«Το ’να πάει για νερό – το άλλο φτιάχνει το χυλό
μέχρι να ‘ρθει αυτό με το νερό – τρώει τούτο το χυλό
κι όταν έρχεται αυτό του λέει – γιατί μου ’φαγες το χυλό;
Γιατί πείναγα εγώ! Και μαλώνουνε τα δυο μπαμπαμπαμ»
Πιτσιρικάδες στη κατασκήνωση μαθαίναμε από τους ομαδάρχες μας να παίζουμε μικρά σκετσάκια για δυο πρόσωπα χρησιμοποιώντας τα δυο μας χέρια. Κάποια απογεύματα στις γειτονιές μας δίναμε παράσταση καραγκιόζη και άλλες, πάλι, μέσω κάποιων οργανισμών (Εργατική Εστία κλπ), πηγαίναμε στα σινεμά του κέντρου για να δούμε μια παράσταση κουκλοθεάτρου. Ο προπολεμικός μπαρμπαΜυτούσης (1939) εμφανίστηκε σώος και ζωντανός μετά τον πόλεμο, στην τηλεόραση (1966) που άρχισε να μπαίνει σε όλα τα σπίτια και μαζί του η Σουβλίτσα και ο Κλούβιος. Οι κλαψωδίες της Άλκη Ζέη και οι κούκλες της Ελένης Θεοχάρη Περάκη μας κρατούσαν χαρούμενη παιδευτική συντροφιά με πηγαίο γέλιο για τα καμώματά τους.
Από την εποχή εκείνη τα πράγματα και οι καταστάσεις άλλαξαν, οι συνθήκες βελτιώθηκαν σε όλα τα επίπεδα, άρα και στο επίπεδο των γνώσεων και των τεχνικών μας για τη διασκέδαση και κυρίως για τις παιδαγωγικές μας παρεμβάσεις που τώρα εισάγονταν στην τάξη. Το Θέατρο αποκτούσε μια νέα διάσταση και παιδαγωγική εφαρμογή, το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το κουκλοθέατρο ενδυνάμωνε την δική του παιδαγωγική δυναμική με διαρκώς βελτιούμενες ιδέες, πρακτικές και θεματολογία. Σήμερα, αποτελεί έναν εξειδικευμένο τομέα και αντικείμενο, μεταξύ άλλων, παιδαγωγικής έρευνας και διδασκαλίας. Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη Δια Βίου Μάθηση» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αποτελεί πρωτοπόρο εκπαιδευτικό θεσμό στην Ελλάδα και στην εκμάθηση παιδαγωγικών τεχνικών όπως το κουκλοθέατρο. Με την καθοδήγηση και την πολύχρονη εμπειρία της Ομότιμης Καθηγήτριας καςΆλκηστις Κοντογιάννη, η θεωρία και οι τεχνικές κουκλοθεάτρου καθώς και η εφαρμογή τους στην παιδαγωγική πρακτική, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα πεδία εκμάθησης και εφαρμογών. Η εκπαιδευτική προσπάθεια και η πρακτική εφαρμογή παρουσιάζονται δημόσια όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του ΠΜΣ, καθώς δεκάδες εκπαιδευτικοί, εμψυχωτές ομάδων, επαγγελματίες του θεάτρου, κ.ά., έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα του ΠΜΣ και έχουν παρουσιάσει τις ιδέες τους και την πρακτική τους εφαρμογή σε δημόσιους χώρους. Είναι γνωστά τα θεατρικά δρώμενα του ΠΜΣ κάθε χρόνο σε διάφορα σημεία της πόλης, δρώμενα που έχουν πλέον ενταχθεί στο σύνολο των οργανωμένων πολιτιστικών δράσεων της πόλης του Ναυπλίου.
Το Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου αποτελεί μια άλλη σημαντική πολιτιστική εκδήλωση από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΠΜΣ που τείνει να γίνει θεσμός, καθώς δεκάδες παιδιά, γονείς και πολίτες παρακολουθούν κάθε χρόνο τις ζωντανές κουκλοϊστορίες σε μια παρουσίαση ποιοτικής ψυχαγωγίας και παιδαγωγικής πρακτικής, φτιαγμένες με χιούμορ, φαντασία, δημιουργική χαρά και αγάπη για τον άνθρωπο. Από τους αξέχαστους Μπαρμπαμυτούση, Κλούβιο και Σουβλίτσα, έχουμε περάσει στην παρουσίαση μιας πλούσιας θεματολογίας που περιλαμβάνει κοινωνικά ζητήματα και δράσεις, αλλά και χιουμοριστικά στιγμιότυπα της καθημερινής μας ζωής. Το Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου είναι πάντα μια στιγμή εξαιρετικής ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους θεατές και, ταυτόχρονα, ένα στάδιο δημιουργικά ανακουφιστικό για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές καθώς, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως πίσω από θέαμα έχουν προηγηθεί κοπιαστικές προετοιμασίες.
Ελάτε λοιπόν,στο Φουγάρο να παρακολουθήσετε αυτό το χαρούμενο Φεστιβάλ με κουκλόπρακτα: «Κράτα με να σε κρατώ να σωθούμε στον βυθό». Με προσοχή γιατί τα «Τα παιχνίδια…του Νου» είναιπερίπλοκα κι εξ αιτίας τους «Όλο ξεχνάω…». «Αχ κουνελάκι…» μην ανησυχείς, ήρθε η ώρα να πεις σε αυτήν την «Χάρτινη Πολιτεία, Φτου Ξελευθερία»! Θα γνωρίσεις και « Το Τοτέμ που ήθελε να ζωντανέψει» και όλοι μαζί θα φύγουμε για «Μια βόλτα στο φεγγάρι»! Δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει η βόλτα Κυριακή, γιατί και «Και οι Δευτέρες έχουν ψυχή». Θα είναι βόλτα μαγική, θα είναι σαν να «Είμαστε παιχνίδια»! Παρ’ όλα αυτά θα πρέπεινα έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα μην μπλεχτούμε στα «Πειρατο…μαγειρέματα»! Και οπωσδήποτε κάποια στιγμή θα πρέπει να επιστρέψουμε γιατί το «Σχολείο υπό Εξαφάνιση» θα χρειαστεί τη βοήθειά μας. Θα βοηθήσουν είπαν και «Ο Πι, ο Μι και η Στιγμή». Κι αν όλα πάνε καλά θα γίνει γλέντι τρικούβερτο με «Κούκλες, προβάτες κι αρνιά κι ο Καραγκιόζης die»!