Ναύπλιο, ανάπλαση του πάρκου Θ. Κολοκοτρώνη: Yπευθυνότητα και …μεθοδεύσεις (του Χρ. Πιτερού)

του Χρήστου Πιτερού, αρχαιολόγου

Η ανάπλαση του πάρκου Θ. Κολοκοτρώνη σέρνεται εδώ και τέσσερα χρόνια 2018 – 2021 από τις ανιστόρητες επιλογές και διαδικασίες, που μεθοδεύτηκαν από την πλειοψηφούσα Δημοτική Αρχή υπό τον Δήμαρχο κ. Δ. Κωστούρο, και κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, για τη μοναδική ιστορική διατηρητέα πόλη του Ναυπλίου, την πρώτη πρωτεύουσα του Νεώτερου Ελληνισμού.

Η νυν Δημοτική Αρχή, ο κ. Δήμαρχος και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων μιας υποτακτικής πλειοψηφίας, επί εννέα χρόνια! δεν έχουν συνειδητοποιήσει δυστυχώς ακόμα!, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, ότι σε μία κηρυγμένη, ιστορική διατηρητέα πόλη δεν αυτοσχεδιάζουμε, δεν προχειρολογούμε, ούτε αυθαιρετούμε καταστρατηγώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες και την ισχύουσα νομοθεσία της Ελληνικής Πολιτείας.

Η δημοτική πλειοψηφία, παρά το ότι ο κ. Δήμαρχος δήλωσε το 2018 δημόσια ότι θα κάνει μόνο φυτοτεχνική μελέτη, από το 2018 ως το 2020 ψήφισε κατά σειράν τρεις παρόμοιες μελέτες με παραλλαγές – καμία δεν ήταν σωστή – μετατρέποντας το πάρκο Κολοκοτρώνη, α) σε πλατεία πολλαπλών χρήσεων με συντριβάνια και τσιμεντένιες κερκίδες εκατέρωθεν, β) επέκταση του πεζοδρομίου εντός του πάρκου για τραπεζοκαθίσματα και πάντα με τσιμεντένιες κερκίδες, γ) περιμετρικά αναχώματα, διάλυση της αρχιτεκτονικής χάραξης του πάρκου και κόψιμο περιμετρικά μεγάλων δένδρων πάντα με κερκίδες, αλλά και διάδρομους εντός του πρασίνου, αλλοιώνοντας και κακοποιώντας βάναυσα το μοναδικό αρχιτεκτονικό σχέδιο του Δ. Πικιώνη. Και όλα αυτά, χωρίς συναίνεση, κάνοντας κατάχρηση εξουσίας,  παρά την έντονη αντίδραση και καταψήφιση όλων των δημοτικών παρατάξεων αλλά και την έντονη αντίδραση των πολιτών, καταστρατηγώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες και χωρίς την προέγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, επιλέγοντας κάθε φορά παρανόμως την εκπόνηση των μελετών κατ’ ανάθεση σε κάποιον «εξωτερικό συνεργάτη», δαπανώντας ασκόπως χρήματα των φορολογουμένων πολιτών. Ενώ ήταν και είναι υποχρεωτική και δεσμευτική η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, εφ’ όσον πρόκειται για νέα ανάπλαση του πάρκου Κολοκοτρώνη, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση αρ. 26804/2011 (ΦΕΚ 1427/Β/16-6-2011) περί διενέργειας των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών κ.λ.π. όταν πρόκειται και «περί σημαντικών πάρκων, αλσών, εθνικών – δημοτικών κήπων κ.λ.π.».

Οι παραπάνω οριζόμενοι κάθε φορά «εξωτερικοί συνεργάτες» δεν παρουσίαζαν ένα νέο ολοκληρωμένο διαφορετικό σχέδιο ανάπλασης, από το προϋπάρχον σχέδιο αλλά «έκοβαν και έραβαν» στα μέτρα τους το γνωστό μοναδικό και πλήρως λειτουργικό σχέδιο του πάρκου Κολοκοτρώνη, σε αγαστή συνεργασία πάντα με την δημοτική αρχή και την αρμόδια τεχνική υπηρεσία.

