12 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών (της Δώρας Τσιντζιφάκη)

Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών καθιερώθηκε το 1965 σε όλον τον κόσμο κάθε 12η Μαΐου, προς τιμή της Florence Nightingale, της Βρετανίδας πρωτοπόρου Νοσηλεύτριας το έργο της οποίας επηρέασε και σημάδεψετο σύγχρονο υγειονομικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε την αρχή μιας νέας εποχής στην ιστορία τηςΣύγχρονης Νοσηλευτικής αναδεικνύοντας σε όλο τον κόσμο τον ηγετικό ρόλο του Νοσηλευτή στο Σύστημα Υγείας.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί, η Πανδημία COVID-19 έρχεται να επιβεβαιώσει την σπουδαιότητα του ρόλου των νοσηλευτών/νοσηλευτριών για άλλη μια φορά.

Οι νοσηλευτές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, θέτουν τη δική τους υγεία σε κίνδυνο για την προστασία όλων, συμβάλλουν στη διατήρηση της Δημόσιας Υγείας μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες καλούμενοι να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να διαφυλάξουν το πολυτιμότερο αγαθό για κάθε άνθρωπο.

Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών – ICN, που αποτελεί την παγκόσμια φωνή της Νοσηλευτικής, επιλέγει φέτος ως θέμα των εκδηλώσεων με ευκαιρία τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών, τον τίτλο “Nurses: A voice to lead – Avision for future health care” / «Νοσηλευτές/τριες: Ηγετική Φωνή – ένα όραμα για το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης».

Μέσα από την φετινή θεματολογία του ICN, δίνεται η ευκαιρία να κατανοήσουμε το ρόλο των νοσηλευτών, τη συμβολή τους στη διασφάλιση του αναφαίρετου δικαιώματος στην υγεία για όλο τον κόσμο, και να αναγνωρίσουμε την πραγματική αξία τους.

Οι Νοσηλευτές/τριες σήμερα, καλούνται να αναλάβουν δράση, για να δημιουργήσουν μια νέα ομάδα ηγετών που θα οδηγήσει το νοσηλευτικό επάγγελμα στην επόμενη δεκαετία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι καθήκον των φορέων χάραξης πολιτικής υγείας να διασφαλίσουν την συμμετοχή  των νοσηλευτών  στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, σε σχέση με την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στην υγεία καιτην αντιμετώπιση των προκλήσεων σε ό,τι αφορά την επιτυχία των Αειφόρων Αναπτυξιακών Στόχων (Sustainable Development Goals – SDGs) των Ηνωμένων Εθνών.

Δώρα Τσιντζιφάκη

Νοσηλεύτρια, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αργολίδας

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Διακοπή ρεύματος στο κέντρο και συνοικίες του Άργους τη νύχτα της Τρίτης

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε τη νύχτα της Τρίτης 16 Αυγούστου, σε πολλές συνοικίες της πόλης του Άργους, μεταξύ αυτών και στο κέντρο (όπου βρίσκονται πολλά...

Άργος 1934: Μια ιστορία με μαστροπεία, βιασμούς, απαγωγή, καταδίωξη, φόνο…

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην «Ακρόπολη», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 1934. Αριστερά το θύμα Α.Μ., δεξιά η Μαρία Μ. Η μικρή φωτογραφία (κάτω) δεν σχετίζεται...

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα 8-14 Αυγούστου σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση που ανακοίνωσε σήμερα 16/8 ο ΕΟΔΥ, ενώ...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας ανακοινώνουμε ότι προκηρύχθηκαν έξι (6) θέσεις ειδικευμένων Ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. επί θητεία στο Γενικό Νοσοκομείο...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

“Χρυσός” Τεντόγλου: Έκανε ρεκόρ αγώνων και κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο με 8.52μ.

Ο Μίλτος Τεντόγλου στην τέταρτη προσπάθειά του προσγειώθηκε στα...

Διακοπή ρεύματος στο κέντρο και συνοικίες του Άργους τη νύχτα της Τρίτης

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε τη νύχτα της Τρίτης 16 Αυγούστου,...

Άργος 1934: Μια ιστορία με μαστροπεία, βιασμούς, απαγωγή, καταδίωξη, φόνο…

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην «Ακρόπολη», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου...

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα...

Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δημ. Συμβουλίου Ερμιονίδας για το θάνατο του Χρήστου Μπαλαμπάνη

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ερμιονίδας,...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας...

Προτείνουμε...