Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Να ακυρωθεί η μετατροπή του ΕΠΑΛ Άργους σε “Πρότυπο”

Αρνητική στη μετατροπή του ΕΠΑΛ Άργους σε “Πρότυπο Σχολείο” είναι η  Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Αργολίδας. Αναφέρει τους λόγους που δεν θα πρέπει να προχωρήσει μια τέτοια κίνηση:

Η μετατροπή του ΕΠΑΛ Άργους σε Πρότυπο δεν αποτελεί αναβάθμιση: Υπονομεύει μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, ανοίγει το δρόμο για την κατηγοριοποίηση των σχολείων! Να ακυρωθεί εδώ και τώρα η απόφαση της κυβέρνησης!

Με μια ύπουλη, επείγουσα και κρυφή διαδικασία, το Υπουργείο Παιδείας κινείται στην κατεύθυνση να μετατρέψει το ΕΠΑΛ Άργους σε «πρότυπο». Η μετατροπή του ΕΠΑΛ Άργους σε πρότυπο ανακοινώθηκε με μορφή διαγγέλματος κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας στην περιοχή μας.

Τι σημαίνει, όμως, η μετατροπή του ΕΠΑΛ Άργους σε Πρότυπο ΕΠΑΛ;

 1. Από το σχολείο θα αποκλείονται μαθητές από το Άργος, τη Νέα Κίο και τις άλλες όμορες περιοχές καθώς οι αιτήσεις εγγραφής θα γίνονται με σειρά βαθμού απολυτηρίου Γυμνασίου.
 2. Τα επόμενα χρόνια πολλοί απόφοιτοι π.χ. γυμνασίου – μαθητές του Άργους δε θα έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν σε ΕΠΑΛ της περιοχής τους και θα αναγκαστούν ή να φοιτήσουν σε ένα από άλλα δύο ΕΠΑΛ του νομού (Ναυπλίου & Κρανιδίου!) ή να μην συνεχίσουν στο Λύκειο.
 3. Δημιουργείται ένα σχολείο – βιτρίνα για τις ανάγκες των επιχειρήσεων που το πρόγραμμα και η λειτουργία του θα καθορίζεται από τις δικές τους απαιτήσεις.
 4. Κατηγοριοποιούν τα σχολεία σε “καλά” και σε “κακά”. Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα, ανάλογα την τσέπη του κάθε γονιού!
 5. Η αγορά εργασίας θα αποφασίζει ποιες ειδικότητες χρειάζεται και ποιες όχι. Σε ένα βράδυ θα καταργούνται ειδικότητες, οι μαθητές δεν θα βρίσκουν την ειδικότητα που επιθυμούν για να σπουδάσουν
 6. Εισάγεται για πρώτη φορά η ανήλικη εργασία και μάλιστα απλήρωτη, με τη μορφή της πρακτικής άσκησης, 1 ημέρα τη βδομάδα. Αντί το παιδί των 15 ετών να είναι στο σχολείο του, να μορφώνεται, θα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.
 7. Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την αμφισβήτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών στο ΕΠΑΛ, μέσα από τη διαδικασία της σκληρής αυτοαξιολόγησης και ατομικής αξιολόγησης, την κατάρτιση ατομικών φακέλων, τη μετατροπή των εκπαιδευτικών σε γρανάζια υλοποίησης των απαιτήσεων των επιχειρήσεων. Με βάση την εμπειρία των Πρότυπων και Πειραματικών ΓΕΛ ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση των οργανικών θέσεων με μια απλή Υπουργική Απόφαση.

Το μέλλον που επιφυλάσσουν για τα παιδιά μας είναι το μέλλον του ανειδίκευτου ή μισοειδικευμένου εργάτη χωρίς δικαιώματα και μια ζωή στην ανεργία ή την υποαπασχόληση, στην κατάρτιση και την απόλυτη εκμετάλλευση. Γι’ αυτό θέλουν απόφοιτους μιας χρήσης  για τους εργοδότες, με δεξιότητες σε επαγγέλματα που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα απαξιώνονται.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών όλων των ΕΠΑΛ που μετατρέπονται σε Πρότυπα, πανελλαδικά, είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτήν την προοπτική. Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο προσπαθεί να τους «χρυσώσει το χάπι» μέσω της δήθεν ισχυρής χρηματοδότησης του νέου σχολείου. Ούτε είναι τυχαία η υπόγεια διαδικασία που ακολουθήθηκε και η προσπάθεια να βρεθούμε εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές προ τετελεσμένων.

Με θράσος ισχυρίζονται ότι το Πρότυπο ΕΠΑΛ θα αναβαθμίσει την περιοχή. Ξεχνάνε να πουν ότι από αυτήν την «αναβάθμιση» θα εξαιρούνται οι μαθητές, οι οποίοι είτε θα αποκλειστούν, είτε (ακόμα και αν εγγραφούν) δεν θα είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν το βαρύ πρόγραμμα ενός πρότυπου σχολείου. Ξεχνάνε να πουν ότι η ολοένα και μεγαλύτερη κατρακύλα στις δουλειές και στα δικαιώματα μόνο υποβάθμιση φέρνει στη ζωή όλων μας.

Συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, γονείς του Άργους και των γύρω περιοχών, μαθητές

Είναι χρέος όλων μας να υπερασπίσουμε το καθολικό δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία! Τώρα είναι η ώρα να βγούμε δυναμικά στο δρόμο του ΑΓΩΝΑ:

 • Όχι σχολεία για λίγους – σχολεία για όλους.
 • Να μην γίνει πρότυπο το ΕΠΑΛ Άργους!
 • Οι μαθητές της περιοχής να έχουν δικαίωμα να πηγαίνουν σε σχολείο της περιοχής τους, στην ειδικότητα που θέλουν.
 • Αύξηση της χρηματοδότησης για όλα τα σχολεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύγχρονα-επαρκή εργαστήρια και υλικοτεχνική υποδομή.
 • Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών.
 • Όχι στην ανήλικη εργασία. Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα κατά τη διάρκεια της μαθητείας, πιστοποίηση μέσα στο πτυχίο, ριζικές αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.

 

H Aγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών καλεί στην πανεργατική απεργία και τη συγκέντρωση που θα γίνει την Πέμπτη 10 Ιουνίου:

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα!

Την Πέμπτη 10/6 απεργούμε μαζικά, στα πλαίσια της πανεργατικής Απεργίας, ενάντια στο νόμο έκτρωμα για τα εργασιακά, που καταργεί το 8ωρο, καθιερώνει τη 10ωρη εργασία, χτυπάει την απεργία και τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων.

Καλούμε κάθε καλοπροαίρετο εκπαιδευτικό, γονιό, κάθε σωματείο ώστε να ενώσουμε τη φωνή του εμάς, να αποτρέψουμε το νέο αυτό έγκλημα σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών.

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση Πέμπτη 10 Ιούνη 10:30 π.μ. στην πλατεία Αγίου Πέτρου στο Άργος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα Ιοειδή σε εσπεριδοειδή στην Αργολίδα

Γράφουν οι Δρ Ματθαίος Μαθιουδάκης, Δημήτρης Δήμου Δρ Ματθαίος Μαθιουδάκης: Εντεταλμένος Ερευνητής ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ / Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου Χανίων (Συντονιστής Έργου)-([email protected]) Δημήτρης Δήμου: MSc-Ιολόγος...

Έθιμα του γάμου (πριν από πολλές δεκαετίες) σε χωριά της Αργολίδας

Κείμενο: Γιώργος Νικολόπουλος Η νύφη τον περίμενε στην είσοδο όχι της εκκλησίας αλλά του σπιτιού της... Εκεί θα χόρευαν τον Ησαϊα (έτσι γλίτωνε και ο...

Άργος 1934: Μια ιστορία με μαστροπεία, βιασμούς, απαγωγή, καταδίωξη, φόνο…

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην «Ακρόπολη», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 1934. Αριστερά το θύμα Α.Μ., δεξιά η Μαρία Μ. Η μικρή φωτογραφία (κάτω) δεν σχετίζεται...

Η Καρυά θύμισε …Ικαρία στη συναυλία του Κοτονιά και της Ίκαρη

Δεν ήταν λίγες οι φορές που το βράδυ της Τετάρτης 17 Αυγούστου, η κατάμεστη από κόσμο πλατεία της Καρυάς θύμισε ...Ικαρία. Εκατοντάδες κάτοικοι όχι μόνο...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην Αργολίδα την Πέμπτη 18/8

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού...

Συναυλία με Βαγγέλη Τρίγκα και Μαργαρίτα Καραμολέγκου στη Νέα Κίο

O Αργείος σολίστ του μπουζουκιού και συνθέτης Βαγγέλης Τρίγκας...

Πανηγυρίζει η “Θεομάνα-Οδηγήτρια” της Νέας Κίου

Την Τρίτη 23 Αυγούστου είναι η Απόδοσης της εορτής...

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα Ιοειδή σε εσπεριδοειδή στην Αργολίδα

Γράφουν οι Δρ Ματθαίος Μαθιουδάκης, Δημήτρης Δήμου Δρ Ματθαίος Μαθιουδάκης:...

Έθιμα του γάμου (πριν από πολλές δεκαετίες) σε χωριά της Αργολίδας

Κείμενο: Γιώργος Νικολόπουλος Η νύφη τον περίμενε στην είσοδο όχι...

“Ανάπλι εμπρός!”: Οι ευθύνες για τον Γύρο της Αρβανιτιάς έχουν επώνυμο: Κωστούρος

Ανακοίνωση της τοπικής παράταξης "Ανάπλι εμπρός!" 24 Ιανουαρίου 2010. Μεγάλη...

Προτείνουμε...