Επειδή λοιπόν η πλειοψηφούσα παράταξη του κ. Δημάρχου, δεν έδειξε καμία συναίνεση, επί τρία χρόνια! και ψήφισε τρεις φορές την κακοποίηση του πάρκου, συμπεριλαμβανομένων σημειωτέον και δύο δικηγόρων! του προέδρου του Δ.Σ. και του προέδρου του Ιδρύματος Ι. Καποδίστριας, οι πολίτες του Ναυπλίου ανέλαβαν τις ευθύνες τους.

Η Δημοτική Κίνηση «Ανάπλι Εμπρός» μαζί με πολίτες έπραξαν το καθήκον τους και ζήτησαν με τεκμηριωμένο αίτημά τους από την αρμόδια Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Πατρών κ.λ.π. την κήρυξη του μοναδικού ιστορικού πάρκου Κολοκοτρώνη ως διατηρητέου μνημείου.

Η παραπάνω αρμόδια Εφορεία διαβίβασε το αίτημα στην αρμόδια Κεντρική Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων και στις 10-12-2020 συζητήθηκε το θέμα στο ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο του ΥΠΠΟΑ, σε πλήρη ολομέλεια και των δύο τμημάτων του ΚΑΣ, για τα Αρχαία και Νεώτερα Μνημεία, με τη συμμετοχή και του κ. Δημάρχου, λόγω αρμοδιότητας, διότι το πάρκο ανήκει στο Δήμο Ναυπλιέων.

Έτσι λοιπόν η Δημοτική Κίνηση «Ανάπλι Εμπρός», που την ειρωνευόταν ο κ. Δήμαρχος, «τον έστειλε» στο ΚΑΣ «αδιάβαστο», όπου αποδείχθηκε πλήρως κατά τη συζήτηση ότι «ο βασιλιάς ήταν γυμνός», και το θέμα της προστασίας και της ανάδειξης του πάρκου ξεκαθαρίστηκε οριστικά και αμετάκλητα, ρίχνοντας στον κάδο των αχρήστων τη μελέτη «του ποδαριού» της δημοτικής πλειοψηφίας.

Το πάρκο Κολοκοτρώνη λοιπόν κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο με Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 46/Δ/05-02-2021), «διότι αποτελεί τοπόσημο για την πόλη του Ναυπλίου και συνδέεται με τον εορτασμό της εκατοεντετηρίδος της Ανεξαρτησίας. Η χάραξη και η διαμόρφωσή του αποτελούν σημαντικό τεκμήριο από ιστορική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική άποψη». Με την κήρυξη του πάρκου μπήκε «ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του».

Στα παιχνίδια «εν ου παικτοίς» για τα μνημεία της πόλης μπήκε απότομα φρένο! και έγινε αναγκαστικά κατανοητό από τη Δημοτική Αρχή, με την ευκαιρία της διακοσιοστής επετείου 2021 ότι, «δεν είναι ο περσινός καιρός και ο φετινός χειμώνας».

Αποσπάσματα των πρακτικών της συνεδρίασης του ΚΑΣ – ΚΣΝΜ, ιδιαίτερα ο διάλογος μεταξύ των μελών του ανώτατου γνωμοδοτικού Συμβουλίου του ΥΠΠΟΑ και του κ. Δημάρχου δημοσιεύτηκαν από τη Δημοτική Κίνηση «Ανάπλι Εμπρός» στα ΜΜΕ.

Επειδή όμως είναι καθοριστικής και ιστορικής σημασίας η παρουσίαση των κύριων σημείων των απόψεων και των προτάσεων, που έγιναν από τα μέλη του Συμβουλίου, τόσο της υπάρχουσας κατάστασης του πάρκου, αλλά και για την προτεινόμενη μελέτη της δημοτικής πλειοψηφίας, καθώς και τι πρέπει να γίνει μετά την κήρυξη του πάρκου ως διατηρητέου μνημείου, για την αντικειμενική ενημέρωση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών του Δήμου Ναυπλιέων σε μία δημοκρατική χώρα, κρίναμε απαραίτητο να παρουσιάσουμε τα ουσιαστικά σημεία της συζήτησης. Λαμβανομένου σοβαρά υπόψη ότι ο ανοιχτός συνεχής διάλογος για την πόλη από τη Δημοτική Αρχή, εδώ και χρόνια από το 2012, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος.

