Μοσχαράκι σοφρίτο (sofritto)
(παραδοσιακό πιάτο της Κέρκυρας με μοσχαρίσιο κρέας ελαφρώς τηγανισμένο και βελούδινη λευκή σάλτσα)
Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου
Υλικά:
• 1 κιλό μοσχάρι (χτένι σε μερίδες)
• 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
• 1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
• 1 φλυτζανάκι καφέ μηλόξυδο
• 10 έως 12 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα τέσσερα
• ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
• 2 κλωνάρια δεντρολίβανο
• 500 ml νερό
• 1 φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι
• αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και τις χτυπάμε ελαφρώς με έναν μπάτη, για να ανοίξουν λίγο. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις αλευρώνουμε, αφού πρώτα τις έχουμε ταμπονάρει καλά, χωρίς να πλύνουμε το κρέας.
Σε σοτέζα ή χαμηλό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο κι όταν κάψει καλά, ρίχνουμε τις μερίδες μία μία μέχρι να ροδίσουν κι από τις δύο πλευρές και τις βγάζουμε σε άλλο σκεύος.
Στο ίδιο ελαιόλαδο που σοτάραμε το κρέας, βάζουμε τα σκόρδα και τον μαϊντανό να μαραθούν για 1΄.
Δεν τα τσιγαρίζουμε πολύ, για να μην καούν.
Σβήνουμε με το ξύδι και το κρασί. Αφήνουμε λίγο μέχρι να εξατμιστούν και προσθέτουμε το νερό. Συμπληρώνουμε τις μερίδες κρέατος και το δεντρολίβανο μέσα στη σοτέζα.
Καρυκεύουμε με το αλατοπίπερο κι αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με την παχύρρευστη λευκή σάλτσα του.
Σερβίρουμε με πατάτες κυδωνάτες φούρνου, τηγανητές, ρύζι ή πουρέ.
Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: [email protected]
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou