθεση, αυτή την άποψη για τη ζωή και κυρίως για την σχέση μας με τη φύση! Συνδυάζει το περπάτημα στη φύση με το διαλογισμό και την εικαστική έκφραση και δημιουργία, καθώς μέσα από το περπάτημα οι νέες εικόνες βοηθούν σε διαλογικές συνθέσεις και ανασυνθέσεις οδηγώντας στην κατασκευή. Γράφει η ίδια: Η βάδιση μπορεί να πυροδοτήσει τη δημιουργικότητα μέσω της παρατήρησης και του  αναστοχασμού και να παρέχει ψυχική ευεξία στονάνθρωπο.Αυτή η απλή δραστηριότητα είναι ότι καλύτερο για να αποκαταστήσουμε την επαφή μας με τη φύση. Ο Νίτσε, ένας σχεδόν φανατικός περιπατητής, έγραψε ότι «όλες οι πραγματικά σπουδαίες σκέψεις έρχονται μέσα από το περπάτημα. Η Mandala όπως και το περπάτημα μπορούν να γίνουν αφορμή για εικαστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.

Από τη συλλογή οργανικού υλικού στην κατασκευή του φυσικού κύκλου της ζωής

Ολόκληρη η κατασκευή έγινε πάνω σε υγρό πηλό καθώς ο πηλός ένα υλικό που προέρχεται από τη φύση θα μπορεί να σταθεροποιήσει στο έδαφος τα εύθραυστα οργανικά ευρήματα και να κρατήσει το αποτύπωμα τους. Η τοποθέτηση των υλικών θα γίνεται από το κέντρο προς τα έξω με σκοπό να δημιουργήσει μια μεγάλη Μάνταλα. Αρχίζοντας με απλές μορφές, σταδιακά το σχέδιο θα γίνει πιο σύνθετο. Στο τέλος θα δημιουργηθούν δυο έργα. Ένα εφήμερο από την ίδια την οργανική ύλη και ένα σταθερό από το αποτύπωμα στον πηλό. Θα  προκύψουν νέες φόρμες και νοήματα ανάλογα με το υλικό και με αυτόν που την κοιτάζει.

Νέες φόρμες και νοήματα αναζητώντας η εικαστικός Βασιλική Σαγκιώτη, μεταπλάθει ύλη και δημιουργεί νέες μορφές. Τρόπος έκφρασης για την ίδια, ευκαιρία σκέψης και συζήτησης για εμάς τους «απ’ έξω», κοινή εμπειρία για όλους μας καθώς η Βασιλική Σ. μοιράζεται το έργο της με το κοινό και μεταδίδει την αγάπη της για την τέχνη. Τις νέες δημιουργίες της θα τις δείτε στο Βουλευτικό Ναυπλίου σε μια συλλογική έκθεση καλλιτεχνών στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

(Γ.Κόνδης)

…………………

Η Σαγκιώτη Βασιλική γεννήθηκε στο Ναύπλιο.

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Δ. Μυταρά και Δ. Κοκκινίδη από όπου αποφοίτησε με άριστα. Από το 1988 έχει πραγματοποιήσει αρκετές, ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το εικαστικό έργο της είναι μια μελέτη στην τοπιογραφία. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.Από το 2010 στο εικαστικό της έργο προστίθεται η εικονογράφηση κόμικ.
Το 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις 9η διάσταση η ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ όπου εικονογραφεί σε σενάριο Κυριακού Μακρή από τις εκδόσεις 9η Διάσταση.
Από το 1989 δραστηριοποιείται στην εικαστική παιδεία και εκπαίδευση.
Έχει δημιουργήσει το Εικαστικό Εργαστήρι #art25, ένα εικαστικό χώρο δημιουργίας και γνώσης για την τέχνη.
Από το 1989 είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος

Βασ. Σαγκιώτη: Το κύμα  (γλυπτική σύνθεση οργανικής ύλης)
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Διακοπή ρεύματος στο κέντρο και συνοικίες του Άργους τη νύχτα της Τρίτης

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε τη νύχτα της Τρίτης 16 Αυγούστου, σε πολλές συνοικίες της πόλης του Άργους, μεταξύ αυτών και στο κέντρο (όπου βρίσκονται πολλά...

Άργος 1934: Μια ιστορία με μαστροπεία, βιασμούς, απαγωγή, καταδίωξη, φόνο…

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην «Ακρόπολη», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 1934. Αριστερά το θύμα Α.Μ., δεξιά η Μαρία Μ. Η μικρή φωτογραφία (κάτω) δεν σχετίζεται...

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα 8-14 Αυγούστου σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση που ανακοίνωσε σήμερα 16/8 ο ΕΟΔΥ, ενώ...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας ανακοινώνουμε ότι προκηρύχθηκαν έξι (6) θέσεις ειδικευμένων Ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. επί θητεία στο Γενικό Νοσοκομείο...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

“Χρυσός” Τεντόγλου: Έκανε ρεκόρ αγώνων και κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο με 8.52μ.

Ο Μίλτος Τεντόγλου στην τέταρτη προσπάθειά του προσγειώθηκε στα...

Διακοπή ρεύματος στο κέντρο και συνοικίες του Άργους τη νύχτα της Τρίτης

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε τη νύχτα της Τρίτης 16 Αυγούστου,...

Άργος 1934: Μια ιστορία με μαστροπεία, βιασμούς, απαγωγή, καταδίωξη, φόνο…

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην «Ακρόπολη», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου...

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα...

Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δημ. Συμβουλίου Ερμιονίδας για το θάνατο του Χρήστου Μπαλαμπάνη

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ερμιονίδας,...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας...

Προτείνουμε...