Η διεξοδική συζήτηση για το πάρκο έγινε υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα ΥΠΠΟΑ κ. Γ. Διδασκάλου, με την παρουσία και τη συμμετοχή στη συζήτηση, στο τελικό στάδιο, και του Δημάρχου κ. Δ. Κωστούρου. Τρία εξειδικευμένα μέλη του ΚΑΣ για το σοβαρό αυτό θέμα, οι: κ.κ. Γ. Πανέτσος (καθηγητής αρχιτεκτονικής Παν. Πατρών), Ι. Αίσωπος (καθ. αρχιτεκτ. σχεδιασμού Παν. Πατρών), και η κ. Ε. Χολέβα (αρχιτέκτονα-πολεοδόμος Διευθύντρια του ΥΠΠΟΑ), επεσήμαναν σε όλους τους τόνους στον κ. Δήμαρχο, ότι σύμφωνα με την παραπάνω Υπουργική Απόφαση Υ.Α. αρ. 2680/2011 (ΦΕΚ 1427/Β/16-6-2011) παράγραφο 2., η διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών είναι υποχρεωτική και δεσμευτική για όλους του δημόσιους φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, όταν πρόκειται για ανάπλαση σημαντικών πάρκων, αλσών, δημοτικών κήπων κ.λ.π.

Η αναλυτική εισήγηση για το ιστορικό του πάρκου και του ανδριάντα του Θ. Κολοκοτρώνη, τις κηρύξεις και την υπάρχουσα κατάσταση έγινε από την αρχιτέκτονα του ΥΠΠΟΑ κ. Ι. Καράνη (αναπληρώτρια διευθύντρια): Το πάρκο διατηρεί την αρχική του γεωμετρία, συνδέεται με τον εορτασμό της εκατονταετίας, αποτελεί σπάνιο δείγμα των αρχών του 20ου αι. Δεν διατηρεί τα παλιά παγκάκια, αλλά σώζεται ένα παγκάκι δίπλα στο πάρκο κ.λ.π. ….

Γ. Πανέτσος: Το πάρκο διατηρεί μόνο τα μεγάλα δέντρα και τη χάραξη, τα λουλούδια έχουν αντικατασταθεί με γκαζόν! Τα τουβλάκια (κόκκινα) που καθορίζουν τα παρτέρια και λοιπά έχουν αντικατασταθεί από λωρίδες τσιμέντου! Να γίνει προσπάθεια  να υπάρξουν τα παρτέρια με τα τούβλα και λουλούδια.

Ι. Αίσωπος: Τον περασμένο Μάρτιο (2020) υπήρξε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πλειοψηφίας για το πάρκο,που δημιούργησε αναστάτωση στους δημότες, το οποίο θεωρούν κομμάτι της ιστορικής μνήμης της πόλης. Βρήκα τη σχετική μελέτη που αλλοιώνει δραματικά! τις χαράξεις που υπάρχουν σήμερα…

Ι. Αίσωπος: Να διατηρήσουμε ουσιαστικά το πάρκο.

Γ. Παπανδρέου: (Διευθ. Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Πατρών) «Το πάρκο έχει εξαιρετική ιδιαιτερότητα, διατηρεί την παλιά χάραξη που έρχεται απείραχτη από το παρελθόν, όταν πολλές πλατείες έχουν αλλοιωθεί…. Η χάραξη πρέπει να διατηρηθεί και οι μικρές λεπτομέρειες, τα τούβλα και στα παρτέρια καλυμμένα με σκυρόδεμα, και τα παλιά καθιστικά να επανασχεδιασθούν, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η ιστορική μορφή του πάρκου».

Ι. Αίσωπος: (Το πάρκο) διατηρεί τη βασική αρχή της συμμετρικής χάραξης, η οποία είναι θεμελιώδης εδώ. Η μελέτη που προτείνεται αλλοιώνει πάρα πολύ τον χαρακτήρα του πάρκου.

