Πολιτισμός

Η τέχνη του Μανώλη Ηλιόπουλου (street artist RTMONE) για χαρούμενους εκπαιδευτικούς χώρους…

του Γιώργου Κόνδη

Τρομπόνια, ταμπούρλα, κλαρινέτα, στολές και πρόσωπα της Φιλαρμονικής να φαντάζουν σε κινούμενο σχέδιο καθώς διατρέχουν ολόκληρο το άχαρο αλουμινένιο σώμα της «κινούμενης» σχολικής τάξης. Μπογιές και πινέλα δουλεύουν με οργανωμένες κινήσεις πάνω σε σχέδιο που έχει ήδη φανταστεί και προτείνει ο καλλιτέχνης, για να δώσει μια νέα μορφή, χαρούμενη, παιχνιδιάρικη, μελωδική. Μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι ο  χώρος όπου αυτές και άλλες πολλές έννοιες συνθέτουν τον χαρακτήρα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και δημιουργούν ή πρέπει να δημιουργούν τη χαρά της κοινής πορείας εκπαιδευτικών και μαθητών; Η σχολική τάξη πρέπει να είναι μια χαρούμενη μουσική μπάντα και είναι πραγματικά όμορφο το συναίσθημα που έχεις όταν ακούς τις χαρούμενες φωνές των παιδιών στο προαύλιο και ταυτόχρονα βλέπεις τον καλλιτέχνη να ολοκληρώνει το έργο του. Ποιον καλλιτέχνη;

Ο Μανώλης Ηλιόπουλος είναι παιδί του Αναπλιού, παρ’ ότι μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του τον υποχρεώνουν να βρίσκεται στην Αθήνα και το εξωτερικό. Το 1ο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης που γίνεται στο Ναύπλιο και η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής υπήρξαν δυο καλές ευκαιρίες για να (επαν)εμφανιστεί καλλιτεχνικά και με συγκεκριμένες ιδέες στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Ο ίδιος ο Μανώλης Ηλιόπουλος αναφέρει πως η πρόταση της εικαστικού Βασιλικής Σαγκιώτη για τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ, ήταν μια τρίτη καλή ευκαιρία να δημιουργήσει αυτή τη φορά στο Ναύπλιο. Και λέω αυτή τη φορά γιατί το έργο του Εικονογράφου-Τοιχογράφου καλλιτέχνη είναι ήδη πολύ πλούσιο και, παρ’ ότι νεότατος, οι ποικίλες καλλιτεχνικές του εμπειρίες διαμορφώνουν ένα εξαιρετικό υπόβαθρο από το οποίο πηγάζουν και αναπτύσσονται πλήθος ιδεών που έχουν ήδη υλοποιηθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επομένως, ένα έργο του σε σχολικό κτίριο αποτελεί μια πρόσθετη αξία για την πόλη συνολικά και για τη σχολική μονάδα ιδιαίτερα.

“Youth Adventures”, spray σε κανβά 4 μ. Χ 3 μ., πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης του “Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου” της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, Αθήνα 2019

Μιας και μιλάμε όμως για εκπαίδευση, ας σημειώσουμε πως μια από τις σημαντικές διαστάσεις του έργου του Μανώλη Ηλιόπουλου είναι άμεσα συνδεδεμένο  με την εκπαίδευση. Ο ίδιος τελείωσε την αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στη διάρκεια των σπουδών του ήρθε σε επαφή με τα μεγάλα και τα μικρά κινήματα τέχνης. Με τα κλασικά και τα σύγχρονα! Ο τοίχος, η «αφιλόξενη» επιφάνεια, είναι εκείνη που τράβηξε περισσότερο το ενδιαφέρον του. Η Αρχιτεκτονική ήταν η πηγή των γνώσεών του. Ο τοίχος η πηγή της έμπνευσής του! Ήδη από νεαρή ηλικία είχε ασχοληθεί με τa graffiti, η σταδιακή σώρευση εμπειριών τον οδήγησε σε νέες σύγχρονες τέχνης δρόμου street art.

