Άμεση παρέμβαση ζητά ο Α. Πουλάς για τη διάσωση 4 ιστορικών κτιρίων  του  Άργους

Την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για τη διάσωση τεσσάρων ιστορικών κτιρίων του Άργους ζητά ο βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την Υπουργό Πολιτισμού και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης προς την  υπουργό Πολιτισμού, Λ.. Μενδώνη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα:

Το Αργος, η αρχαιότερη ελληνική πόλη, παρούσα σε όλες τις περιόδους της Ελληνικής ιστορίας και με πλήθος μνημείων, αποτελεί  έναν σημαντικό τόπο ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κτίρια της περιόδου της Ελληνικής επανάστασης και των χρόνων μετά την απελευθέρωση. Αρκετά από τα κτίρια αυτά, άλλα δημόσια και άλλα ιδιωτικά, έχουν αναστηλωθεί, συντηρηθεί και αναδειχθεί και κοσμούν σήμερα την πόλη του Άργους.

Όμως υπάρχουν τέσσερα ιστορικά κτίρια αυτής της περιόδου, κηρυγμένα μάλιστα ως διατηρητέα, τα οποία βρίσκονται σήμερα σε κακή κατάσταση και χρήζουν άμεσων επεμβάσεων για την διάσωση τους αλλά και την  ανάδειξη τους.  Αναφερόμαστε στα κάτωθι τέσσερα κτίρια:

  1. Οικία Στρατηγού Δημ. Τσώκρη, χαρακτηρισμένη ως διατηρητέο μνημείο από το 1965 με σχετική απόφαση του τότε αρμοδίου Υπουργείου Παιδείας και διατηρητέα σύμφωνα με Π.Δ. του 1982, ιδιοκτησίας του Δήμου Άργους – Μυκηνών.
  2. Οικία Σπυρίδωνος Τρικούπη, χαρακτηρισμένη διατηρητέα με Π.Δ. του 1982 και ως διατηρητέου μνημείου με απόφαση του Υπουργείο Πολιτισμού το 1983, ιδιοκτησίας της Τράπεζας Πειραιώς.
  3. Οικία Στρατηγού Μακρυγιάννη χαρακτηρισμένη διατηρητέα με Π.Δ. του 1982, ιδιοκτησίας ιδιώτη.
  4. Οικία οικογένειας Βλάσση χαρακτηρισμένη διατηρητέα με Π.Δ. του 1982, ιδιοκτησίας ιδιώτη.

Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα σας έστειλαν πρόσφατα σχετική επιστολή πολίτες του Άργους οι οποίοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την τύχη των ανωτέρω κτιρίων και σας ζητούν να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου αυτά να διασωθούν και να αναδειχθούν.

  • Επειδή τα τέσσερα αυτά κτίρια αποτελούν σημαντικά μνημεία της νεώτερης ιστορίας μας, της ιστορίας της πόλης του Άργους και της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.
  • Επειδή η οικία του στρατηγού Μακρυγιάννη έχει ήδη καταρρεύσει και οι οικίες Σπυρίδωνος Τρικούπη, στρατηγού Δημ. Τσώκρη και οικογένειας Βλάσση, βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση και κινδυνεύουν και αυτές να μετατραπούν σε ερείπια.
  • Επειδή αντί να αποτελούν κόσμημα και πόλο έλξης επισκεπτών για την πόλη του Άργους, αποτελούν εστίες ρύπανσης και υποβαθμίζουν την εικόνα της πόλης.
  • Επειδή το κράτος υποχρεούται τόσο μέσω των διεθνών συμβάσεων όσο και μέσω της εθνικής νομοθεσίας, να επεμβαίνει για τη διάσωση, αναστήλωση και ανάδειξη διατηρητέων κτιρίων, ακόμα και στην περίπτωση όπου οι ιδιοκτήτες τους είτε αδιαφορούν είτε αδυνατούν να προβούν στην συντήρηση και ανακαίνισή τους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για την διάσωση, αναστήλωση και ανάδειξη των τεσσάρων αυτών κτιρίων ;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας ανακοινώνουμε ότι προκηρύχθηκαν έξι (6) θέσεις ειδικευμένων Ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. επί θητεία στο Γενικό Νοσοκομείο...

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Πυργιώτικα

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία το απόγευμα της Δευτέρας 15 Αυγούστου, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα σε αγροτοδασική έκταση στα Πυργιώτικα Αργολίδας είναι οριοθετημένη. Η...

Συγκέντρωση υπογραφών για να δημιουργηθεί κέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης στο Άργος

Συγκέντρωση υπογραφών έχει ξεκινήσει στο ίντερνετ με αίτημα να δημιουργηθεί στην πόλη του Άργους "Σπιτάκι Ανακύκλωσης" με ανταποδοτικό χαρακτήρα.  Η συλλογή υπογραφών γίνεται στην ηλεκτρονική...

Μεγάλη πυρκαγιά κοντά στα Πυργιώτικα Ναυπλίου • Φωτιά και στα Λευκάκια

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή των Πυργιιώτικων του Δήμου Ναυπλιέων  λίγο πριν της 2.30 το μεσημέρι της Δευτέρας 15 Αυγούστου. Η εστία της φωτιάς...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δημ. Συμβουλίου Ερμιονίδας για το θάνατο του Χρήστου Μπαλαμπάνη

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ερμιονίδας,...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας...

Ευρωπαϊκό Στίβου: Χρυσό μετάλλιο η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 35χλμ. βάδην

Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 35χλμ. βάδην! Στo...

Μια όμορφη ρεμπέτικη βραδιά στο Ναύπλιο…

Ήταν μια μαγική μουσική βραδιά, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου,...

Τρεις συλλήψεις τον Δεκαπενταύγουστο σε χωριά του Ναυπλίου για κατοχή κάνναβης

  Συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας 15 Αυγούστου, σε κοινότητα...

Έρχεται τετραήμερος καύσωνας και αφρικανική σκόνη

Έρχεται κύμα υψηλών θερμοκρασιών έως 41-42 βαθμούς Κελσίου σε...

Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Η φράση «Καλή Παναγιά» δεν στέκεται ούτε λεκτικά ούτε θεολογικά

Στην ευχή «Καλή Παναγιά» αναφέρθηκε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και...

Προτείνουμε...