Ν. Θυμάκης: (Γεωπόνος, εκπροσ. ΑΜΚΕ. ΠΙΚΙΩΝΗΣ, μέλος φίλων Πανελ. Συλλ. Αρχιτεκτ. Τοπίου) «Ο συγκεκριμένος τόπος να χαρακτηρισθεί ως μνημείο ….. έχει ιστορικό χαρακτήρα ….. το πάρκο κ.λ.π. ανήκει στα είκοσι σπουδαιότερα πάρκα με βάση το χάρτη της Φλωρεντίας … Στο πάρκο υπάρχουν, εκτός των άλλων, μερικά φοινικοειδή (μικρά), εκτός από τις χουρμαδιές, αλλά και άλλα φυτά (Τα φοινικοειδή και φυτά κόπηκαν δυστυχώς πρόσφατα αυθαίρετα και εξαφανίστηκαν από τη Δημοτική Αρχή). Η χάραξη να μείνει ως έχει είναι λειτουργική.

Ι. Αίσωπος: Συμφωνώ με τον κ. Θυμάκη.

Δ. Κωστούρος (Δήμαρχος Ναυπλίου): Εδώ και κάποιους μήνες έχουμε πάρει απόφαση για μελέτη «αναζωογόνησης!” του πάρκου Κολοκοτρώνη …. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το πάρκο προστατεύεται από τις υπάρχουσες διατάξεις …. (=… αρα, δεν χρειάζεται η κήρυξη!), να αναζωογονήσουμε το πάρκο μη πειράζοντας τα αρχιτεκτονικά στοιχεία! (αλλά η μελέτη όμως αλλοιώνει τη χάραξη και το σχέδιο του πάρκου). Είμαστε (και εμείς) σύμφωνοι με την κήρυξη του πάρκου …. Ζητήσαμε με έγγραφό μας, να εξετασθεί και η προτεινόμενη μελέτη μας, ταυτόχρονα! με την κήρυξη (Δηλαδή και η πίττα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος!).

Γ. Πανέτσος: κ. Δήμαρχε η μελέτη έχει προκύψει με ποια διαδικασία;

Δ. Κωστούρος: Με το Δημοτικό Συμβούλιο …. κατ’ ανάθεση.

Γ. Πανέτσος: Ξέρετε τη νομοθεσία και τις υπουργικές αποφάσεις που επιβάλλουν σ’ αυτές τις περιπτώσεις την προκήρυξη διαγωνισμού;

Δ. Κωστούρος: Σε ποιες περιπτώσεις;

Γ. Πανέτσος: Σημαντικών παρεμβάσεων στις πόλεις κ.λ.π.

Δ. Κωστούρος: Λέω απλά ότι αρχιτεκτονικά δεν αλλάζουμε σχεδόν! τίποτα.

Γ. Πανέτσος: Το σχεδόν είναι το πρόβλημα από ότι καταλαβαίνω …. Εξασφαλίσατε μία μελέτη που θα μπορούσε να πάρει το πρώτο βραβείο, αλλά και το τελευταίο ή τίποτα! (Υποδήλωσε δηλαδή με τρόπο στον κ. Δήμαρχο ότι με τη μελέτη σας δεν πήρατε τίποτα! είναι απορριπτέα)

Δ. Κωστούρος: Γιατί να κάνω διαγωνισμό για μία φυτοτεχνική μελέτη ….

Ι. Πανέτσος: Ξαναλέω. Μικρή ή μεγάλη διαφοροποίηση για σημαντικά έργα γίνεται με διαγωνισμό …. Μόνο εάν κάνετε συντήρηση δεν χρειάζεται διαγωνισμός.

Δ. Κωστούρος: Πολλές φορές επιλέγουμε και τους συνεργάτες μας

Ι. Πανέτσος: Οι συνεργάτες σας μπορούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό.

Δ. Κωστούρος: Αυτό το θεωρώ υποκειμενικό

Ι. Πανέτσος: ΟΧΙ, καθόλου υποκειμενικό!

Ι. Καράνη: κ. Δήμαρχε θα ήταν χρήσιμο να αναφέρετε τις ειδικότητες των μηχανικών, που έλαβαν μέρος στη μελέτη …. επειδή τίθεται θέμα.

