στήθηκε στο τραπεζάκι,
πήρε γεύση λεμονιού,
μοσχαριού, κολοκυθιού.
Μοσχαράκι με κολοκυθάκια και κρέμα αυγολέμονου
Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου
Υλικά για το μοσχάρι:
• 1 ½ κιλό μοσχάρι (χτένι) σε μερίδες
• 1 ½ κιλό κολοκυθάκια βρασμένα
• 2 καρότα (1 τριμμένο κι 1 σε χοντρές ροδέλες)
• 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
• 1 φύλλο δάφνης
• μπαχάρι τριμμένο
• θυμάρι αποξηραμένο
• δυόσμος αποξηραμένος
• άνηθος αποξηραμένος
• ελαιόλαδο
• 1 νεροπότηρο νερό ή ζωμός βοδινού
• αλάτι, λευκό πιπέρι
• 1 κ/σ βούτυρο (για το σοτάρισμα των κολοκυθιών)
Εκτέλεση για το μοσχάρι:
Σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο σοτάρουμε το μοσχάρι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, τα αποξηραμένα μυρωδικά, το μπαχάρι και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί η αλκοόλη, συμπληρώνουμε λίγο νερό ή τον ζωμό βοδινού, το αλατοπίπερο και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει καλά το κρέας. Στο μεταξύ μπλανσάρουμε σε ζεστό αλατισμένο νερό τα κολοκυθάκια για 5΄. Τα παγώνουμε σε μπασίνα με κρύο νερό και παγάκια και τα ροδίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με το βούτυρο.
Υλικά για την κρέμα αυγολέμονου:
• 3 χτυπημένοι κρόκοι αυγών
• ½ κρασοπότηρο χυμός λεμονιού
• 4 κ/σ κορνφλάουρ
• ζωμός από το μαγειρεμένο μοσχάρι
• αλάτι, πιπέρι
• 1 κ/γ βούτυρο
Εκτέλεση για την κρέμα αυγολέμονου:
Σε μικρό κατσαρολάκι αναμειγνύουμε τους χτυπημένους κρόκους αυγών με τον χυμό λεμονιού και το κορνφλάουρ. Συμπληρώνουμε τον ζωμό από το μαγειρεμένο μοσχάρι και βάζουμε σε μέτρια φωτιά το μείγμα μας ανακατεύοντας διαρκώς με αυγοδάρτη, μέχρι να αποκτήσουμε μία βελούδινη «δεμένη» και ελαφρώς ρευστή κρέμα. Νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο και ολοκληρώνουμε την κρέμα με το βούτυρο. Σε περίπτωση που βγει πιο πηχτή, αραιώνουμε με λίγο ζωμό ή με νερό. Σερβίρουμε το φαγητό με την κρέμα αυγολέμονου και φέτες λεμονιού.
Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: [email protected]
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou