Γ. Γκιόλας για Νοσοκομείο Αργολίδας: Η ΝΔ προετοιμάζει το έδαφος για εκχώρησή του στα ιδιωτικά συμφέροντα

Ερώτηση στη Βουλή και τον Υπουργό Υγείας (7855/7-7-2021) κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας σχετικά με τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο Παιδιατρικό Τμήμα της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους.

Όπως αναφέρει ο κ. Γκιόλας:

Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι για τους Έλληνες πολίτες. Η πρόσφατη ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη να κλείσει Νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας έχει δημιουργήσει ένα κλίμα έντονης ανησυχίας. Ο νομός Αργολίδας με τα δύο Νοσοκομεία είναι στο στόχαστρο του Πρωθυπουργού χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του. Όμως οι περισσότεροι μπορούν να καταλάβουν ότι η ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας υγείας είναι στο στόχαστρό του.

Σχετικά πρόσφατα (12-2-2021) υποβάλαμε ερώτηση για την αναγκαία ενίσχυση της Ν.Μ. Άργους σε ιατρικό προσωπικό (συνολικά 24 ιατρών) για την κάλυψη υπαρχόντων κενών. Αντίστοιχες ελλείψεις υπάρχουν και στη Ν.Μ. Ναυπλίου.

Παρότι πολλοί υπηρετούντες ιατροί βρίσκονται σε πορεία συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2021 και παρόλο που η διαδικασία προκήρυξης θέσεων έπρεπε να αρχίσει προ εξαμήνου,  η Διοίκηση κωφεύει και αδιαφορεί και με εμβαλωματικές λύσεις όπως οι δίμηνες συμβάσεις με μπλοκάκι, επιχειρεί να συσκοτίσει τα πράγματα και να κουκουλώσει όπως -όπως μια προβληματική κατάσταση.

Οι παλινωδίες αυτές και οι συγκεχυμένες πληροφορίες για το μέλλον των Νοσηλευτικών Μονάδων του Νομού, δείχνουν πως οδεύουμε σε σαφή υποβάθμιση της παροχής Δημόσιας Υγείας στην Αργολίδα. Οι αναφορές σε “προβληματικό ΕΣΥ”, το οποίο άντεξε στην πανδημία χάρις στην υπερπροσπάθεια των ανθρώπων που το πιστεύουν και το υπηρετούν, τώρα ετοιμάζεται να δοθεί ως λάφυρο στα χέρια ιδιωτών. Ας μην ξεχνάμε την περιβόητη έκθεση Λιαρόπουλου συμβούλου του Αν. Λοβέρδου, επί θητείας του στο Υπουργείο Υγείας, η οποία είχε σαν στόχο το πέρασμα σε ιδιώτες ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από τον ιατρικό κόσμο και τη μέγιστη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Οι πολίτες ζητούν ποιοτική και δωρεάν Δημόσια Υγεία αδιαφορώντας για τα υπερκέρδη των μεγάλων Ομίλων στο χώρο της ιατρικής περίθαλψης. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστή στην νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της, προφασίζεται ότι ενδιαφέρεται για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Συστήματος, το οποίο όμως θα εκχωρεί μέρος της ή θα συμπεριλαμβάνει – μέσω ΣΔΙΤ- μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, εκτινάσσοντας το κόστος για τον απλό άνθρωπο. Δεν φτάνουν η ανεργία, οι μισθοί πείνας, η ανασφάλεια για το μέλλον, έρχεται τώρα να προστεθεί και το τεράστιο κόστος για την Υγεία.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας:

ΘΕΜΑ: «Σε οριακό σημείο η λειτουργία των παιδιατρικών τμημάτων του Γ.Ν. Αργολίδας»

Σε μείζον πρόβλημα έχει εξελιχθεί η υποστελέχωση του παιδιατρικού τμήματος της νοσηλευτικής μονάδας Άργους. Η συνεχής μείωση των παιδιάτρων κατά τους τελευταίους μήνες έχει οδηγήσει τη λειτουργία του τμήματος σε οριακό σημείο καθώς έχει απομείνει μόνο ένας παιδίατρος (επιμελητής Β’) ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει όλο το φόρτο του τμήματος τόσο κατά την πρωινή ημερήσια λειτουργία του όσο και κατά τις 18 (περίπου) εφημερίες του μήνα, που εφημερεύει η νοσηλευτική μονάδα του Άργους.

Ήδη τα ημερήσια προγράμματα εφημεριών καταρτίζονται συχνά με κενά στο παιδιατρικό τμήμα και ολόκληρος ο νομός παραμένει χωρίς παιδιατρική κάλυψη με ό,τι κινδύνους μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την υγεία και ασφάλεια των παιδιών αλλά και την ταλαιπωρία των οικογενειών τους.

Επειδή η ασφαλής και καθημερινή παιδιατρική κάλυψη κατά τη διάρκεια όλου του  24ωρου αποτελεί αδιαπραγμάτευτο ζήτημα ύψιστης σημασίας για τους πολίτες του νομού που κατοικούν μόνιμα, αλλά και για τους πολυάριθμους επισκέπτες.

