Λαϊκή Συσπείρωση: Η αξιοποίηση-εκμετάλλευση του στρατοπέδου Ναυπλίου και οι συνέπειές του

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ναυπλίου

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου στις 22/6/2021 έγινε αποδεκτό το ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΠΣΣ) μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Ναυπλίου με αντικείμενο την αξιοποίηση του αποδεσμευόμενου τμήματος 160 περίπου στρεμμάτων εκ του Στρατοπέδου «Ζησιμόπουλου» ιδιοκτησίας του ΤΕΘΑ, με τη διαδικασία της πολεοδόμησης, καθώς και την προσωρινή παραχώρηση προς χρήση στον Δήμο Ναυπλιέων, τμήματος εκ του παραπάνω ακινήτου έκτασης 30 στρεμμάτων, με  αποκλειστικό σκοπό, την κατασκευή Σχολικών Μονάδων.

Η απόφαση αυτή ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς οι δημοτικοί σύμβουλοι να έχουν γνώση του συμφωνημένου Πρωτοκόλλου Συναντίληψης και Συνεργασίας (ΠΣΣ).

Η εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας και η παρέμβαση του δημάρχου ήταν   ελλιπής γιατί έπρεπε να επισυναφθεί  και το Πρωτόκολλο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΘΑ και του Δήμου Ναυπλίου όπου εκεί ξεκαθαρίζονται  οι δεσμεύσεις του Δήμου.

Ο Δήμαρχος έκανε λόγο για ιστορική συμφωνία που θα λύσει πολλά προβλήματα του Δήμου ιδιαίτερα σε χώρους σχολικής στέγης.

Αυτή η συμφωνία όμως είναι πράγματι προς όφελος των δημοτών ή είναι ετεροβαρής υπέρ του ΤΕΘΑ;

Το ΠΣΣ που υπόγραψε ο Δήμαρχος και επιμελώς απέκρυψε από το Δημοτικό Συμβούλιο  αναφέρει όλες τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο Δήμος έναντι του ΤΕΘΑ.

Συγκεκριμένα:

  1. Ο Δήμος Ναυπλιέων αναλαμβάνει με τη διαδικασία της Πολεοδόμησης να αποδώσει τις κατάλληλες χρήσεις γης και όρους δόμησης στην ΤΕΘΑ.
  2. Ο Δήμος Ναυπλιέων θα εκτελέσει και θα υλοποιήσει με μέριμνα και δαπάνες του, όλες τις αναγκαίες εργασίες που θα απαιτηθούν, προκειμένου να αποδεσμευτούν κτίρια και υποδομές εάν βρίσκονται εντός της προς πολεοδόμηση έκτασης του στρατοπέδου Ζησιμόπουλου.
  3. Η ετήσια αποζημίωση για την έκταση που θα παραχωρηθεί αρχικά στο Δήμο για την κατασκευή σχολείων ανέρχεται σε ετήσιο μίσθωμα 54.000 ευρώ. Μέχρι την ολοκλήρωση της πολεοδόμησης και πάντως όχι μετά την παρέλευση τριών ετών η εν λόγω αποζημίωση δεν θα καταβάλλεται σε χρήμα.
  4. Ο Δήμος Ναυπλιέων δεσμεύτηκε για την ανάληψη εκτέλεσης και υλοποίησης, με μέριμνα και δαπάνες του, των παρακάτω εργασιών.

α. Την ανέγερση νέου μεταλλικού κτηρίου ή την επισκευή υφισταμένου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του ενεργού στρατοπέδου, σε αποθηκευτικούς χώρους.

β. Την ανέγερση νέου μεταλλικού κτηρίου ή την επισκευή υφισταμένου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε αποθηκευτικούς χώρους της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.

γ. Την ανέγερση νέου μεταλλικου κτηρίου ή την επισκευή υφισταμένου προκειμένου να λειτουργήσει ως Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδας (ΚΨΜ).

δ. Την κατασκευή περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ, στα όρια της παραχωρούμενης έκτασης του στρατοπέδου.

ε. Την κατασκευή νέου περιμετρικού φωτισμού και του Ηλεκτρονικού Συστήματος Ασφάλειας (ΗΣΑ).

στ. Την αναδρομολόγηση – διαχωρισμό των δικτύων Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΥΑΝ,ΔΕΔΔΗΕ-ΟΤΕ κλπ).

ζ. Την αναδρομολόγηση των δικτύων αποχέτευσης, άρδευσης και απορροής όμβριων υδάτων.