– Είναι street art η σχολική ζωγραφική σου; τον ρώτησα καθώς ολοκλήρωνε τη σύνθεσή του στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου.

– Όχι αυτό είναι περισσότερο mural art καθώς προϋποθέτει περισσότερο μια «παραγγελία» και γίνεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μου απάντησε.

Ο Μανώλης Ηλιόπουλος ασκεί, λοιπόν, μια συμπληρωματική τέχνη καθώς εκπαιδεύει κυρίως παιδιά σ’αυτές τις απίθανα νεανικές μορφές τέχνης. Εκτός από προγράμματα σε μαθητές και τοιχογραφίες σε σχολεία κυρίως της Αττικής, εκπαιδεύει περισσότερα από 600 παιδιά σε διάφορα προγράμματα των εργαστηρίων του Imginary Rooms studio που έχει ιδρύσει με άλλους καλλιτέχνες. Συμμετέχει επίσης στα εργαστήρια για παιδιά και νέους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και σε πολλά άλλα Ιδρύματα (Στέγη Γραμμάτων & τεχνών, Ίδρυμα Θεοχαράκη, Ίδρυμα Ωνάση, κ.α.). Πρέπει να σημειωθεί με την ευκαιρία αυτή η συνεργασία του με «Το χαμόγελο του παιδιού» και «Το δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού». Τέλος, πολλές είναι οι συνεργασίες με διάφορες σχολικές μονάδες ώστε οι μαθητές τους να έρθουν σε επαφή με τις τέχνες αυτές και μέσω αυτών να εκφραστούν και να λειτουργήσουν με τη δημιουργική τους φαντασία υλοποιώντας graffitis.

Κάτω από το βλέμμα του ποιητή Νίκου Καρούζου, έργο άλλων καλλιτεχνών της streetart,  ο Μανώλης Ηλιόπουλοςολοκληρώνει με τη δική του ποιητική διάθεση το έργο που αλλάζει το άψυχο προκατασκευασμένο κουφάρι των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου. Θα μείνει ως μια εξαιρετική συμβολή στο 1ο Φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης και στην πόλη του Ναυπλίου που σταδιακά αγκαλιάζει καλλιτεχνικά τόσο τα παιδιά της όσο και τους ξένους ερωτευμένους της.

(Αν θέλετε να έχετε περισσότερες πληροφορίες για το έργο και τις δραστηριότητες του Μανώλη Ηλιόπουλου επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες: www.rtmone.com, www.imaginaryrooms.com.)

 

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

19 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

19 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: Πρόσφυγες Πόντιοι, Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, Χο Τσι Μινχ, η…

3 ώρες πριν

Κινηματογραφικές εικόνες από τον “Κύκνο” στο Ναύπλιο, τη δεκαετία του ’60

Πλάνα από τον "Κύκνο" στο Ναύπλιο τη δεκαετία του ’60 Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα ("Ίδρυμα…

7 ώρες πριν

Άργος: Ανακοίνωση για την απώλεια του Θεοδόση Π. Θωμόπουλου από το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ

Άργος: απώλεια του Θεοδόση Π. Θωμόπουλου Για τον θάνατο του Αργείου Θεοδόση Πέτρου Θωμόπουλου εξέδωσε…

9 ώρες πριν

Πολλά τα προβλήματα των βρεφικών-παιδικών σταθμών Δήμου Ναυπλιέων – Συνέλευση των γονέων

Tα προβλήματα των βρεφικών-παιδικών σταθμών Ναυπλιέων ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΡΕΦΙΚΩΝ…

10 ώρες πριν

Ακαδημίες ανδρικού βόλεϊ δημιουργεί η Γ.Ε. Ναυπλίου

Ακαδημίες ανδρικού βόλεϊ δημιουργεί η Γ.Ε. Ναυπλίου Άλλη μια πρωτοποριακή κίνηση από τη Γυμναστική Ένωση…

12 ώρες πριν

200 μοτοσικλετιστές και ροκ συναυλία στο Άργος το βράδυ του Σαββάτου

200 μοτοσικλετιστές στο Άργος Στις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου 18/5, στη Λαϊκή Αγορά του…

13 ώρες πριν