«Επιθυμία Ελευθερίας» – H Ελληνική Επανάσταση «ζωντάνεψε» σε κτίρια 18 πόλεων σε όλη την Ελλάδα

Ένα μοναδικό θέαμα είχαν την ευκαιρία να δουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, καθώς μέσα από την εμβληματική δράση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με τίτλο «Επιθυμία Ελευθερίας», η ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης «ζωντάνεψε» στις όψεις χαρακτηριστικών κτιρίων 18 πόλεων της Ελλάδας.

Έτσι, μέσα από την τεχνική του projectionmapping, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα και σε 18 πόλεις προβολές μιας οπτικοποιημένης αφήγησης του Αγώνα του 1821, με αφετηρία τα προεπαναστατικά χρόνια και κατάληξη τη δημιουργία του νεότερου Ελληνικού Κράτους, μέσα από έργα τέχνης που αναφέρονται σε αυτόν, αλλά και απεικονίσεων που σχετίζονται με τη νεότερη ιστορία της κάθε πόλης.

Αθήνα, πλατεία Συντάγματος

Ειδικότερα, οι προβολές έγιναν στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων στην Αθήνα, στη Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία της Αλεξανδρούπολης, στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης, στο Δικαστικό Μέγαρο των Ιωαννίνων, στο Εικαστικό Εργαστήρι – Κέντρο Τέχνης της Καλαμάτας, στο Παλαιό Δημαρχείο της Κέρκυρας, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς στη Λάρισα, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Μεσολογγίου, στο Δημαρχείο της Νάουσας, στο Δημαρχείο του Ναύπλιο, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο Δημαρχείο της Ρόδου, στο Θέατρο Απόλλων στη Σύρο, στο Δικαστικό Μέγαρο της Τρίπολης, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στα Χανιά και στο Τείχος του Κάστρου – Porta Maggiore στη Χίο.

Η «Επιθυμία Ελευθερίας» αποτέλεσε το μεγαλύτερο εγχείρημα τέτοιου τύπου που έγινε ποτέ στην Ελλάδα ενώ η ανταπόκριση και η αντίδραση του κόσμου στη πανελλαδική αυτή δράση της Επιτροπής ήταν εξαιρετικά θερμή.

Η δράση μεταδόθηκε ζωντανά σε livestreamingαπό την ΕΡΤ1, καθώς και από τον ιστότοπο greece2021.grκαι τα κοινωνικά δίκτυα της Επιτροπής. Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορεί κανείς να δει όλα τα βίντεο που προβλήθηκαν για κάθε πόλη: https://www.greece2021.gr/projections.html

Αθήνα, πλατεία Συντάγματος

Κατά τη διάρκεια των προβολών, οι οποίες διήρκησαν 18 λεπτά και επαναλήφθηκαν 4 φορές κάθε ημέρα, το εικαστικό περιεχόμενο συνοδεύτηκε από μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση, ενώ οι προβολές ενισχύθηκαν από μια εγκατάσταση με ατμοσφαιρικά στοιχεία φωτισμού στον περιβάλλοντα χώρο.

Σημειώνεται ότι η επιλογή των κτιρίων έγινε από τους ίδιους τους Δήμους, ενώ για την προετοιμασία της δράσης υπήρξε στενότατη συνεργασία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο πλαίσιο των προβολών, ήταν διαθέσιμο σε ειδικά σημεία πώλησης το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής, ένα μοναδικό ενθύμιο για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, με μεγάλη συναισθηματική, καλλιτεχνική και συλλεκτική αξία. Για να μάθετε περισσότερα για το Πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: shop.greece2021.gr

Αλεξανδρούπολη

Η δημιουργία του καλλιτεχνικού αφηγήματος του υλικού και η προσαρμογή του πάνω στα κτίρια έγινε από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το υλικό που συνέθεσε το εικαστικό αφήγημα προέρχεται από πίνακες ζωγραφικής, αλλά και τεκμήρια όπως βιβλία ή επίσημα κείμενα. Ειδικότερα, για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες από 300 γκραβούρες και πίνακες από Μουσεία, Δήμους και ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ τα καλλιτεχνικά επεισόδια του έργου δημιουργήθηκαν μέσα από μια ιδιαίτερη μεθοδολογική προσέγγιση του TUCTIELabμε την ονομασία visuallayering, η οποία «δίνει ζωή» στα έργα τέχνης, προσθέτοντας βάθος, κίνηση και ήχο με την τεχνική του animation.