Δ. Κωστούρος: Ας το αφήσουμε καλύτερα (Δεν απάντησε,.… προφανώς δεν υπήρχαν προσόντα;)

(Τέλος συζήτησης)

Πάρκο Κολοκοτρώνη: εγκατάλειψη… και ανθισμένο δέντρο

Με την κήρυξη του πάρκου, ως διατηρητέου μνημείου «ο κάθε κατεργάρης μπήκε στον πάγκο του». Η επί τέσσερα χρόνια (2018 – 2021) αυταρχική επιμονή, κακοποίησης του πάρκου έπεσε στο κενό! με τρεις αυθαίρετες μελέτες και σπατάλη χρημάτων των φορολογούμενων πολιτών. Το πάρκο εδώ και εννέα χρόνια (2012 – 2021) βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, εγκατάλειψη! και ξεραϊλα.

Παλιό παγκάκι, πρότυπο για το πάρκο
Παρτέρι με τσιμεντωμένα τούβλα
Παρτέρι με τούβλα και …κάγκελα
Παλιά χάραξη πάρκου κατεστραμμένη
Φοίνικες κακοποιημένοι…βάναυσα κλαδεμένοι

Επιστρέφουμε πάλι στο 2018 και αναγκαστικά και με το νόμο θα γίνει αυτό που υποστήριζαν τόσο η αντιπολίτευση, η Δημοτική Κίνηση «Ανάπλι Εμπρός» όσο και οι πολίτες. Η κήρυξη του πάρκου επιβάλλει υποχρεωτικά την αποκατάσταση του πάρκου στην αρχική του μορφή, ως διατηρητέο μνημείο: Την ανάδειξη του πάρκου θα αναλάβουν εξειδικευμένοι επιστήμονες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Αναγκαστικά και επιβεβλημένα η σωζόμενη μοναδική, χαμηλή εξωτερική χάραξη του πάρκου, θραυσμένη τμηματικά θα αποκατασταθεί. Τα τσιμεντένια παρτέρια θα αντικατασταθούν με κόκκινα κατάλληλα τούβλα κατόπιν επιλογής. Σώζονται τα παλιά τούβλα σε κάποια παρτέρια, ενώ άλλα είναι καλυμμένα με πρόσθετο τσιμέντο! Το γεώδες κόκκινο χρώμα των τούβλων τονίζουν την χαμηλή αρχιτεκτονική αρμονική χάραξη του πάρκου. Τα μεταλλικά πρόσθετα κάγκελα θα απομακρυνθούν.

Τα παλιά πράσινα παραδοσιακά παγκάκια που άντεξαν στο χρόνο, με βάση το σωζόμενο παλιό παγκάκι δίπλα στο πάρκο, θα αποκατασταθούν πανομοιότυπα. Τα παλιά παγκάκια του πάρκου τα έβγαλε από τη θέση τους και τα εξαφάνισε ένας αδαής αρμόδιος αντιδήμαρχος εδώ και αρκετά χρόνια, της παρούσας δημοτικής αρχής. Τα παλιού τύπου παγκάκια θα επανατοποθετηθούν στην αρχική τους θέση και πάλι γύρω από τον ανδριάντα του Θ. Κολοκοτρώνη, όπως απεικονίζονται στο μοναδικό έγχρωμο πίνακα της ζωγράφου Ντ. Αντωνακάτου, τον οποίο έχουμε αναδημοσιεύσει αρκετές φορές.

Ντ. Αντωνακάτου, πίνακας με το πάρκο στις παλιές του δόξες

Οι εξειδικευμένοι αρχιτέκτονες τοπίου και οι γεωπόνοι πρέπει να ερευνήσουν και να αποκαταστήσουν τα παλιά παρτέρια με τα λουλούδια, που μοσχοβολούσαν στο πάρκο. Θα παρουσιάσουν την μελέτη κάνοντας παράλληλα και ανοιχτό δημόσιο διάλογο με τους πολίτες, παλιότερους και νεότερους. Το πάρκο ανήκει στους πολίτες!

Η νέα μελέτη που θα εκπονηθεί μετά την διαβούλευση, θα διαβιβασθεί και πάλι στο ΚΑΣ για έγκριση. Ο τετραετής αγώνας των πολιτών που αγαπάνε την πόλη σε πρώτη φάση δικαιώθηκε πανηγυρικά και προοιωνίζει το θετικό τελικό αποτέλεσμα συντήρησης και ανάδειξης της παλιάς μορφής του μοναδικού ιστορικού πάρκου της πόλης. Μέσα στο πάρκο σπάνια φυτά και δένδρα έχουν εξαφανιστεί από τους αναρμόδιους της δημοτικής αρχής. Οι φοίνικες κακοποιούνται, κουρεύονται κάθε φορά βάναυσα δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα καθώς και στα δένδρα όλης της πόλης.

Οι φοίνικες της πόλης έχουν κακοποιηθεί από το υπερβολικό κλάδεμα κάθε φορά αφήνουν ελάχιστα φύλλα μόνο στην κορυφή με αποτέλεσμα την τεχνητή βίαιη ανύψωση των δέντρων! Αγνοούν π.χ. ότι υπάρχουν χαμηλά φοινικοειδή και χαμηλοί φοίνικες που καμπυλώνουν και δυστυχώς δεν ψηλώνουν, αλλά κουρεύονται ασύστολα! Η κακοποίηση αυτή πρέπει να σταματήσει.

Ειδικευμένοι μελετητές πρέπει να δώσουν αυστηρές οδηγίες για το σωστό κλάδεμα των δένδρων. Οι νεραντζιές της πόλης στα πεζοδρόμια, χαρακτηριστικό δένδρο της Αργολίδας, έχουν κουρευθεί, κακοποιηθεί και μπολιαστεί σε λεμονιές και πλήρως εξαφανισθεί με το ψευδολαϊκιστικό επιχείρημα του πρώην αντιδημάρχου κ. Ρ. Μπαρού, για να προμηθεύονται οι πολίτες δωρεάν λεμόνια στην κρίση! «Ζήσε μαύρε μου, να φας …. λεμόνια!».

Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται χωρίς τέλος. Δεν υπάρχει ειδικευμένος υπάλληλος στο Δήμο που να ασχολείται ειδικά με τα δένδρα της πόλης. Τα δέντρα στα πεζοδρόμια φυτεύονται για την σκίαση και την προστασία των πολιτών από τον θόρυβο και τα καυσαέρια! Είναι επιτέλους καιρός να γίνουν μελέτες από εξειδικευμένους ερευνητές για όλα τα πάρκα και την δενδροφυτεύση καταλλήλων δένδρωνστα πεζοδρόμια.

Στο πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Ασκληπιού π.χ. έχουν φυτευθεί μέσα στην κρίση πέντε φορές λεμονιές, καχεκτικές και εγκαταλειμμένες στην τύχη τους για να κάνουν …λεμόνια! Η εικόνα της λεωφόρου Ασκληπιού με τις …. ακατάλληλες λεμονιές, τα κουρελιασμένα πάνελ εδώ και δέκα χρόνια, με δύο παγκάκια, το ένα σπασμένο και επικίνδυνο και ένα άλλο με σάπια ξύλα, δίπλα στο κτίριο Ζυμβρακάκη, με τα ξερά και ακατάλληλα δέντρα – πουρνάρια επί του πεζοδρομίου, που φυτεύθυκαν στο παρελθόν δίνουν μία εικόνα αθλιότητας και εγκατάλειψης. Και όλα αυτά σε μία τουριστική υποτίθεται πόλη.

Λεωφόρος Ασκληπιού…καχεκτικές λεμονιές και κουρελιασμένα πάνελ
Λεωφόρος Ασκληπιού με σπασμένο για πολλά χρόνια παγκάκι
Λεωφόρος Ασκληπιού και ξερά πουρνάρια!
Πολεμικό Μουσείο, μουριές καρφωμένες με σκουριασμένες μπετόβεργες για διακόσμηση, από το 2013

Σ’ όλη την πόλη δεν υπάρχουν αξιοπρεπή παγκάκια στους δημόσιου χώρους ούτε στην παραλία, τα οποία είναι αναγκαία για του ηλικιωμένους, τα παιδιά, τα ΑΜΕΑ και τους πολίτες για να χαλαρώνουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην πόλη του Άργους, τις πλατείες τα πάρκα, στην παραλία των Μύλων ακόμη και στο Κεφαλάρι υπάρχουν πολύ καλής ποιότητας παγκάκια. Προφανώς οι αρμόδιοι ενδιαφέρονται για τους πολίτες τους. Η απουσία φροντίδας και αισθητικής αντίληψης και ουσιαστικού ενδιαφέροντος γίνεται εύκολα αντιληπτή. Καμία άλλη δημοτική αρχή δεν έχει κακοποιήσει τα ιστορικά διατηρητέα μνημεία της πόλης, όσο η παρούσα δημοτική αρχή.