Επειδή η έλλειψη παιδιάτρων δημιουργεί  σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στην αντιμετώπιση των επειγόντων αλλά και των τακτικών περιστατικών στα παιδιατρικά ιατρεία (τακτικών εξωτερικών ιατρείων, ιατρείου εμβολιασμών, ιατρείου μητρικού θηλασμού και ιατρείου ελέγχου παιδικού βάρους), η λειτουργία των οποίων είχε κριθεί αναγκαία και είχε ξεκινήσει (από την προηγούμενη διοίκηση) ήδη από το 2017-2018.

Επειδή είχαμε εγκαίρως επισημάνει και ζητήσει την άμεση επίλυση των προβλημάτων υποστελέχωσης με την πρόσληψη μόνιμων ιατρών σε όλες τις ειδικότητες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα για το σύνολο σχεδόν των κλινικών και των νοσηλευτικών μονάδων του Γ. Ν. Αργολίδας.

Επειδή οι ανάγκες ουσιαστικής παιδιατρικής κάλυψης του νομού είναι γνωστές, πάγιες και διαρκείς και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με «μπλοκάκια» και δίμηνες αναθέσεις με το πρόσχημα των έκτακτων αναγκών λόγω COVID-19, δια της μεθόδου της χορήγησης «ασπιρίνης», που δεν επιλύει ουσιαστικά το πρόβλημα.

Επειδή το παιδιατρικό τμήμα της Ν.Μ. Άργους έχει σχεδόν αποδεκατιστεί και στην ίδια κατάσταση πρόκειται να περιέλθει και το αντίστοιχο τμήμα της Ν.Μ. Ναυπλίου καθώς επίκειται -όπως έχουμε πληροφορηθεί- η αποχώρηση μίας ακόμη παιδιάτρου.

Επειδή η σημερινή διοίκηση είχε επιδείξει  ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον ζητώντας σχετική έγγραφη ενημέρωση για την κάλυψη του ελάσσονος θέματος, δηλαδή ενός και μόνο κενού εφημερίας που είχε προκύψει κατά τον Αύγουστο 2019 και ενώ τότε υπηρετούσαν πέντε (5) μόνιμοι παιδίατροι στις δύο νοσηλευτικές μονάδες του νομού.

Επειδή η αντιμετώπιση που προδιαγράφεται με κανέναν τρόπο δεν στοχεύει στην επαρκή αντιμετώπιση του γενικότερου προβλήματος

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε τι οφείλεται η σημερινή κατάσταση απίσχνασης του ιατρικού προσωπικού στα παιδιατρικά τμήματα των δύο νοσηλευτικών μονάδων του νομού Αργολίδας;
  1. Η αποδυνάμωση τους είναι αποτέλεσμα διοικητικής αδράνειας ή αποτελεί συνειδητή επιλογή του Υπουργείου στη σκιά του δόγματος του κ. Πρωθυπουργού ότι «δεν γίνεται να υπάρχουν δύο νοσοκομεία σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων»;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Ισχυροί κρότοι ανησύχησαν τους κατοίκους της Αργοναυπλίας

Αναστάτωση προκλήθηκε στις 7.30 το βράδυ της Τρίτης 10 Αυγούστου, σε μεγάλο τμήμα της Αργοναυπλίας, έπειτα από δυνατούς κρότους που θύμιζαν εκρήξεις. Οι κρότοι ήταν...

1875: Τα πρώτα 500 στρέμματα με χασίς στην Αργολίδα • O ξένος επενδυτής και οι ξένοι εργάτες

του Γιώργου Νικολόπουλου Μέχρι τη δεκαετία του 1870, το χασίς στη μικρή έως τότε γεωγραφικά Ελλάδα ήταν άγνωστο, ανύπαρκτο και φυσικά απόλυτα νόμιμο για παραγωγή...

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων στο Άργος από τον Στέλιο Μαρινάκο

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Άργος. Αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο φιλόλογος Στέλιος Μαρινάκος, με 25 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της...

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την “Ηλέκτρα” στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

  Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λύρα, παρακολούθησε  το βράδυ της Δευτέρας 8 Αυγούστου πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το Αρχαίο Θέατρο...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ισχυροί κρότοι ανησύχησαν τους κατοίκους της Αργοναυπλίας

Αναστάτωση προκλήθηκε στις 7.30 το βράδυ της Τρίτης 10...

Άγιος Νήφων: Από μοναχός στην Αργολίδα, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Στο αγιολόγιο της Εκκλησίας της Αργολίδας υπάρχει και το...

Έχει χώρο το ένστικτο στο αθλητικό στοίχημα;

Το αθλητικό στοίχημα καθώς και οποιοσδήποτε στοιχηματισμός πρέπει να...

Ρεμπέτικη βραδιά στη Δαλαμανάρα με Πέτρο Μπουσουλόπουλο και Κατερίνα Σκουλή

Η ΚΕΔΑΜ και ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δαλαμανάρας συνδιοργανώνουν...

Γ. Γαβρήλος: Μόνη διέξοδος η παραίτηση της Κυβέρνησης και η προκήρυξη εκλογών

Σχόλιο του Γιώργου Γαβρήλου, δικηγόρου-εργατολόγου Μια δυστοπική περίοδο για τη...

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων στο Άργος από τον Στέλιο Μαρινάκο

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων ξεκίνησε τη λειτουργία του στο...

Προτείνουμε...