Η προβολή του καλλιτεχνικού αφηγήματος προσαρμόστηκε στις ιδιαίτερες διαστάσεις του κάθε κτιρίου, λαμβάνοντας υπόψη, εκτός από το μήκος και το πλάτος του, και πολλές άλλες πτυχές, όπως τα παράθυρα, την υλικότητα, τις συνθήκες φωτισμού κ.α.

Ένα περίπου μήνα μετά τις προβολές, θα ξεκινήσει η λειτουργία μίας ψηφιακής εφαρμογής (app) η οποία, με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας, θα προσφέρει τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες των 18 πόλεων να παρακολουθούν, μέσα από το κινητό τηλέφωνο ή το tabletτους, το εντυπωσιακό οπτικοακουστικό αφήγημα που προβλήθηκε στις 12 και 13 Ιουνίου. Η σχετική εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη δωρεάν σε κινητά τηλέφωνα και tablet, Android και iOS, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Ηράκλειο
Μεσολόγγι
Νάουσα
Πειραιάς
Θεσσαλονίκη

Εικόνες από τη Θεσσαλονίκη:

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Πυργιώτικα

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία το απόγευμα της Δευτέρας 15 Αυγούστου, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα σε αγροτοδασική έκταση στα Πυργιώτικα Αργολίδας είναι οριοθετημένη. Η...

Συγκέντρωση υπογραφών για να δημιουργηθεί κέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης στο Άργος

Συγκέντρωση υπογραφών έχει ξεκινήσει στο ίντερνετ με αίτημα να δημιουργηθεί στην πόλη του Άργους "Σπιτάκι Ανακύκλωσης" με ανταποδοτικό χαρακτήρα.  Η συλλογή υπογραφών γίνεται στην ηλεκτρονική...

Μεγάλη πυρκαγιά κοντά στα Πυργιώτικα Ναυπλίου • Φωτιά και στα Λευκάκια

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή των Πυργιιώτικων του Δήμου Ναυπλιέων  λίγο πριν της 2.30 το μεσημέρι της Δευτέρας 15 Αυγούστου. Η εστία της φωτιάς...

Ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός για την Κοίμηση της Θεοτόκου, στο Άργος

  Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε το βράδυ της Κυριακής 14 Αυγούστου στον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Άργος, τον μέγα πανηγυρικό εσπερινό και τη...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Η φράση «Καλή Παναγιά» δεν στέκεται ούτε λεκτικά ούτε θεολογικά

Στην ευχή «Καλή Παναγιά» αναφέρθηκε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και...

Συναυλία στην Καρυά Αργολίδας με Θοδωρή Κοτονιά και Βιολέτα Ίκαρη

Tην Τετάρτη 17 Αυγούστου, στις 9.30μμ, στην πλατεία της...

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Πυργιώτικα

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία το απόγευμα της Δευτέρας...

Συγκέντρωση υπογραφών για να δημιουργηθεί κέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης στο Άργος

Συγκέντρωση υπογραφών έχει ξεκινήσει στο ίντερνετ με αίτημα να...

Μεγάλη πυρκαγιά κοντά στα Πυργιώτικα Ναυπλίου • Φωτιά και στα Λευκάκια

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή των Πυργιιώτικων του Δήμου...

Η ανακοίνωση της αστυνομίας για το θανατηφόρο τροχαίο με το ασθενοφόρο στην Αργολίδα

Ανακοίνωση εξέδωσε η αστυνομία για το θανατηφόρο τροχαίο το...

Νεκρός άνδρας που κολυμπούσε στην παραλία της Κάντιας

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, τις πρωινές ώρες της...

Προτείνουμε...