Το 2019 στις 14-8-2019 γκρεμίστηκαν τα ενετικά τείχη της Ακροναυπλίας από τη χρόνια διαρροή της ΔΕΥΑΝ, για την κατάρρευση ο κ. Δήμαρχος φέρει σοβαρές ευθύνες. Επί δύο έτη ήταν πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ και δεν φρόντισε να συνδέσει τη δεξαμενή με το νέο υδραγωγείο ύδρευσης που ήταν ήδη χρόνια έτοιμο.

Γκρεμισμένα ενετικά τείχη Ακροναυπλίας (2019)
Γκρεμισμένο τείχος στο δρόμο της Αρβανιτιάς

Το Νοέμβριο του 2019 ο ανδριάντας του Στάικου Σταϊκόπουλου καθαρίστηκε αυθαίρετα και παράνομα και χωρίς άδεια με αμμοβολή προξενώντας μεγάλες φθορές στον ανδριάντα. Το πάρκο Κολοκοτρώνη, κόσμημα της πόλης βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, και εγκατάλειψη εδώ και με  εννέα χρόνια.

Πολλά δένδρα και σπάνια φυτά, φοινικοειδή κ.λ.π. έχουν βάναυσα μακελευθεί. Μετά την αυθαίρετη μεταφύτευση μεγάλου κορμού ελιάς δίπλα από μνημείο των Φιλελλήνων στην παραλία, πρόσφατα με την ίδια ανευθυνότητα και επιπολαιότητα μεταφυτεύθηκε άλλος κορμός ελιάς, δίπλα, σε απόσταση μόλις 2 μ. από τον ανδριάντα του Σταϊκόπουλου.

Ανδριαντας Σταϊκόπουλου παρέα με την ελιά…

Πότε θα αντιληφθούν επιτέλους στο Δήμο ότι μία παλιά ελιά μπορεί να φυτευθεί σε ένα ελεύθερο πάρκο ή πλατεία της νέας πόλης – όχι δίπλα σε μνημεία. Ο Δήμος Αθηναίων δεν φύτεψε καμία ελιά σε άμεση σχέση με διατηρητέο μνημείο ή κτίριο αλλά σε κατάλληλη θέση σε πάρκα ή πλατείες της πόλης. Κάποιοι αυθαιρετώντας αγνοούν φαίνεται ότι υπάρχει και η «Μαύρη Βίβλος καταστροφής των Μνημείων» και ο καθένας χωριστά ή όλοι μαζί κρίνονται μέσα στο χρόνο για τις ευθύνες τους και τα «τα έργα και τις ημέρες τους».

 

Υ.Γ. Ο Χ. Πιτερός είναι αρχαιολόγος του ΥΠΠΟΑ και γνωρίζει πολύ καλά κατά που πέφτει το Ανάπλι. Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι έχει ανατεθεί πλέον σε εξειδικευμένους επιστήμονές για την σύνταξη μελετών συντήρησης και αποκατάστασης του πάρκου στην αρχική του μορφή. Όπως λέει ο λαός: και ο «Άγιος φοβέρα θέλει»!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Διακοπές ρεύματος την Πέμπτη και την Παρασκευή σε περιοχές του Δήμου Ναυπλιέων

Διακοπές ηλεκτροδότησης έχει προγραμματίσει ο ΔΕΔΔΗΕ την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Απριλίου σε περιοχές του Δήμου Ναυπλίου, στο Ναύπλιο και σε χωριά...

Ένα βήμα (αν όχι μισό) πριν από την άνοδο ο Παναργειακός – Νίκησε τη Ρόδο με 2-1

Παναργειακός-Ρόδος 2-1 Ένα βήμα (αν όχι μισό) πριν από την άνοδο στη Super 2 (Β’ Εθνική), έπειτα από 27 χρόνια, βρίσκεται ο Παναργειακός... Οι "Λυκοι" νίκησαν...

