Η Μεσόγειος στο πιάτο.
Ούζο με θαλασσινά,
ρύζι και μυρωδικά!
Γεμιστά θαλασσινών
Πρόταση από τη σεφ Τασούλα Σταματοπούλου
Υλικά:
• λαχανικά της αρεσκείας μας (ώριμες ντομάτες, χοντρά κολοκύθια, χοντρές μελιτζάνες, πράσινες πιπεριές)
Υλικά για τη φάρσα – γέμιση:
• ψίχα των λαχανικών πολτοποιημένη (εκτός πιπεριάς και μισή ποσότητα τριμμένης ντομάτας μέσα στη φάρσα, γιατί η υπόλοιπη θα καλύψει στο τέλος τις πατάτες)
• 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
• 2 καρότα τριμμένα
• ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
• φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
• 1 κ/γ ρίγανη αποξηραμένη
• 750 γρ. κατεψυγμένα ανάμεικτα θαλασσινά (χταπόδι, καλαμάρι, σουπιά, μύδια, γαρίδες)
• ρύζι καρολίνα (1 ½ κ/σ για κάθε λαχανικό)
• 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 σφηνάκι ούζο
• φρυγανιά τριμμένη
• 1 κ/σ αλάτι
• πιπέρι
Υλικά για τις πατάτες:
• 4 μέτριες πατάτες χοντροκομμένες
• πολτός τριμμένης ντομάτας (που έχει απομείνει για τις πατάτες)
• 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι, ρίγανη αποξηραμένη
Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε τα λαχανικά. Αδειάζουμε την ψίχα τους με κουτάλι και την τοποθετούμε πολτοποιημένη σε μπασίνα. Σε άλλη μπασίνα κρατάμε τη μισή ποσότητα τριμμένης ντομάτας, για να περιχύσουμε στο τέλος τις πατάτες και τα λαχανικά.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Συμπληρώνουμε τα θαλασσινά και τα σβήνουμε με το ούζο. Ενσωματώνουμε και το μείγμα πολτοποιημένων λαχανικών και αφήνουμε για λίγο πάνω στη φωτιά. Αφαιρούμε από τη φωτιά, συμπληρώνουμε με το ρύζι και τον μισό πολτό τριμμένης ντομάτας.
Γεμίζουμε τα άδεια λαχανικά και τα τοποθετούμε σε ταψί. Αφού καλύψουμε το κενό του ταψιού γύρω με πατάτες αλατισμένες και καρυκευμένες με πιπέρι και ρίγανη, «λούζουμε» με την τριμμένη ντομάτα που είχαμε κρατήσει, περιχύνουμε το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε τα λαχανικά με ελάχιστη τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄ έως 1 ώρα, μέχρι να ψηθεί το ρύζι και να μελώσει με τα θαλασσινά.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή κρύο με φύλλα φρέσκου δυόσμου.
Facebook: www.facebook.com/anastamatop
Email: [email protected]
Youtube: www.youtube.com/channel/UCjTxONtG-03IvL5gCSxcCnQ
Instagram: a.stamatopoulou