η. Τη μεταφορά και επαναλειτουργία των δύο αντλιών καυσίμου τύπου πεζοδρομίου, με τις αντίστοιχες δεξαμενές τους, σε θέση που θα υποδειχθεί από τη Στρατιωτική Υπηρεσία.

Πόσο λοιπόν συμφέρουσα είναι αυτή η συμφωνία για τους δημότες;

Ο Δήμος χάνει την έκταση των 160 στρεμμάτων που έπρεπε να διεκδικήσει και επιπλέον επιβαρύνεται με την υποχρέωση να τα πολεοδομήσει  και να τα εντάξει στο σχέδιο πόλης Ναυπλίου προκειμένου να δημιουργηθούν οικόπεδα για λογαριασμό του ΤΕΘΑ  με πολλαπλάσια αξία. Η επιβάρυνση του Δήμου είναι τεράστια γιατί θα υποχρεωθεί να εξυπηρετήσει με υποδομές έναν νέο οικισμό με πληθυσμό περίπου 2000 κατοίκων. Αν ενταχτούν στο σχέδιο πόλης 160 στρέμματα του στρατοπέδου τότε δε πρόκειται ποτέ να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης η περιοχή του Προφήτη Ηλία γιατί  οι εντάξεις γίνονται με πληθυσμιακά κριτήρια.

Ο Δήμαρχος προσπάθησε με παραπληροφόρηση να υποστηρίξει στο Δημοτικό Συμβούλιο τη συμφωνία λέγοντας ότι με την πολεοδόμηση θα πάρει άλλα 80 στρέμματα με την εισφορά σε γη. Δε διευκρίνισε όμως ότι αυτά τα 80 στρέμματα είναι δρόμοι, πλατείες και χρήσεις γης για την εξυπηρέτηση του οικισμού, που μόνο υποχρεώσεις για αυτά θα έχει ο Δήμος. Όσο για τα παλιά κτίσματα που θα προκύψουν εντός του σχεδίου και θα ωφεληθεί ο Δήμος, αυτά θα τα αγοράσει ο Δήμος πανάκριβα γιατί θα απαλλαγεί  το ΤΕΘΑ από αντίστοιχη εισφορά σε χρήμα για τις υποδομές.

Το στρατόπεδο αποτελεί δημόσιο κτήμα. Το τμήμα που δεν περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα εθνικής άμυνας πρέπει να αποδοθεί στο Δήμο Ναυπλίου. Οι χώροι αυτοί να αποδοθούν στο λαό της περιοχής για ελεύθερη και δωρεάν χρήση ως χώροι πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.

Ναύπλιο 1-7-21

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κώστας Γκόνης, Μαρία Αλημπέρτη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν συνολικά τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα 8-14 Αυγούστου σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση που ανακοίνωσε σήμερα 16/8 ο ΕΟΔΥ, ενώ...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας ανακοινώνουμε ότι προκηρύχθηκαν έξι (6) θέσεις ειδικευμένων Ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. επί θητεία στο Γενικό Νοσοκομείο...

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Πυργιώτικα

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία το απόγευμα της Δευτέρας 15 Αυγούστου, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα σε αγροτοδασική έκταση στα Πυργιώτικα Αργολίδας είναι οριοθετημένη. Η...

Συγκέντρωση υπογραφών για να δημιουργηθεί κέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης στο Άργος

Συγκέντρωση υπογραφών έχει ξεκινήσει στο ίντερνετ με αίτημα να δημιουργηθεί στην πόλη του Άργους "Σπιτάκι Ανακύκλωσης" με ανταποδοτικό χαρακτήρα.  Η συλλογή υπογραφών γίνεται στην ηλεκτρονική...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δημ. Συμβουλίου Ερμιονίδας για το θάνατο του Χρήστου Μπαλαμπάνη

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ερμιονίδας,...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας...

Ευρωπαϊκό Στίβου: Χρυσό μετάλλιο η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 35χλμ. βάδην

Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 35χλμ. βάδην! Στo...

Μια όμορφη ρεμπέτικη βραδιά στο Ναύπλιο…

Ήταν μια μαγική μουσική βραδιά, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου,...

Τρεις συλλήψεις τον Δεκαπενταύγουστο σε χωριά του Ναυπλίου για κατοχή κάνναβης

  Συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας 15 Αυγούστου, σε κοινότητα...

Έρχεται τετραήμερος καύσωνας και αφρικανική σκόνη

Έρχεται κύμα υψηλών θερμοκρασιών έως 41-42 βαθμούς Κελσίου σε...

Προτείνουμε...