Η σχάρα της οδού Αιγίου στο Ναύπλιο…

Η σχάρα της οδού Αιγίου στο Ναύπλιο... Γράφει ο Γιάννης Γαλανόπουλος Πρωινή "αυτοψία" στην οδό Αιγίου στο Ναύπλιο, κοντά στη διασταύρωση με Σπάρτης, αλλά και πιο...

Διακοπές ρεύματος την Πέμπτη και την Παρασκευή σε περιοχές του Δήμου Ναυπλιέων

Διακοπές ηλεκτροδότησης έχει προγραμματίσει ο ΔΕΔΔΗΕ την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Απριλίου σε περιοχές του Δήμου Ναυπλίου, στο Ναύπλιο και σε χωριά...

Ένα βήμα (αν όχι μισό) πριν από την άνοδο ο Παναργειακός – Νίκησε τη Ρόδο με 2-1

Παναργειακός-Ρόδος 2-1 Ένα βήμα (αν όχι μισό) πριν από την άνοδο στη Super 2 (Β’ Εθνική), έπειτα από 27 χρόνια, βρίσκεται ο Παναργειακός... Οι "Λυκοι" νίκησαν...

Η σχάρα της οδού Αιγίου στο Ναύπλιο…

Η σχάρα της οδού Αιγίου στο Ναύπλιο... Γράφει ο Γιάννης Γαλανόπουλος Πρωινή "αυτοψία" στην οδό Αιγίου στο Ναύπλιο, κοντά στη διασταύρωση με Σπάρτης, αλλά και πιο...

Η ομιλία του Ν.Γ. Τόμπρα για την Τυπογραφία στο Ναύπλιο τον 19ο αιώνα

ομιλία του Ν.Γ. Τόμπρα για την Τυπογραφία στο Ναύπλιο Γράφει ο Γιάννης Γαλανόπουλος Μια εξαιρετική εκδήλωση απόψε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ναυπλίου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα...

Η ομιλία του Ν.Γ. Τόμπρα για την Τυπογραφία στο Ναύπλιο τον 19ο αιώνα

ομιλία του Ν.Γ. Τόμπρα για την Τυπογραφία στο Ναύπλιο Γράφει ο Γιάννης Γαλανόπουλος Μια εξαιρετική εκδήλωση απόψε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ναυπλίου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα...

Πασχαλινό εργαστήριο ραπτικής για παιδιά στο Colour’s Spot, στο Ναύπλιο

Πασχαλινό εργαστήριο ραπτικής για παιδιά στο Ναύπλιο Πασχαλινό εργαστήριο ραπτικής για παιδιά διοργανώνεται στο Colour's Spot (Αντωνοπούλων 6, Ναύπλιο). Θα γίνει τη Μεγάλη Τρίτη 30/4,...

Κοκκίνισε η ατμόσφαιρα στην Αργολίδα από την αφρικανική σκόνη

Κοκκίνισε η ατμόσφαιρα στην Αργολίδα από την αφρικανική σκόνη Ένα μοναδικό και πρωτόγνωρο οπτικό φαινόμενο παρατηρείται τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 23 Απριλίου στην Αργολίδα...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

25 Απριλίου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: Οι Φράνσις Κρικ και...

Διακοπές ρεύματος την Πέμπτη και την Παρασκευή σε περιοχές του Δήμου Ναυπλιέων

Διακοπές ηλεκτροδότησης έχει προγραμματίσει ο ΔΕΔΔΗΕ την Πέμπτη 25...

Σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων Αργολίδας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση την 1η Μαΐου στο Ναύπλιο

Ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ...

Πασχαλινό εργαστήριο πολυμερικού πηλού για παιδιά στο Colour’s Spot, στο Ναύπλιο

Πασχαλινό εργαστήριο πολυμερικού πηλού για παιδιά διοργανώνεται στο Colour’s...

Ευρωεκλογές: Τα 15 κόμματα που κόπηκαν

Συνολικά 15 κόμματα  (μαζί με τους Σπαρτιάτες), δεν θα...

Ευρωκλογές: «Κόπηκαν» οι Σπαρτιάτες από τον Άρειο Πάγο

Το κόμμα «Σπαρτιάτες» δε μπορεί να συμμετέχει στις ευρωεκλογές...