Κοινωνία

Ψήφισμα του Δήμου Άργους-Μυκηνών για το θάνατο της Φιλιώς Πυργάκη

Το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους- Μυκηνών, κατά την έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίασή του την Κυριακή 18 Ιουλίου, εξέδωσε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα για το θάνατο της μεγάλης τραγουδίστριας του δημοτικού τραγουδιού Φιλιώς Πυργάκη:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποτίσει τον απαιτούμενο φόρο τιμής στην εκλιπούσα υπέροχη ερμηνεύτρια και σημαντική εκπρόσωπο του δημοτικού τραγουδιού και να αποδώσει την πρέπουσα τιμή σε αυτήν, που υπηρέτησε και τίμησε την δημοτική μας μουσική και παράδοση από το έτος 1953 και μέχρι χθες, διακρίθηκε για την μοναδική και υπέροχη φωνή της, την ευσυνειδησία, την εντιμότητα, την στήριξη και καθοδήγηση των νέων καλλιτεχνών, το ήθος και την ηπιότητα του χαρακτήρα της, αλλά και το πάθος της για το δημοτικό τραγούδι και τις παραδόσεις μας και τίμησε κατά τον καλύτερο τρόπο τον Δήμο μας, επιλέγοντάς τον ως τόπο της μόνιμης κατοικίας της,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

• Να εκφράσει την βαθιά του θλίψη, τα ειλικρινή του συλλυπητήρια και την συμπάθειά του προς την οικογένεια της εκλιπούσης,

• Να κατατεθεί στην μνήμη της εκλιπούσης στεφάνι εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου.

• Να ονομαστεί δημοτική οδός της πόλης μας σε οδό «ΦΙΛΙΩΣ ΠΥΡΓΑΚΗ».

• Να παραστεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία της εκλιπούσης,

• Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένεια της εκλιπούσης.

• Να αναγνωστεί το παρόν ψήφισμα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την τέλεση της εξοδίου ακολουθίας και τέλος

• Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δήμου και να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.


 

Την Κυριακή η κηδεία της Φιλιώς Πυργάκη στην Άκοβα Άργους

Την Κυριακή 18 Ιουλίου, στις 6.30μμ, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Άκοβα Άργους θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία για την “αρχόντισσα” του δημοτικού τραγουδιού Φιλιώ Πυργάκη.

Θλίψη επικρατεί στη χώρα για το θάνατο της μεγάλης τραγουδίστριας. Το άκουσμα της θλιβερής είδησης λύπησε ιδιαίτερα και τους κατοίκους της Αργολίδας, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες η Φιλιώ Πυργάκη ζούσε με την οικογένειά της στην Άκοβα του Άργους και πολλοί ήταν αυτοί που τη γνώρισαν από κοντά και όχι μόνο ως καλλιτέχνη.

‘Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, το Σάββατο 17 Ιουλίου, νικημένη από τον καρκίνο με τον οποίο έδινε μάχη επί χρόνια, ενώ τον περασμένο Μάιο είχε χάσει από την ίδια ασθένεια το σύζυγό της, Μίμη.

Η Φιλιώ Πυργάκη γεννήθηκε στον Ασπρόκαμπο Κορινθίας και τραγουδούσε σε πανηγύρια από την ηλικία των 14 ετών. Ύστερα από ένα ατύχημα που είχε, μετακόμισε στην Αθήνα, όπου παρουσιάστηκε στη δισκογραφική εταιρία Columbia, με την οποία κυκλοφόρησε πολλούς δίσκους 45 στροφών.

Ο πρώτος της δίσκος κυκλοφόρησε το 1967 και λεγόταν «Βαρέθηκα τα νιάτα μου», με μουσική και στίχους του Κώστα Κοντογιώργη, ο οποίος την είχε εντάξει στην ορχήστρα του. Αργότερα, αναγνωρίστηκε στον χώρο του Δημοτικού τραγουδιού και παράλληλα συνεργάστηκε με μεγάλους και σπουδαίους μουσικούς.

Η Φιλιώ Πυργάκη πέρα απο την Ελλάδα έκανε πολλές εμφανίσεις στο εξωτερικό (π.χ. στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Σκανδιναβία κ.α). Υπολογίζεται ότι έχει κυκλοφορήσει πάνω από 200 διαφορετικούς δίσκους όλων των μορφών.

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Εγκαινιάστηκε στο Ναύπλιο η μαθητική έκθεση εικαστικών για τη Μύρτιδα

Ναύπλιο η μαθητική έκθεση εικαστικών για τη Μύρτιδα Γράφει ο Γιάννης Γαλανόπουλος Μια ιδιαίτερη έκθεση…

23 λεπτά πριν

Εκδήλωση της “Νίκης” στο Άργος

Εκδήλωση της "Νίκης" στο Άργος Την Κυριακή 19 Μαΐου, στις 6.30μμ, στο Άργος, στην αίθουσα…

2 ώρες πριν

18 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

18 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: O Nικηταράς και η Μάχη των Δολιανών, η πρώτη…

11 ώρες πριν

17 Μαΐου 1944: Η ενέδρα του ΕΛΑΣ και η μάχη στο χάνι Αχλαδοκάμπου

17 Μαΐου 1944: Η μάχη στο χάνι Αχλαδοκάμπου 80 χρόνια συμπληρώθηκαν από τη Μάχη του…

15 ώρες πριν

Η ομάδα μπάσκετ του Παναργειακού στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U21 – Δοκιμές παικτών

ομάδα μπάσκετ του Παναργειακού Tη σημαντική απόφαση να συμμετάσχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 𝐔𝟐𝟏 της σεζόν…

16 ώρες πριν

Φιλοζωική Ομάδα Ναυπλίου: Άμεσα να δημιουργηθεί δημοτικό καταφύγιο για τα αδέσποτα

Να δημιουργηθεί δημοτικό καταφύγιο για τα αδέσποτα Ανακοίνωση της Φιλοζωικής Ομάδας Ναυπλίου Δεν αποτελεί λύση…

17 ώρες πριν