Μέχρι τις παραλίες της Ερμιονίδας έφτασαν τα αγριογούρουνα…

(φωτογραφία αρχείου)

Μέχρι και τις παραλίες της Ερμιονίδας έχουν φτάσει τα αγριογούρουνα δημιουργώντας ιδιαίτερα προβλήματα και φόβο στους κατοίκους, τους αγρότες (που βλέπουν καλλιέργειες να καταστρέφονται), τους οδηγούς και τους παραθεριστές…

Ο αντιδήμαρχος Ερμιονίδας Αριστείδης Μπίμπας, με επιστολή στους αρμόδιους αναφέρει το πρόβλημα και ζητά άμεσα την εκπόνηση και την εφαρμογή ειδικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όπως αναφέρει:

“Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει το φαινόμενο της εμφάνισης αγριογούρουνων σε όλη την έκταση του Δήμου Ερμιονίδας, τα οποία διασχίζοντας τις γύρω περιοχές, έφτασαν μέχρι και στις ακτές – παραλίες.

Στις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές αλλά και στις παραλίες της Ερμιονίδας οι αγρότες μετρούν καταστροφές στις καλλιέργειές τους, οι κάτοικοι, οι περιπατητές και οι τουρίστες αντιμετωπίζουν τυχαίες συναντήσεις με αγριογούρουνα.

Πλέον, τα προβλήματα από την πληθυσμιακή έκρηξη των αγριογούρουνων καταγράφονται καθημερινά τόσο στην αγροτική παραγωγή, όσο και στις αστικές περιοχές. Έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες, ενώ υπάρχει μενάλος κίνδυνος πρόκλησης τροχαίων στον αστικό ιστό και την ημέρα και την νύχτα. Είναι θέμα χρόνου να έχουμε ατυχήματα με ζώα που διασχίζουν δρόμους, χωριά και παραλίες.

Είναι λάθος να αφήσουμε ανεξέλεγκτη την αναπαραγωγή και τον υπερπληθυσμό. Ο πολίτης κινδυνεύει μόνο αν τα ζώα νιώσουν απειλή; Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην κλιμάκωση του φαινομένου του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων, είναι γνωστοί στο Υπουργείο και στις αρμόδιες υπηρεσίες. Δυσάρεστα περιστατικά, τροχαία, και μεγάλες ζημιές σας καλλιέργειες από επελάσεις γουρουνιών. Και ναι μεν αποτελεί επιλογή η μείωση του πληθυσμού, αλλά αυτό γίνεται μόνο μέσω του κυνηγιού, που όμως έχει μικρή επίδραση.

Η άγνοια αντιμετώπισης του κινδύνου και από τα ζώα και από τον άνθρωπο, οδηγεί πολλές φορές σε ακραίες συμπεριφορές. Έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, και για την αντιμετώπισή του, χρειάζεται ιδιαίτερη στρατηγική.

Μέτρα δίωξης αγριόχοιρων θεσπίστηκαν και θεσπίζονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με πρόθεση την συγκρότηση συνεργείων σε συνεργασία με επιστημονικούς συνεργάτες και κυνηγετικές οργανώσεις για την διαχείριση του υπερπληθυσμού των άγριων θηλαστικών.

Πέραν του κυνηγιού από τον Σεπτέμβριο ως τον Ιανουάριο, υπογραμμίζεται η ανάγκη λήψης μέτρων από την Πολιτεία, ώστε να απομακρύνονται τα αγριογούρουνα από τον περιαστικό ιστό των πόλεων και τους κάμπους.

Όμως, σε τοπικό επίπεδο, αν δεν υπάρξει βούληση επίλυσης του ζητήματος, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δεν θα μπορούμε να το ελέγξουμε.

Απαιτείται άμεσα η εκπόνηση και η εφαρμογή ειδικού σχεδίου διαχείρισης του προβλήματος, με το οποίο να ληφθεί ειδική μέριμνα.”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Λύθηκε το μυστήριο με τους δυνατούς κρότους στην Αργολίδα: F-16 αναχαίτισαν πολιτικό αεροσκάφος

Λύθηκε το μυστήριο που απασχόλησε τους κατοίκους της Αργολίδας το βράδυ της Τρίτης 10 Αυγούστου: Οι δυνατοί ήχοι που ακούστηκαν σαν έκρηξη οφείλονταν σε...

1875: Τα πρώτα 500 στρέμματα με χασίς στην Αργολίδα • O ξένος επενδυτής και οι ξένοι εργάτες

του Γιώργου Νικολόπουλου Μέχρι τη δεκαετία του 1870, το χασίς στη μικρή έως τότε γεωγραφικά Ελλάδα ήταν άγνωστο, ανύπαρκτο και φυσικά απόλυτα νόμιμο για παραγωγή...

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων στο Άργος από τον Στέλιο Μαρινάκο

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Άργος. Αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο φιλόλογος Στέλιος Μαρινάκος, με 25 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της...

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την “Ηλέκτρα” στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

  Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λύρα, παρακολούθησε  το βράδυ της Δευτέρας 8 Αυγούστου πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το Αρχαίο Θέατρο...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ισχυροί κρότοι ανησύχησαν τους κατοίκους της Αργοναυπλίας

Αναστάτωση προκλήθηκε στις 7.30 το βράδυ της Τρίτης 10...

Άγιος Νήφων: Από μοναχός στην Αργολίδα, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Στο αγιολόγιο της Εκκλησίας της Αργολίδας υπάρχει και το...

Έχει χώρο το ένστικτο στο αθλητικό στοίχημα;

Το αθλητικό στοίχημα καθώς και οποιοσδήποτε στοιχηματισμός πρέπει να...

Ρεμπέτικη βραδιά στη Δαλαμανάρα με Πέτρο Μπουσουλόπουλο και Κατερίνα Σκουλή

Η ΚΕΔΑΜ και ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δαλαμανάρας συνδιοργανώνουν...

Γ. Γαβρήλος: Μόνη διέξοδος η παραίτηση της Κυβέρνησης και η προκήρυξη εκλογών

Σχόλιο του Γιώργου Γαβρήλου, δικηγόρου-εργατολόγου Μια δυστοπική περίοδο για τη...

Προτείνουμε...